BIST 10.344
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.459,10
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

TÜBİTAK Türk beyin haritası çıkardı

TÜBİTAK, NASA'dan Google'a tüm dünyaya dağılan Türk bilim insanlarını bir veritabanında 'topladı'. 47 ülkede 1335 isme ulaşıldı.

Abone ol

TÜBİTAK, dünyanın değişik yerlerinde görev yapan Türk bilim insanlarını bir ‘veritabanında’ buluşturmak için yürüttüğü çalışmaları tamamladı. Düzenli olarak güncellenecek olan çalışmaya göre veri tabanına şu ana kadar 47 ülkedeki 1335 Türk bilim insanı kaydedildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “En fazla bilim insanımız ABD ’de var. Bilim insanlarımızın hem kendi bulundukları yerlerde yapacakları hem de Türkiye ’de yapacakları araştırmalardan istifade etmek istiyoruz. Biz bunları beyin göçü olarak değerlendirmiyoruz, aksine beyin gücü olarak görüyoruz” diye konuştu.

Bakan Ergün, “Her biri vaktiyle uygun çalışma koşulları bulamadığı için Türkiye’den başka ülkelere gitmek zorunda kalan insanlarımız. Ama şimdi onlarla yeniden temas kurduk. Dünyanın değişik yerlerindeki beyin gücümüz onlar. Yükseköğretim Kurulu ile ilgili kanun çalışmaları da yapılıyor. Eminim o kanun da bize bu konuda yeni imkânlar sağlayacaktır” dedi.

EN ÇOK ABD'DE VAR

Yurtdışındaki Türk bilim insanlarının en yoğun olduğu ülke ABD. Bilim insanlarının yüzde 49’u (652) ABD’de, yüzde 11’i (145) Almanya’da ve yüzde 7.5’i (101) Kanada’da görev yapıyor. Bölgelere göre bakıldığında ise yüzde 57’si Kuzey Amerika’da, yüzde 34’ü Avrupa’da, yüzde 5’i Asya-Pasifik ülkelerinde, yüzde 3’ü Ortadoğu ’da, yüzde 1’i Ortaasya’da görev yapıyor.
Yüzde 37’si mühendislik ve teknoloji, yüzde 27’si doğa bilimleri, yüzde 18’i sosyal bilimler, yüzde 13’ü tıp ve sağlık alanında, yüzde 4’ü beşeri bilimler, yüzde 1’i ise zirai bilimler alanında faaliyet gösteriyor.

Kayıtlı araştırmacıların yüzde 76’sı üniversitelerde görev yaparken, yüzde 12’si araştırma merkezlerinde, yüzde 10’u özel sektörde, yüzde 1’i kamu kurumu, yüzde 1’i de uluslararası kuruluşlarda görevli.