BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.382,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mailsiz patronların oranı yüzde 75

Türkiye'de küçük ve orta ölçekli şirketlerin yüzde 75' inin maili bulunmuyor...

Abone ol

1.5 milyon şirket ve şirket yöneticisi ise e-posta adresi kullanmıyor. Zaman'ın haberine göre, mevcut web sitelerinin yüzde 54'ü de şirket yöneticilerinin tanıdıkları tarafından tasarlanmış. Bu sonuçlar Türkiye'nin ilk 'KOBİ Bilişim Araştırması'na ait.

Dün İstanbul'da Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) önderliğinde açıklanan araştırma dünya ekonomisine yön vermek isteyen Türkiye'nin bilişim altyapısını henüz oluşturmadığını ortaya koydu. Türkiye'deki 2.5 milyon KOBİ'nin yüzde 92'sinin internet erişimi bulunuyor. Fakat 1999'dan bu yana bir türlü çıkarılamayan yeni Ticaret Kanunu Taslağı'nda tüm ticari işletmelere şart koşulan ticari web sitesini bu şirketlerin sadece yüzde 25'i kullanıyor.

TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, "Sadece bu veriler 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin bilişim altyapısı alanında mesafe kat etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. İhracat için e-ticaret dolayısıyla web adresi olmazsa olmaz bir şart. Bu sebeple büyük hedefleri olan Türkiye için zaruret haline gelen teknoloji seferberliğine doyurucu bir bütçe ile önayak olacağız. Çünkü şu an 2.5 milyon şirketin yüzde 5'i dış ticaretle uğraşıyor." dedi. Gürsoy, Avea, Intel, Microsoft, TTNet ve Türk Telekom'un da desteğini aldıklarını kaydetti. Bu kapsamda Türkiye'nin dört bir yanındaki KOBİ yöneticilerine bilişim semineri verilecek. Meslek lisesi mezunu 1.000 genç de bu esnada KOBİ bilişim destek uzmanı olarak yetiştirilecek ve küçük işletmelere bilgi ve altyapı desteği sunmak için ziyaretlerde bulunması sağlanacak. Sanal ortama yapılan yatırımlardaki yüzde 10 artış, GSMH'ya yüzde 1,3 oranında katkı sağlıyor. Fransa, Almanya ve İngiltere'nin başı çektiği Batı Avrupa'da bilişim harcamalarının GSMH'ye oranı yüzde 3,1.

Bu oran AB'nin genelinde 2,2, Türkiye'de ise 0,9. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 90'ı KOSGEB, AB gibi kurumların sağladığı desteklerden faydalanmıyor. Şirketlerin yüzde 50'si desteğe ihtiyaç duymadığını beyan ederken, yüzde 28'i haberi olmadığı için başvurmadığını belirtiyor.