BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tüketici aleyhine uygulama

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin'den, ham petroldaki fiyat artışlarına dair açıklamalar;

Abone ol

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ham petroldeki fiyat artışları yüzde 50 oranında pompa fiyatlarına yansıtılırken, fiyatlardaki düşüşlerin yansıma oranının ise yüzde 10 oranına kadar düştüğünü savundu.

TÜDEF Başkanı Çetin, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası petrol fiyatlarının artmasına paralel olarak Türkiye'de de akaryakıtın pompa fiyatlarının hızla arttığını ancak spekülatif olan bu artışın Temmuz ayından itibaren normal seyrine doğru indiğini, petrol fiyatlarının artışı ve inişi sırasında tüketicilere yansıyan pompa fiyatlarında ise tüketiciler aleyhine uygulamalar gözlendiğini kaydetti.

Petrol fiyatlarının arttığı günlerde artışın tüketiciye hızla yansıtıldığı ve genelde akşam saatlerinde açıklanan fiyatların gece yarısından itibaren yürürlüğe sokulduğunu ifade eden Çetin, ''Aynı hassasiyet ve çabukluk fiyatların inişi sırasında gözlenememektedir. Uluslararası piyasalardaki fiyat inişleri ise günler sonra tüketiciye yansımaktadır. Bu yollar gerek devlet, gerekse de petrol şirketleri haksız kar elde etmektedirler'' dedi.

Bu yılın Ocak-Eylül dönemi incelendiğinde ham petroldeki fiyat artışlarının en az yüzde 50 oranında pompa fiyatlarına yansıtıldığına işaret eden Çetin, fiyatlardaki düşüşlerin tüketiciye yansımasının ise yüzde 10 oranına kadar düştüğünü savundu.


AKARYAKITTAN ALINAN VERGİLER


Akaryakıt üzerindeki vergiler konusunda Türkiye'nin dünya lideri olduğunu ifade eden Çetin, açıklamasına şöyle devam etti:

''Rafineri çıkışı 1 YTL olan 95 oktan benzin tüketiciye 3 YTL üzerinde yansımaktadır. Bu olağanüstü dolaylı vergi oranının dünyadaki en yüksek oranı olduğu her kesimce bilinmektedir. Bu oran AB ülkelerinin iki katıdır. Ülkemizdeki akaryakıt politikası, tamamen tüketicinin 'kümesteki kaz gibi yolunması' esası ile yürütülmektedir. Ne yazık ki bu politika mevcut hükümet tarafından ısrarlı bir biçimde uygulanmaktadır.''