BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.420,44
HABER /  GÜNCEL

TOBB'dan "bağış" haberlerine tepki

Bir gazetede TOBB'un kasasından yılda "60 milyon bağış yapıldığı" iddialarına açıklama geldi.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), birliğin harcama ve faaliyetleri hakkında haftalık bir dergi ve günlük bir gazetede yer alan iddialara ilişkin olarak, "TOBB'un tüm faaliyetleri kamunun denetimine açıktır ve şeffaftır. Yapılan her işlem ve harcama da kanunlara uygun olarak yapılmaktadır" açıklamasında bulundu.

TOBB, haftalık bir dergi ve günlük bir gazetede yer alan "Yılda 60 milyon lira bağış nereye?" başlıklı haber hakkında yazılı açıklamada yaptı. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek için böyle bir açıklamaya gerek duyulduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"TOBB tüm faaliyetleri kamunun denetimine açıktır ve şeffaftır. Hem faaliyetlerimiz hem de yapılan harcamalar, her yıl hazırlanarak dağıtılan faaliyet raporumuzda da ayrıntılarıyla açıklanmaktadır. TOBB gücünü Anayasa'dan ve yasasından alan bir meslek örgütüdür. Yaptığı her çalışma açıktır ve kamuoyunun gözü önündedir. TOBB olarak bu büyük camiayı bir araya getiren üyelerimizle birlikte, ülkemizin ekonomisinde kurumsallaşmayı ve kural hakimiyetini savunuyoruz. Yapılan her işlem ve harcama da kanunlara uygun olarak yapılmaktadır. Ayrıca ilgili kamu kurumlarının da onayı ve bilgisi de bulunmaktadır."

TOBB açıklamasında, söz konusu haberlere konu olan 2004 yılına ait 60 milyon liralık bağış harcaması dağılımına da yer verilirken harcamalar şöyle sıralandı: Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı üzerine alınan helikopter, İstanbul Emniyeti'nin kurduğu İstanbul-Mobese sistemine destek, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Merkezi yapımına katkı, Selimiye Cami restorasyonu, Zeugma Antik Kenti çalışmaları, Erzincan Tarihi Medrese binası restorasyonu, Taşkent Büyükelçiliği kanalıyla Türk İlköğretim Okulu yapımı, Kosova Türk Toplumu'na eğitim yardımı, yurtiçinde öğrencilere eğitim yardımları, Ramazan'da gıda yardımları, oda ve borsalara yapılan yardımlar,hastane inşaatlarına yardım, okul inşaatlarına yardım.

Yine aynı haberlere konu olan "2007 yılında 25 milyon lira bağış harcaması yapıldığı" iddiasına da yanıt verilen açıklamada, söz konusu harcamalar ise şöyle belirtildi: "Yeşil Türbe Restorasyonu, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla İslam Konferansı Gençlik Forumu, İzmir'in EXPO-2015 Fuarı aylığının desteklenmesi, selden zarar görenlere yardım, öğrencilere eğitim yardımları, yurtiçinde çeşitli okul yapımı yardımları, Ramazan ayında gıda yardımları, Kosova Türk Toplumu'na Sosyal Yardım, TOBB'un üyesi olduğu ve Türk özel sektörünün yurtdışındaki temsilini gerçekleştirdiği iş örgütlerinin üyelik aidatları..."