BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.400,38
HABER /  GÜNCEL

Tiryakiler hayli efkarlı

İç mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla tiryakiler dertlendi.

Abone ol

Sigara yasağını düzenleyen 12 maddelik yasa teklifinin 5 maddesinin kabul edilmesi sonrasında işletme sahipleri ve tiryakiler yasak karşısında ne yapacakarını düşünüyor. Hastane, yaşlı bakım yerleri gibi yerlerde özel odalar oluşturulmasına imkan tanıyan yasa, kahvehane, restorant, cafe, bar gibi kapalı alanlarda ayrı odada dahi sigara içilmesini yasakladı.

Müşterilerinin büyük kısmı sigara içenlerden oluşan kahvehane işletmecileri yasağa destek vermekle birlikte zaten bir bardak çay ve sigara içmeye gelecek müşterinin yasakla beraber kahveye gelmeyeceğini ifade ediyor. Kafe işletmecileri ise, daha önce getirilen yasaktan sonra "ayrı sigara içme bölümü" oluşturduklarını ancak yasağın buna bile izin vermediğini söyleyerek, "müşterilerimizi kaybederiz" kaygısı yaşıyorlar.

MÜŞTERİ KAYBI YAŞARIZ

Sigara yasağından en çok daha çok yol üstü dinlence ve gıda satışı yapan mekanlar etkilenecek. İşletme sahipleri, müşterinin zaten sigara içmek için çoğu zaman kafe ve benzeri yerleri kullandığını ifade ederek, bu tür yerlerin ciddi sorunlar yaşayabileceğini belirtiyor.

Simit Sarayi sahibi Murat Aras, "Yasakla beraber yüzde seksene yakın kayıp olur. Biz zaten işletmemizde sigara içenler için ayrı bir bölüm ayırıyoruz. Ancak bu bölümlerde de sigara içilme yasağı getirilirse ciddi sorun oluşur" diyor.

SİGARA ODASI YAPILSIN

Kahvehanelerde, yasağı umursayanların sayısı oldukça düşük. 40 yıldır sigara içtiğini ve bırakmayı da düşünmediğini belirten Abdi Polat (56), yasağın uygulanmaya başlamasıyla beraber açık havada sigara içmeye başlayacağını söylüyor. Yasak nedeniyle müşterilerini kaybedeceğini söyleyen kahvehane işletmecisi Emin Salur (43) da en azından sigara odası yapılması gerektiğini söyleyerek, "Buraya gelen on kişiden beşi sigara içiyor" diyor.

Evde de kadınlar engel...

İsmail Kiraz (24) Garson: "Erkekler zaten evde kadın dırdırından içemiyor. Yenge kızdığında adam kahveye kaçıyor. Burada da yasaklarlarsa bu insanlar nerede stres atacak? Yasağa rağmen sigarayı içmeye devam edecek birçok kişi var. Yasak çözüm değil." Erdal Aydın (21) Tekstil işçisi: "16 yaşımda sigara içmeye başladım. Arkadaş özentisiyle oldu. Daha sonra bırakmayı denedim ama olmadı. Kahveye gelenlerin yarısı zaten sigara içiyor. Burada da yasaklarlarsa kahveler kapılarını kapatır. İş yerinde yasak, evde yasak, kahvede yasak, sadece dışarıda içilecek o zaman. Bir de parklarda yasaklanırsa bence bu yasaklar delinmeye başlar."