BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,67
ALTIN 2.396,03
HABER /  GÜNCEL

Toplu alışveriş yapın önerisi

Ramazan zammına karşı ne yapacağım diye düşünenlere öneri...

Abone ol

Ramazanın yaklaşması ile çarşı ve pazardaki ürünlerde yüzde 35-50 arasında yapılan zamlara karşı tüketicilere, ''bir kaç aile birleşip toptan alın'' önerisinde bulunuldu.
    
Merkezi Mersin'de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği'nin (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, dernek olarak ülke genelindeki 47 ilde yaptıkları araştırmalarda, kuru gıdadan meyve ve sebzeye kadar bir çok üründe yüzde 35-50 arasında zam yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.
    
Zamları ''özel gün sürprizi'' olarak değerlendirdiklerini ifade eden Göktaş, ''Zamlar, 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanununu ve serbest rekabetteki açıklık ilkesini ihlal ediyor'' dedi.
    
Bazı esnafa zamların nedenini sorduklarında ''kuraklık ve küresel ısınma''nın etken olarak gösterildiğini anlatan Göktaş, şöyle devam etti:
    
''Zamlar, kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle yapılıyorsa, neden köylümüzün refah seviyesinde değişim yaşanmıyor? Üretici değil aracı kazanıyor. Burada tüm eziyeti çeken köylümüz adeta günah keçisi olurken, art niyetli bazı esnaf ise haksız kazanç elde etmeye çalışıyor.''
    
Halkın, 'zamların hal esnafından kaynaklandığını' tahmin ettiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu:
    
''Bir ürünün, sebze haline giriş ve çıkış fiyatları bellidir. Vatandaşlarımız zammın kaynağını yanlış tahmin ediyor. Bu nedenle özel günlerde vatandaşımızı zor duruma sokan esnafa karşı halkımıza, 'bir kaç aile birleşip, toptan alışveriş yapın' önerisinde bulunuyoruz. Böylelikle vatandaşlar zammın gerçek kaynağını görme olanağı yakalarken, art niyetli esnafa da tepkilerini göstermiş olurlar. Ayrıca Ramazan alışverişlerini de piyasadan daha az parayla yapma imkanı bulurlar.''
    
Zamların ilerleyen günlerde daha da artacağını savunan Göktaş, şunları kaydetti:
    
''Bu zamlar, sadece Ramazan'da değil bayram ve yılbaşı gibi diğer önemli günlerde de yapılıyor. Bu konu ile ilgili çalışma yapması için oluşturulan birimler ise üzerine düşen görevi tam anlamıyla yerine getirmemekte. Bu kapsamda yerel yöneticilerin ve ilgili bakanlıkların konu üzerinde hassasiyetle durması gerekir. Vatandaşların zorluklarla kazandıkları paranın haksız kazanca kurban gitmesine göz yummamalıyız.''