BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.467,80
HABER /  GÜNCEL

İlkler Şehri'nde bir ilk daha

Uşak'ta yaklaşık 700 güvercin görücüye çıktı.

Abone ol

Uşak'ta Hünkari Sevenler Derneği tarafından düzenlenen güvercin mezatında renkli görüntüler yaşanırken yaklaşık 700 güvercin görücüye çıktı. Hünkari cinsi güvercinlerin yaklaşık 4 bin TL’ye alıcı bulduğu mezata Uşak ve çevre illerden yaklaşık 200 güvercin sever katıldı.
Hünkari Sevenler Derneği tarafından Köme Mahallesi’nde bulunan tarihi Kırık Minare’nin bitişiğindeki kıraathanende dün akşam saatlerinde başlayan mezat gece geç saatlere kadar devam etti. 700’e yakın güvercinin görücüye çıktığı mezata; Afyonkarahisar, Aydın, Manisa, Bursa, Kütahya, İzmir, Denizli ve Uşak illerinden yaklaşık 200 güvercin sever katıldı. Açık artırma usulü ile yapılan mezatta güvercinler 50 TL ile 4 bin TL arasında satıldı. Saat 19.00 sıralarında başlayan ve gece saat 24.00’e kadar devam eden mezatta toplam 50 bin TL’lik satış gerçekleştirildi.

EN FAZLA İLGİYİ HÜNKARİ CİNSİ GÜVERCİNLER GÖRDÜ
Osmanlı döneminde Şehzadeler şehri Manisa bölgesine has bir tür olduğu ve şehzadelerin eğiterek padişahlara gönderdiği tür olarak bilinen Hünkari cinsi güvercinler yoğun ilgi gördü. Fiziki özellikleri nedeniyle özel ilgi gören Hünkari güvercinlerine mezatta yoğun ilgi olduğunu anlatan Hünkari Sevenler Derneği Başkanı Osman Coşkun Türkiye'de 500 çift Hünkari güvercini olduğunu ifade etti. Hünkari güvercinlerinin yavrularını besleyemediğini, ancak başka güvercinlerin süt anneleri tarafından büyütülebildiğini anlatan Çağlar, bu özellikleri nedeniyle bu ırkın çoğaltmasının çok zor olduğunu belirtti. Hünkari cinsi güvercinlerin anavatanının Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi olduğunu 1700’lü yıllarda Ege’den önce İngiltere’ye sonra da tüm dünyaya yayıldığını söyleyen Çağlar, Hünkari cinsi güvercinlerin Osmanlı Devleti’nin çöküş döneminde dejenere olduğunu ve cumhuriyet sonrası bu güvercinlerin Türkiye’ye İngiltere’den yeniden getirildiğini anlattı. Osman Çağlar Hünkari ırkı ile ilgili şu bilgileri verdi; “Manisa başta olmak üzere Ödemiş Tire ve Ege Bölgesi genelinde ortaya çıkan Hünkari 1700'lü yıllarda İngiltere'ye götürülmüş, oradan da değişik Avrupa ülkelerine ve ABD’ye yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde Türkiye’deki ırkı dejenere olan Hünkari güvercinleri Anadolu'da neredeyse yok olmuştur. 1930'lu yıllarda İngiltere’den getirilen Hünkari güvercinleri yeniden Anadolu'da beslenmeye başladı. Bugün ülkemizde çok az sayıda insan Hünkari besliyor. Bu nedenle bu güvercinler mezatlarda çok ilgi görüyor ve yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Estetik özellikleri yüksek olan bu güvercinleri diğerlerinden ayıran 28 özelliği var''
Uşak’ta ilk kez düzenlenen mezatla ilgili de bilgi veren Uşak Hünkari Sevenler Derneği Başkanı Osman Çağlar (22) Türkiye’nin bir çok bölgesinde bu tür mezatların yapıldığını ancak Uşak’ta ilk kez bir mezat düzenlendiğini söyledi. Çağlar, mezatlarda genellikle Hünkari, Kelebek, Taklacı,Mantolu, Şebap ve Hünkari ırkı güvercinlerin ilgi gördüğünü kaydetti. Bazı mezatlarda Hünkari cinslerinin 12 bin TL’ye kadar alıcı bulduğunu dile getiren Osman Çağlar şunları söyledi; “Güvercin sevenleri ilimizde bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu uğraş bir aşk ve kuş sevgisi olan insanların ilgi gösterdiği bir tür meslek. Bugünkü mezatta Hünkari ırkından iki güvercin 4 bin TL'ye alıcı buldu. Mezatta toplam olarak ise 50 bin TL değerinde güvercin satışı gerçekleşti. Önümüzdeki yıllarda bu tür organizasyonları tekrarlamak istiyoruz”