BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Tevfik Diker saçmaladı

Yalçın Bayer'e bir mektup yazan Diker, Cumhurbaşkanlığı seçimi için bakın ne dedi!

Abone ol T.C. Anayasası'nın Cumhurbaşkanı’nın 'Görev ve yetkileri' başlıklı 104'ncü maddesinde: Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri arasında "TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar vermek, Genelkurmay Başkanını atamak, MGK'yı toplantıya çağırmak, MGK'ya Başkanlık etmek, Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak" da yer almaktadır. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları Anayasa’ya göre aynı zamanda MGK üyesidirler.

11’nci Cumhurbaşkanı seçimi yaklaşırken; yukarıdaki Anayasa maddeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu konudaki görüşünü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e, önce Yüksek Askeri Şura’da, bilahare MGK'da kurul üyelerine açıklama imkanı vermektedir. Genelkurmay Başkanı Özkök’ü, bu kutsal görevi Genelkurmay Başkanlığı görevini devretmeden önce yapmaya davet ediyorum. Orgeneral Özkök’ün yapacağı tavsiyeler, TBMM'nin yetkilerini ortadan kaldırmaz. Aksine milletvekillerinin oylarını kullanırken aydınlanmalarını sağlar. Aksi takdirde ordumuzu ve cumhurbaşkanlığı makamını yıpratmak ve ülkemizde kaos yaratmak isteyen bazı güçlerin eline koz verilmiş olur.

KIVRIKOĞLU YAPMIŞTI!

T.C. Anayasası ve ilgili yasalar Genelkurmay Başkanı'na bu zeminlerde bu konuda görüşlerini söyleme imkanı vermektedir. Nitekim Org. Özkök’ten önceki Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, 10’ncu Cumhurbaşkanı seçimi öncesi, görüşlerini önce Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Başkanı olarak benim aracılığımla, bilahare zamanın Başbakanı Bülent Ecevit’le yaptığı 45 dakikalık baş başa bir görüşmeyle açıklamıştı. TSK’nın cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yasal zeminlerde görüş bildirmesini, antidemokratik bulanların, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş gerekçeleriyle birlikte yakın tarihimizi iyi okumaları gerekir. Ülkeyi yöneten AKP iktidarının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda gereksiz bir gerginlik ortamı yaratmayacağını ummak istiyorum.

Tevfik DİKER- (E) Subay, 19 ve 20’nci dönem Milletvekili, Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Genel Başkanı.