BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Times: Suriye'de kimyasal silahlar taşınıyor

İngiliz gazetesi, Batılı yetkililere dayanarak, isyancılarla baş etmeye çabalayan Suriye rejiminin 35 kimyasal silah tesisinde hareketlilik olduğunu iddia ediyor.

Abone ol

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, Suriye'de kimyasal silahların depolandığı bazı tesislerde hareketlilik yaşandığı iddiasına yer veriyor.

Gazete bunu, 21 aydır isyancılarla baş etmeye çalışan Şam hükümetinin kimyasal silah kullanmaya hazırlandığının işareti sayıyor.

"Rejimin kimyasal silahlarını nakline başladığı Suriye, 'kırmızı çizgiye' yaklaşıyor" başlıklı haberde şöyle deniyor:

"Suriye'de kimyasal silahlar ülkenin farklı bölgelerine yayılmış 35'ten fazla tesiste tutuluyor. Batılı yetkililer, bu tesislerdeki hareketliliğin birkaç gün önce başladığını söylüyor. Yetkililer ayrıntı vermemesine karşın, kimyasal başlıkların top ve roket sistemlerine takılmak üzere taşınmış olabileceği belirtiliyor... Pentagon; İsrail, Türkiye, Ürdün ve İngiltere'yle Suriye'nin kimyasal silah kullanması halinde neler yapılacacağına ilişkin planları ele almıştı."

Gazete, ismini gizli tutan bir İngiliz hükümet yetkilisinin şu sözlerine yer veriyor: "Bir şeyler taşıdıklarına ilişkin kanıt var fakat bunun arkasında ne olduğu belli değil."

İsrail, Hizbullah'tan kaygılı

Bir İsrail istihbarat yetkilisi ise Suriye'nin güneyindeki kimyasal silahların, İsrail'in baş düşmanlarından olan, Lübnan'daki Hizbullah örgütüne aktarılmasından duydukları endişeyi aktarmış.

Başka bir İsrailli yetkili, kendileri için "kırmızı çizgi"yi aşabilecek gelişmeleri yakından takip ettiklerini söylüyor.

Bu haberle birlikte verilen analizdeyse, "Suriye'de oyunun sonunun yaklaştığı" yorumu yapılıyor.

Analizi kaleme alan Hugh Tomlinson, Rusya'nın Suriyeli muhaliflere, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yerine yardımcılarından Faruk Şara'nın geçirilmesi önerisi götürdüğüne dikkat çekiyor.

Bu önerinin Ekim ayında Türkiye tarafından da dile getirildiğini aktaran Tomlinson, İngiltere'de diplomasi eğitimi aldığı söylenen Suriye hükümeti sözcüsü Cihad Makdisi'nin ülkeden kaçtığı iddialarını da Esad rejiminin çöküşünün göstergesi olduğunu öne sürüyor.

Tomlinson, İran ve Rusya'yı kastederek, "Rejimin dostları sorunun ayrılmaz parçası olageldi ama çözüm için vazgeçilmez olmayı da sürdürüyorlar" diyor.