BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  EKONOMİ

Tersanelerde işçi kıyımı

Ereğli ilçesindeki tersanelerde çalışan 200 işçinin iş akitlerinin feshedildi. Bu sayı yıl sonuna kadar bini bulacağı belirtildi.

Abone ol Zonguldak’ın Alaplı İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Öztürk, Ereğli ilçesindeki tersanelerde çalışan 200 işçinin iş akitlerinin feshedildiğini, bu sayının yıl sonuna kadar bine ulaşabileceğini bildirdi.

Öztürk, yazılı açıklamasında gemi yapımı ve tersanecilik sektöründe son zamanlarda yaşanan gelişmelerin giderek endişe verici boyutlara ulaştığını, bazı firmalar ve bunların alt taşeronlarının işçi ücretlerini ödeyemez hale geldiğini belirtti.

Bölgenin istihdam ve kalkınma umudu olan tersanecilik sektöründe son bir aydır devam eden işçi çıkarma sürecinin yıl sonuna kadar devam edeceği duyumunu aldıklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Ereğli tersanelerinde işçi ücretlerinde yaşanan olumsuzlukların ardından işten çıkarmalar başladı. Tersanelerde çalışan 200 işçinin iş akitleri feshedildi, bu sayı yıl sonuna kadar bine ulaşabilir. Önümüzdeki günlerde de sayının 500’e çıkmasını bekliyoruz. Yaşanan durum, dünyadaki global krizin ülkemize ve dolayısıyla da bölgemize direkt etkileri olarak algılanmalıdır. İşten çıkarmalar ciddi bir kriz olarak karşımızdadır. Yaşanan süreçte bölgemizin her ay 1 milyon YTL ücret girdisi kaybına uğraması esnafımızı da derinden etkileyecektir."

Öztürk, bölgeyi etkileyecek sorunun önlenmesi amacıyla sektörün sıkıntılarının aşılmasına yönelik eylem planının hazırlanarak hükümete sunulmasını beklediklerini, işsizlik fonundan bu sektöre gerekli krediler sağlanarak da iş kayıplarının önüne geçilmesini istediklerini bildirdi.