BIST 10.793
DOLAR 32,20
EURO 34,95
ALTIN 2.428,59
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tıpkı insanlar gibi hatırlayabiliyor!

Danimarka'da yapılan bir araştırmada maymunların da tıpkı insanlar gibi yıllar önce yaşanmış olayları hatırlayabildiği belirtildi.

Abone ol

Büyük maymunların yıllar önce olmuş olayları hatırladığı belirtildi. İ

nsanlar gibi orangutan ve şempanzelerin de uzak geçmişi canlandırabildiği ifade edildi. Bilim insanları bir grup mayumun ele aldı ve onlarla üç yıl önce yapılan bi dizi deneyi yeniden kurguladı. Deneyde maymunlar yiyeceğe ulaşmak için araçları gizlendikleri yerden bulmak zorunda.

Aynı oda ve araç kurgusuyla karşı karşıya gelen maymunlar ne yapacağını biliyordu. Deneyimleri olmayan diğer grup maymunlar ise ne yapacaklarını şaşırdı.
İkinci çalışmada şempanze ve orangutanlar iki hafta önce yapılmış basit araç bulma görevini hatırlayabildi. Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar maymunların hatırlamadaki bu hız ve zorluğunu beklemediklerini söyledi.

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden araştırmaya öncülük eden Dr. Gema Martin-Ordas "Üç yıl önce olayları hatırlamalarının yanı sıra onları hızlıca hatırlamaları karşısında şaşkına döndüm. Sadece odanın etrafında yürümediler, hemen kutuları gördüler ve onların içindeki araçları incelediler. Büyük bir olasılıkla olayları hatırlayıp direk olarak araçlara yönelidiler" dedi.

Bu şempanse ve orangutanlar geçmişte birçok kere aynı ekibin yaptığı deneye katıldı. Yine aynı görevle ilgili aynı geçmiş olayları, yerleri ve insanları ayırt etmeyi başardılar. Bunun önemli bir buluş olduğu ifade edildi. Dr Martin-Ordas "Bizim verilerimiz ve diğer kanıtlar insan dışı hayvanların zaman içinde kalmış teorilerine meydan okuyor" diye ekledi.