BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.407,40
HABER /  POLİTİKA

Öğrenci affı meclis gündeminde

TBMM yoğun bir haftaya daha hazırlanıyor. Bu hafta Meclis’in öncelikli gündem maddesi öğrenci affı olacak.

Abone ol 23. dönemin 3. yasama yılının ilk haftasını TSK’nın sınır ötesi operasyon iznini bir yıl daha uzatan tezkereyi kabul ederek ve terör tartışmaları ile geçiren TBMM yoğun bir haftaya daha hazırlanıyor.

Bu hafta Meclis’in öncelikli gündem maddesi ise öğrenci affı olacak. Öğrenci affıyla ilgili tasarı Milli Eğitim Komisyonu’nda ele alınacak. Affın kapsamının geriye dönük olarak genişletilmesi bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu bu hafta çalışmalarına Dünya Su Forumu ile ilgili kanun teklifiyle başlayacak. Genel Kurul’un bu haftaki diğer gündem maddeleri Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun tasarısı, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili tasarı olacak. Bu hafta ayrıca Meclis Genel Kurul gündeminde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulabilmesini öngören kanun tasarısının da ele alınması bekleniyor.

AF TASARISI MİLLİ EĞİTİM KOMİSYONU’NDA

Bu haftanın en önemli gündem maddesi ise üniversitelerde öğrenci affını öngören tasarı olacak. 14 Ekim Salı günü Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen tasarıya göre, 28 Haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun üniversiteden ilişiği kesilenler, 2 ay içerisinde başvurmaları halinde aftan yararlanabilecekler. Ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere; devam şartını yerine getirmedikleri dersler için 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme ve 4 sınav hakkı verilecek.

Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenler de bu haktan yararlanacak. Aftan yararlanacakların askerliği tecil edilebilecek. Öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların borçları ertelenecek. Tasarının geriye dönük olarak kapsamının genişletilmesi bekleniyor.

TOPTAN GRUP BAŞKANVEKİLLERİYLE GÖRÜŞECEK

Meclis Başkanı Köksal Toptan da Salı günü AKP, MHP ve DTP grup başkanvekilleriyle görüşerek CHP’nin destek vermemesi nedeniyle 4 ayrı konuda önerdiği uzlaşma komisyonlarının kurulamayacağını belirterek, bunun yerine partilerin kendi aralarında ortak çalışma komisyonları kurmalarını önerecek.

KOMİSYONLAR ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR

Bu hafta ihtisas komisyonları da çalışmalarına başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 14 Ekim Salı günü Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu Kanunu tasarısı, 15 Ekim Çarşamba günü de Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanun tasarısı ele alınacak. KİT Komisyonu ise denetimlerine 15 Ekim Çarşamba günü Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün hesaplarıyla başlayacak. Komisyon 16 Ekim Perşembe günü de Bağ-Kur, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Sosyal Sigortalar Kurumunun hesaplarını denetleyecek.