BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.383,37
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İzmir' de tiyatro şöleni

Açık havadaki etkinliklerin başlayacağı Nisan ayını sabırsızlıkla bekleyen İzmirliler, kültür sanat etkinlikleri bakımından oldukça zengin bir hafta yaşayacak.

Abone ol

İzmir'de geçen hafta başlayan "28. İzmir Tiyatro Günleri", bu hafta da kentin tüm salonlarında farklı oyunlara evsahipliği yaparken, İstanbul ve Ankara'dan da önemli tiyatro gruplarını ağırlayacak.

İzmirli tiyatroseverler, 10 Nisana kadar İzmir Sanat, Özdemir Nutku Sahnesi, Devlet Tiyatrosu Sahneleri, İzmir Devlet Opera ve Balesi Sahnesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi, Sabancı Kültür Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi;nde farklı oyunları izleme olanağı bulacak.

Tiyatro Günleri kapsamında Oyun Atölyesi'nin "7 Şekspir Müzikali", Dostlar Tiyatrosu;nun "Marx'ın Dönüşü", Ortaoyuncular'ın "2019", Tiyatro Pera'nın "Quintet- Bir Dönüşün Beşlemesi", Talimhane Tiyatrosu'nun "Yastık Adam", Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun "Aşk Sözleri" ve "Şölen", Mask-Kara Tiyatrosu'nun "Velevki Tartüf", Kent Oyuncuları'nın "Kraliçe Lear", Semaver Kumpanya'nın "Lourcine Sokağı Cinayeti", Ankara Ekin Tiyatrosu'nun "Heccav", Bizim Tiyatro'nun "Bana William Deyin" oyunları da kente konuk olacak.

İzmir Tiyatro Günleri, ilk kez bu yıl metropol dışındaki ilçelere de açılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından küçük yerleşimlerin kültür-sanat ve çeşitli ihtiyaçlarına yönelik olarak hayata geçirdiği çok amaçlı 9 salonda ücretsiz çocuk tiyatrosu gösterimleri gerçekleştirilecek.

İZDSO VE İZDOB

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), prömeyerini geçen hafta yaptığı Mendelssohn'un "Bir Yaz Gecesi Rüyası" balesini bu hafta da Sabancı Kültür Sarayı'nda izleyiciyle buluşturacak.

Proje ve koreografisi Mehmet Balkan'a, librettosu ve metinleri Şefik Kahramankaptan'a, müzik düzenlemesi Andrej Barlog'a, dekorları Tayfun Çebi'ye ait eseri Lale Balkan sahneye koyarken, orkestrayı Espartaco Lavelle Terry yönetecek.

Seyirciyle bu akşam ve 3 Nisan Cumartesi günü buluşacak "Bir Yaz Gecesi Rüyası", Atina yakınlarındaki bir koruda yollarını şaşıran dört sevgilinin, Periler Kralı Oberon ile kavgacı hizmetkarı Puck'ın büyüsüne kapılmalarının ardından gelişen komik ve şaşırtıcı olaylar dizisini anlatıyor.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO) sanatçıları bu akşam Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde "Türkiye Renkleri" isimli konser verecek.

İZDOB Oda Orkestrası da 5 Nisan Pazartesi akşamı Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi'nde verecekleri konserle sanatseverlerin karşısında olacak.

İZDSO, ünlü besteci Frederic Chopin'in doğumunun 200. yılı nedeniyle özel bir konser verecek. İZDSO'nun yarın akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde vereceği konserin şefliğini Rengim Gökmen, solistliğini ise dünyaca ünlü piyanist İdil Biret üstlenecek.

Biret, İZDSO eşliğinde Chopin'in 1 numaralı piyano konçertosunu yorumlayacak.

İZDT

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta üç salonda altı oyunla İzmirli tiyatroseverlerin karşısında olacak.

İZDT'nin Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde 4 Nisan Pazar günü hariç hafta boyunca "Dona Agata'nın Kaçırılışı" adlı oyun izleyiciyle buluşacak. Gudrun Pausewang'ın yazdığı, Necmettin Amaç'ın yönettiği oyunda, yoksul ve çaresiz dört arkadaşın, zengin, soylu, ancak "baş belası" Dona Agata'yı kaçırmaları ve ardından gelişen olaylar anlatılıyor.

Minik izleyicilere 4 Nisan Pazar günü "Kuşlar Mahkemesi" adlı oyun sahnelenecek.

Karşıyaka Oda Tiyatrosu, 6 Nisan Salı ve 7 Nisan Çarşamba akşamları "Jean D'Arc'ın Öteki Ölümü" adlı oyunu sahneleyecek. Şebnem Doğruer, Sadık Yağcı, Cemalettin Çekmece'nin rol aldıkları kara komedide, halk kahramanı Jean D'Arc'ın son gecesi yeniden kurgulanıyor ve din, vatanseverlik, insanlık onuru, adalet gibi kavramlar bugünün bakış açısıyla sorgulanıyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi'nde 4 Nisan Pazar gününe kadar "Yollarda" adlı oyun sahnelenecek. Haluk Işık'ın yazdığı, Doğan Yağcı'nın yönettiği, dekor ve giysi tasarımını Savaş Çevirel'in yaptığı oyun, 12 Eylül döneminde kocası kaybolan akıl hastası bir kadının, her yıl Eylül ayında kocasının geçmişine ve kendi geleceğine yaptığı yolculuk anlatılıyor.

Minik izleyiciler için 4 Nisan Pazar günü "Sakarca" adlı çocuk oyununu sahneleyecek olan İZDT, haftanın geri kalanında ise Woody Allen'ın kaleme aldığı ve ismini ünlü "Casablanca" filminin unutulmaz sahnesinden alan "Bir Daha Çal Sam" adlı oyununa ev sahipliği yapacak. Oyun, karısı tarafından terk edildikten sonra hayata tutunmaya çalışan bir adamın öyküsünü, mizahi dille seyirciyle buluşturuyor.