BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,70
ALTIN 2.403,32
HABER /  GÜNCEL

Tsipras AB zirvesinde 'cesur girişim' çağrısı yaptı

Brüksel'de AB zirvesi toplanırken, Yunan Başbakanı Tsipras Yunan ekonomisinin canlandırılması için cesur girişimlerde bulunma çağrısı yaptı. AB liderleri ayrıca Rusya'ya ambargoların kaldırılmasını Minsk anlaşmasının uygulanması koşuluna bağladı.

Abone ol

AB liderlerini biraraya getiren zirve Brüksel'de toplanırken, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Yunan ekonomisinin canlandırılması için cesur girişimlerde bulunma çağrısı yaptı.

Tsipras zirveden önce Alman, Fransız ve AB kurumlarının liderleriyle görüştü.

AB liderleri ayrıca Rusya'ya Ukrayna krizinde oynadığı rol nedeniyle uygulanan ambargoları kaldırmayı, ateşkes anlaşmasının tamamen uygulanması şartına bağladı.

Böylece ambargolar uygulamada yıl sonuna kadar uzatılmış oldu.

Ateşkes anlaşmasında yıl sonuna kadar Ukrayna'nın bir kısmı ayrılıkçı isyancı güçlerin elindeki Rusya sınırındaki denetimi tamamen ele almasını öngörüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk düzenlediği basın toplantısında "Ortak niyetimiz çok açık. Minsk tamamen uygulanana kadar ambargoları sürdürmek" diye konuştu.

Yunanistan ve borçverenleri arasındaki anlaşmazlık zirvenin resmi gündeminde yer almıyor.

Ancak uzmanlar zirveye bu konunun hakim olmasını bekliyor.

Merkel: Çözüm beklemeyin

Tsipras Brüksel'e varışında yaptığı açıklamada "Avrupa Birliği krizi geride bırakmak ve büyümeye doğru yol almak için demokrasiye ve anlaşmalara uygun cesur siyasi adımlara ihtiyaç duyuyor" dedi.

Tsipras AB liderlerini ülkesinin iflasta sürüklenmemesi ve Euro'dan çıkmaması için hayati önemdeki kredilerin serbest bırakılması için önerdiği reformların yeterli olduğunu ikna etmeye çalışıyor.

Ancak Tsipras'ın planlarına başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin liderleri karşı çıkıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de uzlaşmanın muhtemel olmadığını söyledi.

Merkel "Bir çözüm beklemeyin. Kararlar Euro Grubu'nda alınıyor ve öyle de kalacak" dedi.

İki günlük zirvenin resmi gündeminde Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığı ve Ukrayna krizi bulunuyor.