BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ticaret sırlarını satan bilimadamına ceza

Çin doğumlu bilim adamı, Amerikan ziraat sektöründe edindiği ticaret sırlarını Çinli şirket ve kurumlara sağlamaktan yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

ABD'de çalışan Çinli bir bilim adamı, ziraat alanında edindiği ticaret sırlarını Çin'e satmak suçundan yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Huang Kexue isimli Çin doğumlu bilim adamı Ekim ayında, iki yeni ürüne dair sırları Çin ve Almanya'daki şirketlere sağladığını itiraf etmişti.

Kexue, yirmi beş yıl hapis cezasıyla yargılanmıştı.

Amerika'da oturma müsaadesine sahip bilim adamı 2003-2008 yılları arasında Dow AgroSciences isimli tarım ilaçları üreticisinde ve Cargill Inc. isimli zirai ilaç ve gübre üreticisinde çalışmıştı.

Mahkeme kayıtlarına göre Cargill şirketi, kaybettiği bilgiler sebebiyle yaklaşık 12 milyon dolarlık zarara uğradığını belirtti.

Çinli bilim adamı savunmasında edindiği ticaret sırlarını Çin'deki bir üniversite ile Çin hükümeti tarafından desteklenen bir ileri teknoloji vakfına ilettiğini kabul etti.

Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kexue'in "Amerika'nın önde gelen ziraat şirketlerindeki pozisyonunu kullanarak, maddi değeri bir hayli yüksek olan ticaret sırlarını ana vatanı Çin'e aktardığı" belirtildi.

Mahkemenin kararını açıkladığı gün Çinli bilgisayar korsanlarının Amerikan Ticaret Odası sistemine sızdıkları yönünde haberler Amerikan medyasında yer buldu.

Wall Street Journal'daki haberde, korsanların Ticaret Odası'nın Asya stratejilerine dair bilgilerine ulaştıkları iddia edildi.

ABD'de ticaret sırlarının çalınıp Çin'deki şirket ve kurumlara satılması konusundaki kaygılar, son dönemde bir hayli yaygınlaşmış durumda.