BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

TOKİ'den 35 milyar liralık yatırım

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, TBMM Kit Komisyonu'nda TOKİ'nin 7.5 yıllık dönemde yaptığı tüm çalışmaların envanterini açıkladı.

Abone ol

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, son 7,5 yılda toplam tutarı 35 milyar lira olan 3 bin ihale gerçekleştirdiklerini, 22 milyar lira hak ediş ödemesinde bulunduklarını bildirdi.

TBMM KİT Komisyonu'nda TOKİ'nin 2008 yılı hesaplarının görüşülerek ibra edildi.

Komisyonda kurumun faaliyetleri hakkında açıklamada bulunan Bayraktar, kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokoller çerçevesinde 7,5 milyar liralık ihale yaptıklarını bildirerek, ''yandaş müteahhitlere ihale verildiği'' yönündeki eleştiriler üzerine, ''TOKİ'nin ihalelerinde bir Allah'ın kulu, 1 milim bile kayrılmadı. İşlerimizde yanlışımız çoktur ama kasta izan yoktur'' dedi.

445 bin şantiye

TOKİ'nin, 81 ilde, 800 ilçede kurulan 1800 şantiyede yapımına başladığı konutun sayısının Ekim ayı itibarıyla 445 bine ulaştığını belirten Bayraktar, bunun 100 bin nüfuslu 18 yeni şehir anlamına geldiğine işaret etti. Bu konutların yüzde 86'sının (330 bini) yoksul ve alt gelir grubuna yönelik sosyal konut olduğunu, kaynak geliştirme projesi kapsamında yapılan 70 bin konuttan elde edilen gelir ile sosyal konutların finansmanının sağlandığını anlatan Bayraktar, şu bilgiyi verdi:

''İnşaat, proje ve ihale çalışmaları devam eden konutlarla birlikte yoksul vatandaşlara yönelik 40 bin 604 konut yapılmış olacak. Bu konut projeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu ile işbirliği halinde yürütülüyor ve vatandaşa 100 liradan başlayan taksitlerle 20 yıl vadeli satılıyor.

Alt gelir grubu

Bugüne kadar alt gelir grubuna yönelik 118 bin 979 konutun inşaatına başlandı, 60 bin 952'si tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

Roman vatandaşlara yönelik, 132 konut uygulama, 2876 konut ihale, 3 bin 876 konut ise hazırlık aşamasında olmak üzere toplam 6884 konut programlandı.

Konutlarla birlikte, okul, spor salonu, ticaret merkezi, kültürel tesisler, sosyal donatılar yanında, köprülü kavşaklar, dere ıslahı, ağaçlandırma, kanalizasyon, asfalt, elektrik gibi teknik altyapı inşaatlarını da tamamlıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projeler sayesinde, vatandaşın gecekondulara yönelimi azaldı.''

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım

TOKİ'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 6 milyar lira yatırım bedeli ile 70 bin konut, 139 okul, 138 spor salonu, 8 kreş, 34 hastane, 17 sağlık ocağı, 78 ticaret merkezi, 65 cami ve 7 kütüphane yaptığını anlatan Bayraktar, halen, Türkiye genelinde 174 projede toplam 181 bin konutluk gecekondu dönüşüm çalışması yapılarak 118 bölgede 52 bin konutu içeren uygulama başlatıldığı, bunlardan 31 binin tamamlandığını söyledi.

7.4 milyarlık kamu ihalesi

Kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde, şimdiye kadar yatırım tutarı 7,4 milyar lira olan ihalelerin tamamlandığını bildiren TOKİ Başkanı Bayraktar, bu kapsamda kurumlardan 1,6 milyar lira tahsilat sağlanmasına karşın 3,2 milyar lira hak ediş ödendiğini belirtti.

Söz konusu kurum ve kuruluşlardan 5,4 milyar lira alacaklarının bulunduğunu kaydeden Bayraktar, bu bedelin, kurumların atıl durumdaki arazilerinin alınması ve 5 yıllık dönemde nakit olarak tahsil edildiğini anlattı.

Askeri yatırımlar

Şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı ile 5 milyar lira, Sağlık Bakanlığı ile 3,6 milyar lira, SHÇEK ile 203 milyon lira tutarında yatırım öngören protokoller imzalandığını açıklayan TOKİ Başkanı Bayraktar, Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı ile imzalanan protokoller hakkında şu bilgiyi verdi:

''Milli Savunma Bakanlığı-Genelkurmay Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, şu ana kadar 434 milyon lira yatırım bedeli ile 12 bin 852 HAİT, 584 konut, 5 müstakil komutan konutu, 10 adet korumalı HAİT, 13 adet 24 üniteli İGPVY, 34 adet 52 üniteli İGPVY yapımı için protokol yapılmıştır. Bu güne kadar 3648 HAİT, 4 adet 24 üniteli İGPVY, 26 adet 52 üniteli İGPVY, 10 adet korumalı HAİT ve 1 adet müstakil komutan konutu inşaatları başlatılmıştır.

Ayrıca, MSB-Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan protokollerle de Doğu ve Güneydoğu sınırlarımızda Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan 175 adet karakolun yapılması için ihaleler başlatıldı. Halen 147 karakolun inşaatı başladı, 28 karakol ihale aşamasında. Şimdiye kadar 10 karakol tamamlandı, 26 tanesi bu yıl içinde tamamlanmış olacak. Başlatılan karakolların yatırım maliyeti yaklaşık 775 milyon liradır.''

Emniyet Genel Müdürlüğü için de 12 karakol, Bitlis ve Afyon'da polis yüksek okulları yapıldığını açıklayan Bayraktar, yurtdışında da afet yaşanan 3 ülkede, toplam 1612 konut yaptırdıklarını kaydetti.

800 milyon lira kredi

TOKİ'nin son 7,5 yılda toplam tutarı 35 milyar lira olan 3 bin ihale gerçekleştirdiğini, 22 milyar lira hak ediş ödemesinde bulunduğunu belirten Bayraktar, şimdiye kadar 800 milyon lira tutarında kredi kullandıklarını, gelecek 3,5 yıllık dönemde 7,7 milyar lira tutarında hak ediş ödemesinde bulunacaklarını açıkladı.

Gelir paylaşımı modeli ile yapılan 65 bin konuttan elde edilecek 9,6 milyar liralık gelirin 5 milyar lirasını tahsil ettiklerini ifade eden Bayraktar, TOKİ'nin 600 müteahhit ile iş yaptığını, doğrudan ve dolaylı olarak 800 bin kişinin istihdamını sağladıklarını, Türkiye'nin büyümesinde inşaat sektöründeki canlılığın da etkisi olduğunu anlattı.

Türkiye'de müteahhit sayısındaki fazlalığa da işaret eden Erdoğan Bayraktar, büyük kısmı mesleki formasyondan uzak 200 bin müteahhitin bulunduğunu, TOKİ'nin, kalite,sağlamlık, ucuzluk gibi hususlara dikkat ederek spekülatif oluşumlara engel olduğunu belirtti.

Komisyonda tartışma çıktı

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın bilgi vermesinin ardından, komisyon üyeleri, TOKİ faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, değerli arsalara sosyal konut yerine lüks konut yapıldığı, teslim edilen sitelerin yöneticilerinin TOKİ tarafından atandığı eleştirisinde bulunarak, TOKİ'nin komisyonda dağıtılmak üzere, çok sayıda fotoğraf bulunan kuşe kağıda kitap bastırmasının da kamu kaynaklarının israfına yol açtığını söyledi

Kamer Genç sert çıktı

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise ''TOKİ'nin gerçek başkanının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu'' savunarak, 35 milyar liralık ihalenin kimlere hangi şartlarda verildiğinin belli olmadığını, birilerine kaynak aktarmak için de kitap bastırıldığını öne sürdü.

Tunceli'de deprem yaşanmasına karşın buraya hiç bir yardımda bulunulmazken, Çemişgezek-Türkili Ulukale Köyü'nde afet olmamasına karşın afet konutu yapıldığını, davet usulü ile ihalenin AKP'li bir belediye meclisi üyesine verildiğini iddia eden Genç, şöyle konuştu:

''Tunceli'de yapılan konutlar 50-60 bin liraya mal edilirken, Ulukale'deki konutlar için 162 bin lira maliyet belirlendi. İtirazım üzerine, 16,2 milyon liralık ihale tutarı 8,5 milyon liraya indirildi. Bir tek ihalede bu kadar fark varken, 35 milyar lira tutan 3 bin ihalenin de gerçek fiyatlarla yapılıp yapılmadığının enine boyuna incelenmesi gerekir. Denetim yok, YDK'nın denetimini de kabul etmiyorum, Tayyip Erdoğan'dan korkarlar denetim yapmazlar.''

Hata çok kasıt yok

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, eleştirilere yanıt verirken, TOKİ'nin ihalelerinde 'kasta izan bulunmadığını'' belirterek, ''Elimizden geldiği kadar ince eleyip sık dokuyoruz. Müteahhitlerin kar marjını minimize ettik. İşini iyi yapan para kazanıyor ama az kazanıyor. 70 müteahhitin işini feshettik. Kamuya 200 milyon lira kazandırdık. İddia ediyorum; TOKİ'nin fiyatları en ucuz, en uygun fiyatlar. İhalelerde bir Allah'ın kulu 1 milim bile kayrılmadı. Çok çalışıyoruz. Hatamız çok ama bunları da düzeltmeye çalışıyoruz. İşlerimizde yanlışımız çoktur ama kasta izan yok'' diye konuştu.