BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Akkuyu'nun alım garantisinin 2 katını istedi

Sinop'ta nükleer santral kuracak olan Güney Koreli KEPCO Akkuyu garantisinin iki katı garanti istedi...

Abone ol

Türkiye ile kısa süre önce ‘nükleer santralda işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı’

İmzalayan Güney Koreli KEPCO, nükleer santral için Türkiye’den çifte güvence istedi. KEPCO; devletin, kurulacak nükleer santraldan üretilecek elektriğe 30 yıl alım garantisi vermesini ve Hazine’nin de garantör olarak devrede olmasını istedi. Ankara’da nükleer santral trafiği hız kesmiyor. Rusya’nın ardından Güney Koreli KEPCO, Sinop’a inşa etmeyi planlanan nükleer santral için hafta başında Ankara’ya geldi. KEPCO, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile üst düzeyde önemli bir toplantı yaptı. Toplantıya, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) yöneticileri de katıldı. KEPCO, ertesi gün de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda (TAEK) görüşme yaptı.

DEVLET YÜZDE 25 PAY ALSIN

KEPCO, Sinop’a kurmayı planladığı nükleer santrale, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de bir kamu kurumu aracılığıyla ortak olmasını istiyor. KEPCO ile EÜAŞ’ın, görüşmelerde oran konusunda müzakereleri devam ediyor.

KEPCO, devletin en az Yüzde 25 düzeyinde payla nükleer santralda yer almasını istiyor. Türkiye ise henüz oran konusunda karar vermedi. Türkiye ile KEPCO arasında yapılan toplantılarda, nükleer santralın finansman ihtiyacı ve buna ilişkin riskler de gündeme geldi. KEPCO, Türkiye’den bu risklerin bertaraf edilmesi için şu güvenceleri talep etti: “Devlet, Sinop’a kuracağımız nükleer santral için 30 yıl elektrik alım garantisi versin. Pakette, buna ek olarak Hazine garantisi de bulunsun.” Nükleer santral konusunda öne çıkan uzmanlar, KEPCO’nun kuracağı nükleer santralın ömrünün 60 yıl dolayında olacağına işaret ederek, “Bu durumda KEPCO, işletme süresinin yarısı için elektrik alım garantisi istiyor” dedi.

KEPCO SİNOP’TA KEŞİF YAPACAK

KEPCO heyeti, Güney Kore’ye döndü. KEPCO, Enerji Bakanlığı ile ilgili KİT’lerin üst yönetimini, KEPCO’nun sahip olduğu nükleer teknolojiyi yerinde görmeleri için Güney Kore’ye davet etti. Türkiye heyetinin, uygun bir zamanda inceleme için Güney Kore’ye gidebileceği belirtildi. Kaynaklar, KEPCO’nun yakında yeniden Türkiye’ye geleceğini
kaydederek, “KEPCO, Sinop’ta nükleer santralın kurulacağı bölgeyi görmek istiyor. Santralın kurulacağı bölgede bir inceleme yapacak” dediler.

ELEKTRİKTE SATIN ALMA GARANTİSİ SÜRESİ

Rusya’ya, 15 yıl üzerinden elektrik alım garantisi verilmesi düşünülürken, Güney Koreli KEPCO 30 yıl alım garantisi konusunu gündeme getirdi. Bu konuda Rusya ve Güney Kore ile müzakereler devam ediyor.

KURULACAK SANTRALLAR AYNI GÜÇTE OLACAK

Rusya, Mersin’e 4 bin 500- 5 bin megavat santral kurmak istiyor. Güney Koreli KEPCO’nun da Sinop’a en az 5 bin megavat nükleer santral yapması gündemde. Yani güçler hemen hemen birbirine yakın.

NÜKLEERDE ORTAKLIK

Türkiye ile Rusya, nükleer santral için Türkiye’de yerleşik, Türk hukukuna tabi olacak bir şirket kuracak. Akkuyu’da kamunun payının ne olacağı şimdilik net değil. KEPCO ise Sinop’ta mutlaka devletin en az yüzde 25 payla yer almasını istiyor.