BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  EKONOMİ

Trafik sigortası primleri netleşti iki-üç yıl...

Trafik sigortası primleri düzenlemesinde son durum ne? Hürriyet yazarı Noyan Doğan merak edilen sorunun yanıtını verdi.

Abone ol

Hürriyet gazetesi sigorta uzmanı Noyan Doğan, trafik sigortası primleriyle ilgili "Yasa çıkarsa, bugünkü primler iki-üç yıl aynı bile kalabilir, hiç artış olmayabilir." diye yazdı.

Trafik sigortasında sorunu çözecek, kaosu bitirecek yasa, Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlandı. Bir ay içinde düzenlemenin Meclis'ten çıkabileceğini yazan Doğan, düzenlemenin ana hatlarını köşesinde böyle duyurdu:

TAZMİNAT HESAPLAMASI
"Yasa; trafik kazalarında ölenlere sigortadan ödenecek vefat tazminatının hesaplanmasını ve bu hesaplama sonrası ne kadar tazminat ödeneceğini düzenliyor. Ve hesaplama yönteminin belirlenmesinde de yetkiyi Hazine’ye veriyor.

İşte yasa bu durumu da düzenleyecek ve uygulamaya girdiğinde sigortacılar artık, kusurlu sürücülerden dolayı tazminat ödemeyecek.

 Malum, bugünkü uygulamada vefat tazminatının hesaplamasında standart olmadığından sigortacılar; mahkemeden mahkemeye, kişiden kişiye değişen tutarlarda tazminat ödemek durumunda kalıyor. Yeni yasa çıktığında, Hazine, hesaplama yöntemini belirleyecek; sigortacılar da kime, ne ödeyeceklerini bilecek. Böylece, ‘farklı bir tazminat alabilir miyim?’ diyerek, mahkemeye gidilmeyecek, mahkemelerin iş yükü hafifleyecek, uzun süren davalar olmayacağından ölen kişilerin yakınlarını hemen tazminatı alabilecek ve daha da önemlisi hasara aracılık eden kişilere ihtiyaç kalmayacak. Bu sayede sigorta şirketleri de belirsizlik ortamından kaynaklı yüksek primler belirlemeyecek.

KUSURLU SÜRÜCÜYE ÖDEME YOK
Yasa bir düzenlemeyi daha içeriyor. O da sigortacıların çokça şikayet ettikleri, kusurlu sürücüler için ödenen tazminat konusu. Aslını isterseniz 4 sene öncesine kadar sigortacılar, kusurlu sürücülere tazminat ödemezlerdi. Çünkü trafik sigortası şartları bunu öngörüyordu. Ancak 2011 yılında yargı, sürücü kusurlu da olsa vefatından dolayı yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetti ve bu durum içtihat haline geldi. O günden bu güne kadar da sigorta şirketleri, kusurlu sürücülerden dolayı da vefat tazminatı ödemek zorunda kaldıkları gibi, trafik sigortasında zaman aşımı süresi 10 yıl olduğundan, geçmiş yıllarda tazminata hak kazanamayanların açtıkları davalar sonucu 10 yıl içindeki tüm tazminatları da öder hale geldi. İşte yasa bu durumu da düzenleyecek ve uygulamaya girdiğinde sigortacılar artık, kusurlu sürücülerden dolayı tazminat ödemeyecek.

Primler düşmeyecek ama son iki senede olduğu gibi fahiş oranlarda da artmayacak

 SİGORTACILARA KÖTÜ HABER
Trafik sigortasında kaosu bitirecek yasa özetle böyle. Dediğim gibi bunlar sigortacılar dahil tüm kesimlerin istediği düzenlemeler. Şunu da belirteyim; sigortacılar, yasada geçmişe yönelik tazminat ödemelerini ortadan kaldıracak da düzenleme istiyorlardı, ancak bu yapılmadı. Eminim şu soruyu merak ediyorsunuzdur: Yasa çıktıktan sonra trafik sigortası primleri düşecek mi? Kısa ve öz cevap vereyim: Hayır, primler düşmeyecek ama son iki senede olduğu gibi fahiş oranlarda da artmayacak. Hatta şu kadarını söyleyebilirim; yasa çıkarsa, bugünkü primler iki-üç yıl aynı bile kalabilir, hiç artış olmayabilir. "