BIST 10.694
DOLAR 32,22
EURO 34,93
ALTIN 2.427,78
HABER /  GÜNCEL

Trafikte online ceza dönemi

Trafikte kameralı takip cezaları arttırdı, ancak tahsilat sorunu yaşanıyor. Kurumlar bunun için de bir çözüm buldu

Abone ol


İstanbul'un ardından Ankara'da da başlatılan trafikte kameralı takip sistemi trafik cezalarını 4 kat arttırdı. Başkentte sadece 3 noktada 1 gün içinde 42 bin kişinin kırmızı ışıkta geçtiği belirlendi. Vergi dairelerinde çuvallar dolusu ceza tutanağı gitti. Bu durum cezaların sisteme işlenmesi ve tahsilatı sürecini daha da uzattı. Kurumlar bu sorunu çözmek için şimdi online ceza dönemine geçiyor. 

Sorunu çözmek için İçişleri Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Ankara Valiliği ve Emniyet yetkililerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında trafik cezalarının online takibine ilişkin yeni bir sistem kurulması önerisi masaya getirildi. Bir komisyonun söz konusu proje üzerinde çalışması kararlaştırıldı.

Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında elektronik hat oluşturulacak. Kameralı takip sistemiyle, kural ihlalinde bulunan sürücülere ceza yazıldığında, bu ceza Gelir İdaresi Başkanlığında da anında görülecek. Bu çerçevede vergi daireleri de hemen tahsilat için harekete geçecek ve tebligat yapacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesi ve GSM ortamında da bu bilgileri vatandaşa sunacak. Böylece Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine girerek, motorlu taşıt vergisi ve trafik cezası sorgulaması yapanlar, haklarında trafik cezası varsa bunu hemen görebilecek. Aynı şekilde GSM operatörlerine atılacak bir mesajla da aynı bilgiye ulaşılabilecek.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, on line sistemin oluşturulmasıyla, sadece kameralı takip sistemiyle yazılanlar değil, diğer trafik cezaları da anında sisteme aktarılacak.