BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

TMSF el koyduğu şirketleri geri verecek

TMSF'de yeni dönem başladı. Yeni başkanla birlikte şirketler de eski sahiplerine veriliyor. Tabii anlaşılabilirse...

Abone ol

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, ‘şahin mi, güvercin mi’ olduğunu merak edenlere “Milletimin hakları peşinde koşmak gerektiğinde şahin, adaletin tecellisi noktasında da güvercin olurum” mesajı verdi.

Borçlu eski banka hakim ortaklarına da ‘kapımız açık’ mesajı veren Gül, “Çatışmaya zorlanırsak çatışırız” uyarısı da yaptı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 2 aylık başkanı Şakir Ercan Gül, “Fon artık daha uzlaşmacı bir tavır izleyecek” değerlendirmelerine karşı, ‘hak peşindeyken şahin, adalet karşısında güvercinim” vurgusu yaptı.

GARİPOĞLU İLE DE MASAYA OTURULDU

Balkaner ile yaptıkları anlaşmanın ardından Garipoğlu Grubu ile masaya oturduklarını belirten Gül, diğer eski hakim ortaklara da ‘kapımız açık’ mesajı verdi. Gül, “Amacımız çatışma değil ama zorlanırsak çatışırız” uyarısında da bulundu. TMSF’de Ahmet Ertürk’ten boşalan başkanlık koltuğuna 3 Şubat itibariyle oturan Şakir Ercan Gül, kurumun bundan sonra izleyeceği politikalara ilişkin ipuçları verdi. TMSF’de 6 yıldır ikinci başkan olarak çalışan Gül, başkanlığının ilk basın toplantısında şu mesajları verdi:

DAHA ETKİN OLMA FARKI

TMSF’nin şirketleri hakim ortaklara verme yönünde bir çalışması yok. Şu anda yapılan farklılık, ‘daha etkin nasıl oluruz’ sorusuna cevap verme noktasında. Bu anlamda yeni protokol anlayışı geliştirdik. Bunu yaparken de amme alacağının maksimum şekilde tahsilini sağlamayı, ilgili borçluya borcunu ödemek için fırsat vermeyi, onu sıkboğaz etmemeyi amaçlıyoruz.

BORÇLU İSTİSMAR ETMESİN

Bu iki amacı optimal düzeyde ne ölçüde birleştirebiliriz, uyuşturabiliriz onun arayış içindeyiz. Borçlu bunu istismar etmesin. Borçlu borcunun üzerinde yatıp senelerce bizi oyalamasın. Geçmişte maalesef oldu, bazı borçlular istismar etti. İstismar ettikleri müddetçe kapılarımız kapalı. İstismardan vazgeçmeleri durumunda hakkaniyet, adaletin çerçevesi içinde onlara bir çıkış yolu göstereceğiz.

MEMNUN EDECEK FORMÜL

Herkesin memnun olacağı formüller arıyoruz. Temerrüt faizlerini sadece borçlularla anlaşamama durumunda hukuki takip yolunun bir parçası olarak düşünüyoruz. Onun dışında bizimle masaya oturup konuşan, borcun ödenmesi noktasında fikri olan her türlü yaklaşıma sıcak bakıyoruz. Burada da hakim ortak ayrımı yapmadık.

GÜVERCİN KALPLİ ŞAHİN

Ben ne şahinim ne güvercinim. Ben sizin aranızdan bir kişiyim. Ama oturduğum koltuk nedeniyle milletimin haklarının peşinde koşmak anlamında gerektiğinde şahin olurum ama adaletin tecellisi noktasında da gerektiğinde güvercin olurum. Bizim niyetimiz iyidir. Şahin olunması gereken yerde şahin olmak zorundayım, ama güvercin gibi bir yanımız da var.

ZORLANIRSAK ÇATIŞIRIZ

Amacımız çatışma değil anlaşma. Çatışma gerekiyorsa çatışma, anlaşma gerekiyorsa anlaşma. Çatışmaya zorlanırsak çatışırız, amacımız çatışma değil. Bizim çatışmamız hukuk yoluyla. Önerilere açık olduk ve açık olmaya da devam edeceğiz.

FAİZİ İNDİR, VADEYİ UZAT DİYORLAR, BUNLAR BİR DE BANKACILIK YAPMIŞ

Şakir Ercan Gül, yeni protokol ilişkileri için “Yumuşaklık, ‘evet size açığız’ anlamında. Ama rasyonel tekliflere açığız” dedi. Cavit Çağlar’ın faize ilişkin şikayetinin hatırlatılması üzerine de, Gül, “Diyelim ki faizi indirdik ödeyecek mi? Bunlar bankacılık yapmış bir de. Mesele faiz değil, Taşıyamayacağı borç rakamını anlamlı hale getirebilmek, varlık satışlarıyla onu eritmek.”

ZÜCCACİYE DÜKKANINA GİREN FİL

ŞAKİR Ercan Gül, TMSF’nin yeni anlayışının şirket yönetiminde eski sahibe söz hakkı vermek ve belirlenen takvime göre satışı da onun yapmasını sağlamak olduğunu anlatırken, “züccaciye dükkanına girmiş bir fil” anlayışı içinde olmadıklarını vurguladı.

TMSF TERTEMİZ OLACAK

TMSF’nin kamuoyunda genel olarak olumlu imajı olduğunu ifade eden Şakir Ercan Gül, “Kurumlar da bazı eleştirilere maruz kalabiliyor. Bunların bir kısmı hatamızdan bir kısmı iyi anlatamamaktan kaynaklanıyor. Kamuoyu şunu bilmeli, TMSF ve ilgili şirketlerinde kamuoyunun haklarına uzanan elleri cezalandırmak için, ilgili mercilere, hukuk birimlerine yapılması gereken ne varsa onları yapacağız, yaptık. TMSF temiz değil tertemiz bir kurum olmalı, olacak.”

EN İYİ ANLAŞMA ÇUKUROVA, EN KÖTÜSÜ YİĞİT'LE YAPILDI

ŞAKİR Ercan Gül, Çukurova ile Pamukbank ayağında yaptığı anlaşmanın en iyi anlaşmalardan birisi olduğunu, Türkiye’nin paraya ihtiyacı olduğu bir dönemde 2 milyar 100 milyon dolar tahsilat yaptıklarını, vurguladı. Gül, ‘en kötü’ olarak da Korkmaz Yiğit’le yapılan anlaşmayı gösterdi.

HENÜZ TEHDİT GELMEDİ AMA İMALAR OLUYOR

ÖNCEKİ başkan Ahmet Ertürk gibi tehdit alıp almadığına yönelik soru üzerine Şakir Ercan Gül, şunları söyledi: “Doğrudan bir şey yok ama dolaylı imalar, şunlar bunlar oluyor, onları çok önemsemiyorum. Bu koltukta oturan bedelini de bir öder. Milletim adına ödemeye hazırım. Kimseden korkum yok.”