BIST 10.562
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.477,26
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal için Fatih Sultan taktiği!

Kasetle beraber gelen şok istifa... Baykal şimdi ne yapacak? Genel başkan adayı kim olacak? İşte kulislerde konuşulanlar...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER.COM

ANKARA- CHP lideri Deniz Baykal 4 gündür merakla beklenen kararını açıkladı ve partisinden istifa etti. Bu bir son değil, çünkü her şey asıl şimdi başlıyor.

Baykal’ın yeniden aday olması, daha doğrusu "Fatih taktiği" ile aday gösterilmesi sürpriz olmayacka. Hatta kurultay delegeleri Baykal'ı istifadan döndürmek için imza toplamaya başladı bile...

İkinci bir ihtimal de yok edğil. Bu da bugün yaşanan süreci önemli bir fırsat görüp Baykal'sız bir CHP için adım atılması. Ancak Kurultay'a kalan kısa zamanda bunun nasıl gerçekleşeceği bilinmiyor. Ayrıca partinin yapılanmasından dolayı da yeni gelecke başkana "Emanetçi" dışında bir gözle bakılamıyor.

KURULTAY TARİHİ DEĞİŞMEDİ

Baykal istifa etti ama partideki çalışmalarda bir değişiklik olmayacak. Kurultay planlanan tarihte yapılacak.

ADAY OLMAYACAK ADAY GÖSTERİLECEK

Baykal gözyaşlarıyla uğurlandı. Ancak hemen ardından planlar da yapılmaya başlandı. İlk kulis Baykal'ın istifasının bir taktik olduğ uyönünde. Baykal 99 seçimlerinde baraj altında kaldıktan sonra istifa etmiş ve 17 ay sonra geri dönmüştü. Baykal şimdi de bunu yapıyor.

Mehmet Sevigen’in sözleri bu durumu çok iyi özetliyor. Sevigen, “Bu bir görev, ülke meselesi. Baykal göreve çağrılırsa gelmeme hakkı yoktur” diyor. Sevigen’in bu sözleri Baykal’ın kurultayda kendi dışında aday gösterilebileceği yorumlarına yol açıyor.

BAYKAL FATİH Mİ OLACAK?

Sevigen'in verdiği tarihi öyküye göre Fatih Sultan Mehmet'e babası devleti 13 yaşında teslim eder. 13 yaşındaki Fatih, ‘Baba ben henüz buna hazır değilim" der. Ancak babası, ‘Emrediyorum, bu görevi alacak ve üstleneceksin’ der. Fatih’in o anda babasına verdiği cevap çok etkileyicidir: ‘Madem emrettiniz ben de kabul ettim. Şimdi size emrediyorum, gelin Osmanlı İmparatorluğu’nun başına geçin"

BAYKAL’IN PARTİSİNİ YÖNETECEK

Bir başka kulis ise yeni seçilecek genel başkan kim olursa olsun partinin yapılanmasından kaynaklı partide Deniz Baykal ağırlığının devam edeceği. Çorum’daki delege yapılanmasından partinin üst düzey yönetimine kadar bütün partide Baykal’ın izleri var. Bu nedenle yeni seçilecek isim kim olursa olsun uzun süre Baykal’ın partisini yönetecek!

12 GÜN ÇOK ŞEYE GEBE

Kurultaya çok kısa bir süre kaldı. Ancak önümüzdeki 12 gün CHP'de çok şeye gebe görünüyor.

DELEGELER İMZA TOPLUYOR

Baykal'ın istifa etmesinin ardından sıcak saatler yaşayan CHP Genel Merkezi'nde hareketli anlar... CHP Genel Kongresi'nde oy kullanacak olan kurultay delegelerin Deniz Baykal'ın yeniden aday olması için imza topladığı belirtildi...