BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.433,71
HABER /  GÜNCEL

Tüketicinin güveni arttı

Aylık tüketici eğilimi ve tüketici güven endeksinin mart ayı sonuçları açıklandı.

Abone ol

Şubatta azalmakla birlikte güven sınırında kalmaya devam eden tüketici güven endeksi, mevcut dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem iş bulma olanaklarına ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna yönelik değerlendirmelerinin olumlu seyretmesi nedeniyle martta yüzde 0.58 oranında artarak 101.7'ye yükseldi.

Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ortaklaşa düzenledikleri aylık tüketici eğilim anketi ile bu anket kapsamındaki bazı sorulara verilen yanıtlardan oluşturulan tüketici güven endeksinin mart ayı sonuçları açıklandı. Hazirandan başlayıp 2005 yılının ikinci yarısında 100'ün altında seyrederek güvensizlik konumunda kalan güven endeksi ocakta 101.74'e yükselerek yeniden güven konumuna gelmişti. Şubatta 101.1'e gerileyen endeks martta yönünü yeniden yükselişe çevirdi. Güven endeksi 100'ün altındayken güvensizliğe, üzerindeyken de güvene işaret ediyor.

Tüketici güveninde marta yaşanan yükseliş tüketicilerin mevcut döneme ilişkin satınalma gücü, gelecek döneme yönelik iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı alınmasına uygunluğuyla ilgili görüşlerin önemli ölçüde olumluya dönüşmesinden kaynaklandı. Buna karşılık gelecek döneme yönelik satınalma gücü ve genel ekonomik duruma ilişkin görüşler ise önemli ölçüde olumsuzlaştı.

ANKETE VERİLEN YANITLAR

Toplam 8 bin 222 tüketicinin katılımıyla yapılan anket kapsamında yöneltilen altı ay öncesine göre şu andaki satınalma gücüne ilişkin soruya tüketicilerin yüzde 14.3'ü iyi, yüzde 34.6'sı ise kötü yanıtını verdi. Gelecek altı aylık dönemde satınalma gücünün mevcut duruma göre iyi olacağına inananların oranı yüzde 19'dan yüzde 19.8'e, kötü olacağına inananların oranı ise yüzde 26.8'den yüzde 27.2'ye yükseldi.

Geçen 3 aylık döneme göre, Türkiye'nin şu andaki genel ekonomik durumuna ilişkin olarak "iyi" diyen tüketicilerin oranı yüzde 24.7'den yüzde 24.6'ya indi. Kötü diyenlerin oranı ise yüzde 31.9'da kaldı. Genel ekonomik durumun gelecek üç aylık dönemde daha iyi olacağına inananların oranı yüzde 24'ten yüzde 23.6'ya inerken, daha kötü olacağına inananların oranı ise yüzde 26.2'den yüzde 26.9'a çıktı.

Gelecek altı aylık dönemde Türkiye'de iş bulma olanaklarının artacağını bekleyenlerin oranı yüzde 23.6'dan yüzde 25.8'e çıkarken, azalacağını bekleyenlerin oranı ise yüzde 33.4'ten yüzde 31.8'e indi.
Ankete katılanların yüzde 21.9'u gelecek üç aylık dönemde kendisinin ve ailesinin yarı-dayanıklı tüketim malı harcamalarının artacağını yüzde 18'i ise azalacağını belirtti. Şubatta artacağını belirtenlerin oranı yüzde 21.4; azalacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 17 olmuştu.

Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı almak için uygun bir dönem olduğuna inanan tüketicilerin oranı yüzde 48.8'den yüzde 48.7'ye, yanlış bir zaman olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 16'dan yüzde 15.3'e geriledi. Ancak tüketicilerin yüzde 82'sinin gelecek altı aylık dönem için kedisinin ve ailesinin dayanıklı tüketim malı alma planı olmadığı belirlendi. Tüketicilerin yüzde 91'inin de otomobil alma planı bulunmuyor.
Tüketicilerin yüzde 26'sı mevcut dönemin tasarruf etmek için uygun, yüzde 58.3'ü ise uygun olmadığı görüşünde.

www.hurriyet.com.tr