BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Titanda okyanus mu var?

Satürn’ün uydusunu kaplayan buz tabakası altında okyanus olabileceği bilgisi büyük keşif olarak değerlendiriliyor. İşte olayın ayrıntısı

Abone ol

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Cassini - Huygens uzay aracının gönderdiği radar kayıtları, bu tahminleri güçlendiriyor. Cassini-Huygens uzay aracı, Amerikan, Avrupa ve İtalyan uzay Ajansları’nın ortak projesi olarak 1997 yılında uzaya yollandı. 2004 yılında Satürn ve çevresinde incelemelerine başlayan Cassini’den gelen veriler sonucu, o zamanlar, uydunun yüzeyinin bir hidrokarbon okyanusuyla kaplı olduğu düşünülmüştü. Bir yıl sonra, Cassini’den Huygens gözlem aracının Titan’ın yüzeyini incelemeye gönderilmesiyle bambaşka bir tablo ortaya çıktı.

JEOLOJİK OLUŞUMLAR HÂLÂ HAREKET HALİNDE

Yüzeyin büyük bölümünün katı; ama kanallar, kumullar, kraterler gibi jeolojik oluşumlarla kaplı olduğu belirlendi. İşte uzmanlar, Titan’ın yüzeyindeki bu oluşumların, hareket halinde olduğunun anlaşılması üzerine uyduda su olabileceğini düşündüklerini söylüyorlar.

Titan, Dünya ile aynı yönde hareket eden Ay gibi, Satürn’e devamlı aynı yüzünü dönüyor. Bu nedenle de bilim adamları, Cassini’den son gelen fotoğraflar ve verilerde, uydunun yüzeyinde var olduğu bilinen jeolojik oluşumların hareket halinde göründüğünü anlayınca şaşırdıklarını belirtiyorlar.