BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tıpta önemli buluş

Bilim adamları, yaşayan bir deney faresinde bir tür hücreyi başka bir tür hücreye dönüştürmeyi başardı.

Abone ol

Bu başarının bir dizi hastalığı tedavi etmek için hasta hücre bloklarının yerini başka hücre bloklarının almasını sağlamada önemli bir dönüm noktası olduğu belirtildi.

Yapılan deneyde eklenen hücrenin kimlik anahtarı, normal pankreas hücrelerini nadir bulunan tipteki başka tür pankreas hücrelerine dönüştürdü. Bu tür pankreas hücreleri diyabet hastalıklarının önlenmesinde hayati öneme sahip olan insülinin üretilmesini tetikliyor.

Bu deneyin, doktorların ilerde embriyolardan alınan kök hücrelere gerek duymadan hastalık ve yaralanmaları hastanın kendi hücrelerini kullanarak tedavi edebilecekleri konusunda ümit veren, son bir yıl içindeki ikinci büyük adım olduğu belirtildi.

Deney ekibinde yer almayan Pennsylvania Üniversitesi uzmanlarından John Gearhart, deneyin hücreleri bir tipten başka bir tipe dönüştürmede "büyük bir ilerleme" olduğunu söyledi.

Gearhart, son deneyin, bir laboratuvar tüpünde değil de yaşayan bir canlıda yapılmış olması, sürecin başarılı olması ve kök hücreler gibi aracı adımlara gerek duymaması nedeniyle önemli olduğunu belirtti.

Farede eski hastalıklı hücrelerden üretilen yeni hücreler, her ne kadar tedavi edilip hastalıklarından kurtulamasa da, farede insülin salgılanmasına neden oldu. Bu da, deneyin yaklaşımının, uygulanabilir olması durumunda, kalp krizlerinden sonra yeni kalp hücrelerinin üretilmesi ve Parkinson gibi hastalıklarda yeni beyin hücreleri üretilmesi gibi tedavilere imkan tanıyacağını gösteriyor.

Yaptıkları deneyin sonuçlarını bugün piyasaya çıkan "Nature" dergisinde yayımlayan Harvard Kök Hücre Enstitüsü'nün eş direktörü Douglas Melton, bu yöntemin henüz insanlarda uygulanmaya hazır olmadığı uyarısında bulundu