BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,69
ALTIN 2.407,25
HABER /  GÜNCEL

Alkollü araç kullanana vize

Yargıtay'dan tartışılacak karar. Alkollü sürücünün davasında şaşırtan sonuç.

Abone ol

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, alkollü araç kullanırken yakalanan bir vatandaşa, ''trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek'' suçundan verilen adli para cezasını yerinde görmedi.

Alkol alan bir kişininin emniyetli şekilde araç kullanamayacak durumda olduğunun her somut olayda saptanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Genel Kurul, alkol veya uyuşturucu madde kullanılmasına rağmen kişinin emniyetli bir şekilde araç kullanabildiği hallerde ''trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek'' suçunun oluşmasına olanak olmadığına işaret etti.

Alkollü araç kullanırken yakalanan Ercan G. adlı vatandaş, trafikten men edilerek, Çorum 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce, ''trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek'' suçundan adli para cezasıyla cezalandırıldı.

Adalet Bakanlığının, bu kararın kanun yararına bozulmasını istemesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu.

Daire, ''alkollü olarak araç kullandığı belirlenen sanığın, araç kullandığı sırada alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle veya başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olduğuna dair tıbbi bulgular veya sanığın dışa yansıyan davranışlarına bağlı olarak yapılan bir tespit ve delil olmaması karşısında sanığa atılı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun oluşmayacağına'' işaret etti.