BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Topbaş'dan UNESCO açıklaması

Topbaş UNESCO'nun İstanbul'un dünya mirası listesinden çıkartılması yönündeki teklifi reddetmesinin son derece olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) İstanbul'un dünya mirası listesinden çıkartılması yönündeki teklifi reddetmesinin son derece olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Topbaş, "Bundan sonra UNESCO içerisinde aktif olacağız." dedi.

5. Dünya Gençlik Kongresi basın tanıtımına katılan Kadir Topbaş, tanıtım sonrası UNESCO'nun kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

UNESCO'nun İstanbul'un dünya mirası listesinden çıkartılması yönündeki red kararının son derece olumlu olduğunu kaydeden Topbaş, "Çünkü yaptığımız işlerin doğru olduğunu yaptığımız çalışmalar gösteriyor. Geçmişte yanlış bilgiler verildi, UNESCO yetkilileri etkilenilmeye çalışıldı, bazı çevrelerin çok ciddi baskıları vardı. Geçmişte yetkililere doğru ve sağlıklı bir bilgi aktarılmadı, bunda bizim de hatamız olabilir. Sayın büyükelçimiz başta olmak üzere, oraya giden arkadaşlarımızın yaptığı ciddi çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar gerçekleri gösterdi. Sonucun nasıl olduğunu gördük. 22 ülkeden katılımcılar oy birliğiyle İstanbul'un 'Tehlikeli Miras' ismini almaması gerektiğini ve bu talebin reddine karar verildi. Bu bizim için çok önemli bir karar. Bundan sonra UNESCO içerisinde aktif olmayı düşünüyoruz. Hatta bizden Ortadoğu bölgesiyle ilgili bir merkezin İstanbul'da oluşturulmasıyla ilgili bir talepleri vardı. Bu konuda da kendilerine destek vereceğiz." şeklinde konuştu.
Karardan dolayı UNESCO yetkililerine teşekkür eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, UNESCO teşkilatına zaten imza koymuşuz, UNESCO'nun kararlarını benimsemişiz. Nasıl ki Kopenhag kriterleri varsa UNESCO kriterlerini de bu doğrultuda takip etmek ve uygulamak üzere imza verdik. Zaten farklı düşünmüyoruz. Tarihin korunması, yaşayan çevreyi koruma kullanma dengesi dikkate alarak adım atılmasını doğru buluyoruz. Zaten yaptığımız çalışmalar da bu doğrultuda. Haliç metro geçişinin de bölgede çok etki yapmayacağını biliyorduk. UNESCO'nun kararı da bu doğrultuda çıktı. Ülkemizde farklı sonuç bekleyen, farklı amaçları olanlara fırsat doğmadı. Bu çevreler kendi menfaatini ülke menfaatinin önünde tutuyorlar, siyasi menfaatlerini bu işe alet ediyorlar ama fırsat verilmedi."