BIST 9.577
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.474,05
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Tıkla! SBS soru ve cevaplarını gör

Türkiye çapında 1 milyon 70 bin öğrenci SBS sınavında ter döktü

Abone ol

İlköğretim 8. sınıf öğrencileri için düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00'da başladı. Sınava giren 1 milyon 70 bin 148 ilköğretim 8. sınıf öğrencisine 100 soru yöneltildi ve 120 dakika süre verildi. Sınav 12.00 itibariyle sona erdi.

Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı, sınavda uyulacak kuralları hatırlattı, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıttı.

Sınav esnasında kopya çekildiğinin salon görevlilerince tespit edilmesi halinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecek. Ayrıca sınavdan sonra cevap kâğıtlarının değerlendirmesi yapılırken aynı salonda sınava giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılacak.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na (PYBS) başvuran ilköğretim 8'inci sınıf öğrencileri ise ayrıca bir sınava girmeyecek, SBS sonuçlarına göre PYBS puanı hesaplanacak.

İlköğretim 8. sınıf öğrenci ve velileri sınav bitiminden sonra saat 13.30'da "" adresinden sınav soru ve cevap anahtarlarına ulaşabilecek.

İÇERDE DE DIŞARDA DA SBS HEYECANI

ADANA'da Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) giren öğrenciler salonlarda ter dökerken, veliler okul önlerinde heyecan içinde bekledi. Okul bahçesinde beklemelerine izin verilmediği için sokağa çıkıp, ağaç gölgesine sığınan velilerden bazıları sınavın bitmesini beklerken yanlarında getirdikleri elişlerini yaptı, bazıları da çocuklarının başarısı için dua etti.

İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencileri için düzenlenen SBS tüm il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen bazı ilçe merkezlerinde saat 10.00'da başladı. Başlama saatinden sonra ilk 20 dakika içinde salona gelen öğrenciler sınava alındı. Sınav başladıktan sonra 30 dakikayı doldurmadan öğrencilerin salonu terk etmelerine izin verilmedi. Salonlara yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatlerin alınmadığı sınavda ilk defa, nüfus cüzdanı haricinde kimliğini belgeleyebilen öğrenciler de girebildi. Seçim çalışması yapan parti araçlarından anons yapılmasına izin verilmezken, sınav yapılan okulların yakınlarında gürültüye neden olacak her türlü faaliyet durduruldu.

Öğrenciler salonlarda geleceklerine yön verebilmek için ter dökerken, veliler de dışarıda aynı heyecanla bekledi. Öğrenciler salona alındıktan sonra okul bahçelerinden çıkartılan veliler, ara sokaklardaki gölgeliklerde ve ağaç altlarında bekledi. Heyecanla sınavın bitmesini bekleyen bazı veliler yanlarında getirdikleri kitap ve gazeteleri okudu, bazıları dantel işledi. Kimi yeni tanıştığı, kendisiyle aynı heyecanı yaşayan veliyle sohbet ederken, kimileri de çocuklarının başarılı olması için dua etti, Kuran okudu.