BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.398,66
HABER /  GÜNCEL

Tomayla Soma'yı söndürebilir misin?

Türkiye genelinde Soma'da yaşanan maden faciasına tepkiler bitmek bilmiyor.

Abone ol
MERSİN'de bir araya gelen İşçi Partililer, Soma'da yaşanan maden ocağı ocağında meydana gelen facia nedeni ile eylem yaparak hükümete yüklendi.

İşçi Partililer, İstiklal Caddesi'nde bulunan Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya geldi. Ellerinde, 'Taşeronlaşmaya hayır', 'Emek birlik dayanışma', 'Alın yazısı değil kömür karası', 'Kara elmas tabut oldu, dirensoma', 'Tomayla, Soma'yı söndürebilir misin' dövizleri taşıyan yaklaşık 100 kişi, önce faciada yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından söz alan İşçi Partisi İl Başkanı Şükran Akal, Manisa'nın Soma İlçesi'nden gelen facianın haberi ile tüm Türkiye'nin yasa boğulduğuna dikkat çekerek, "Özel bir şirkette ait maden ocağında dün 15.30'da trafo yanmış, maden yanmaya başlamış. Resmi rakamlara göre 201 maden işçisi hayatını kaybetti. Yüzlercesi mahsur. Bu kaçıncı cinayet?' dedi. 

Maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının ardından bakanların yaptığı açıklamaların Türk milletini derinden yaraladığını dile getiren Akal, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Biz yapısal ve teknolojik tedbirleri alsak bile, eğer insanlar kendi hayatlarını önemsemiyorlarsa, bu çok büyük bir zafiyettir' demişti. Yani Faruk Çelik'e göre işçi, isteyerek kolunu koparıyor, sakat kalıyor ya da ölüme gidiyor.

GÜZEL ÖLDÜLER

Ak Partinin eski Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Kozlu'da katledilen madencilerimiz için, 'Güzel öldüler' demişti. Devlet çalışma hayatında yok. her yeri sattılar ya da taşerona verdiler. İşçi Allah'a emanet. İLO'nun raporlarına göre Türkiye ölümlü iş kazalarında dünya da 3'ncü sırada, Avrupa'da birinci sırada. Katliamda Avrupa şampiyonu, dünya 3.'sü olmak, hükümetlerin en büyük yüz karasıdır. Batıcı ve özelleştirmeci hükümetler Cumhuriyetin halkçı devletini çökertince işçi azgın sömürü ve taşeronun vahşi çalışma koşullarına terk edilince cinayetler arttı.

KAR HIRSI

İşçinin hayatı sudan ucuz oldu. Özelleştirmeler, özel sektörün kar hırsı, işçinin canını almaya ve iş göremez hale getirmeye devam ediyor. Kar hırsından gözleri dönenler ve kanlı sistemleri, sadece öldürdükleri işçilerin mezarlarını değil, kendi sistemlerinin mezarlarını da kazıyorlar" diye konuştu.

Akal'ın konuşmasının ardından 'Hükümet istifa', 'Soma şehitleri ölümsüzdür', 'Milli meclis, milli hükümet', 'Taşeronlaşmaya hayır' sloganları attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.