BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.397,54
HABER /  DÜNYA

Tunus'taki devrimin adı belli oldu

Tunus'u terk eden Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Suudi Arabistan'da olduğu açıklandı

Abone ol

Tunus'u terk eden Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Suudi Arabistan'da olduğu Kral Abdullah'ın ofisinden yapılan bir açıklamayla doğrulandı. Ali'den boşalan koltuğa ise vekaleten Meclis Başkanı atandı.



Tunus'ta birkaç hafta önce bir seyyar satıcının tezgahının elinden alınmasını protesto etmek için kendini yakmasıyla başlayan olaylar dün "devrim" boyutuna ulaştu. Ülkeyi 23 yıldır demir yumrukla yöneten 74 yaşındaki Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali önce erken seçime gitme kararı almak, ardından da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

YASEMİN DEVRİMİ

Tunus'ta yaklaşık 1 ay önce hayat pahalılığı ve işsizlik protestolarıyla patlak veren, onlarca kişinin ölümüne yol açan ve kanlı şekilde bastırılan olaylar yüzünden 23 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçışıyla sonuçlanan gelişmeler, sokaktaki Tunuslu tarafından ''Yasemin Devrimi'' olarak adlandırıldı.

Siyasi çevrelerce ''namuslu bir siyaset adamı'' olarak ün salmış Başbakan Muhammed Gannuşi, Bin Ali'nin kaçışından sonraki açıklamasında, ülkedeki siyasi partilerin temsilcileriyle bugünden itibaren istişarelere başlayacağını belirtirken, Demokratik Emek ve Özgürlükler Forumu (FDTL) partisi lideri Mustafa Bin Cafer, sokağın baskısıyla ülkesinden kaçan Bin Ali'nin geri dönmeyeceğine inandığını bildirdi.

FUAT MEBAZA GETİRİLDİ

Tunus'ta halk baskısıyla 23 yıllık iktidarını bırakıp Suudi Arabistan'a kaçan Devlet Başkanı Zeyneladibin Bin Ali'den boşalan makama vekaleten Meclis Başkanı atandı. Anayasa Konseyi hayat pahalılığı, diplomalı işsizlerin sayısının artışı ve diplomalı işsiz bir seyyar satıcının kendini yakmasıyla patlak veren olayların önüne geçemeyip ülkeden kaçan Bin Ali'nin yerine Fuad Mebaza'nın getirildiğini duyurdu.

YENİ DİKTATÖRLÜK PROJESİ Mİ?

İnternetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta da birçok Tunuslu, Hammami gibi düşünüyor ve Gannuşi'nin vekil tayin edilmesinde ''yeni bir diktatörlük projesi'' sezinlediklerini belirtiyor. Öte yandan, başkent Tunus'un kuzey çıkışında bir hipermarketin yağmalandığını haberleri alınıyor.

YAĞLAMALALAR YAŞANIYOR

AFP foto muhabiri, dün ateşe verilen hipermarketin güvenlik güçlerinin yokluğunda yağmalandığını, kimi mağazaların camlarının kırıldığını, bir çevre yolunda boş market arabalarının sağa sola savrulmuş olduğunu aktardı.

SÜRĞÜNDEKİ MUHALİFLER DÖNEBİLİR

Sokak baskısının etkisiyle ülkeden kaçan Tunus Devlet Başkanı Zeynelabidin bin Ali'nin Başbakanı Muhammed Gannuşi, sürgündeki muhaliflerin ülkeye dönmekte özgür olduğunu bildirdi. El Cezire'ye demeç veren Gannuşi, ''Ne zaman isterlerse dönerler, burası onların ülkesi'' dedi.

ALİ'NİN AKRABALARI PARİS'TE OTELE SIĞINDI

Başkentlilerin silah seslerinin, sokak çatışmalarının, yağmalama olaylarının gerginliğiyle uyandığı cumartesi günü polis her türlü toplanmayı engellemek için yoğun çaba sarf ediyor. Bu arada, Suudi Arabistan'a kaçtığı teyit edilen Bin Ali'nin akrabalarının Fransa'nın başkenti Paris'te bir otele sığındığı bildirildi.

İKTİDAR YOLU TAMAMEN KAPANDI

Kuruluşundan beri Tunus'un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali'ye iktidar yolu tamamen kapandı.  Tunus'un resmi ajansı TAP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyinin bugün aldığı kararla Bin Ali'nin iktidardan nihai olarak uzaklaştırılmasına karar verildiği ve devlet başkanlığı makamının boş olduğu belirtildi. Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerinin 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

TÜRKLERİ ALMAK İÇİN UÇAK GÖNDERİLDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, dün akşam saatlerinde Tunus'taki vatandaşlarımızı Türkiye'ye getirmek için ülkeye uçak gönderileceğini açıklamıştı. Türk Hava Yolları'nın (THY), hazırladığı özel uçağın, öğlen saatlerinde 14:00 itibarıyla yola çıktığı belirtildi. Türk Kızılayı da Türk vatandaşlarına ulaştırılmak üzere Tunus'a 1000 kişilik gıda malzemesi göndereceğini bildirdi.

CİDDE KENTİNDE

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan açıklamada, ''Cumhurbaşkanı Zeynellabidin Bin Ali ve ailesinin gelişini memnuniyetle karşıladık'' denildi. 

Açıklamada, Bin Ali'yi ülkeye kabul etme kararının, ''Tunus halkının içinde bulunduğu istisnai durum göz önünde tutularak'' ve ''Tunus halkı için barış ve güvenlik temmenisiyle alındığı'' belirtildi.  Bu arada, Suudi bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Bin Ali'nin Cidde kentinde olduğunu söyledi. 

TUNUS KOMŞULARINA UMUT VERDİ

Bu arada Tunus’ta yaşanan devrim bölgedeki diğer Arap ülkelerinde de bir umut dalgasına neden oldu. Arap aktivistler özellikle internetteki sosyal paylaşım platformu üzerinden Tunuslulara yoğun destek verirken, olayların bölge ülkelerde de benzer değişimleri tetikleyebileceği beklentisi doğdu.

Dün internette, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'un yanı sıra blogları dolduran binlerce mesajda, Tunus halkı kutlanırken, çok sayıda kişi, profil resimlerine Tunus bayrakları koydu.

Mısır'da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus'un Kahire Büyükelçiliği önünde dans ederek, "Bin Ali, Mübarek'e, onun için de bir uçak beklediğini söyle" sloganları attı.

İSYAN NİYE ŞİMDİ PATLADI?

Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili.

Askeri darbeyle iktidara gelen, çok sayıda muhalifi hapseden, medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı.

Bin Ali rejiminde sivil polis herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile “sakıncalı”.