BIST 10.106
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.425,52
HABER /  GÜNCEL

TOBB Ortadoğu için çaba istiyor

Ankara Forumu yöneticileri, Gazze'deki Erez Sanayi Bölgesi'nin canlandırılması projesi için ABD'de destek turuna çıktı.

Abone ol

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, İsrail ve Filistinli işadamlarıyla birlikte bu ülkede gerçekleştirdiği temaslarda Dünya Bankası da bu projeye katılmaya ikna edildi. Hisarcıklıoğlu'na göre Türkiye bu proje ile Ortadoğu'nun istikrarı için önemli bir rol oynuyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği insiyatifiyle kurulan Ankara Forumu, İsrailli ve Filistinli işadamlarını biraraya getiriyor.

Amaç, Gazze şeridinde yer alan ve içinde İsrail ve Filistin firmalarının faaliyet gösterdiği Erez Sanayi Bölgesi'nin yeniden canlandırılması.

Forumun başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail ve Filistinli işadamlarıyla birlikte ABD'de destek turuna çıktı.

Hisarcıklıoğlu'na göre bölgede barış girişimlerine öncülük eden Washington yönetimi, sürecin ekonomik yönünü de gözardı etmemeli.

Hisarcıklıoğlu, "Yaklaşık 10 bin kişiye iş sağlayacak bir sanayi bölgesi olacak. Bu 100 bin Gazzeli'nin hayatını etkileyecek" dedi.

Filistin Ticaret Odası Başkanı Ahmet Azzghayar bu projenin kuşatma altındaki Gazze için hayati önemi olduğunu belirtiyor.

Azzghayar, "Gazze Filistin'deki en kalabalık bölge ancak kuşatma nedeniyle aynı zamanda işsizlik oranının da en yüksek olduğu yer" dedi.

İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Shraga Brosh ise İsrail hükümetinin de bu projeyi desteklediğini belirtiyor.

Brosh, "Hepberaber harika bir projeye imza atıyoruz. Filistinlilere iş olanağı sağlanacak ve bunun barış sürecine önemli katkısı olacak" dedi.

Ancak projenin hayata geçirilmesi için de bazı engellerin ortadan kalkması gerekiyor.

İsrail kuşatması altındaki bu bölgeye mal giriş çıkışlarında çeşitli sorunlar yaşanıyor.

Filistinli işçilerin Erez'deki sanayi bölgesine giriş çıkışı esnasında da kolaylıklar gösterilmesi gerekiyor.