BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Teröristbaşı hidayete mi erdi?

PKK terör örgütü başı Abdullah Öcalan'dan şaşırtan sözler. İşte birçoğumuzun okuduktan sonra İmralı sakini hakkında "Acaba hidayete mi erdi?" diyecek sözleri...

Abone ol

PKK terör örgütünün başı Abdullah Öcalan’ın şaşırtan sözleri:

‘Ne mutlu Türküm diyene sözü, zorla Türk ol, demek değil.’

‘Türkiyelilik değil, Türkiye ulusu kavramı daha çözümleyici.

‘Resmi dil Türkçe’dir. Türkçe de öğrenilir, diğer diller de öğrenilir.’

‘Ne kadar milliyet, o kadar devlet, federasyon bölünmeyi derinleştirir.’

‘Avrupalılık bir üst kimlik. Bu Türkiye’de de olabilir.’

İMRALI Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken bölücübaşı Abdullah Öcalan, Atatürk’ün, ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sözünü, o dönemde Türkiye sınırları içinde yaşayan vatandaşların kendilerini hor görmemesi ve onları yüceltmek için söylediğini belirterek, ‘Kendi milletini inkar et, zorla Türk ol’ diye bir şey söz konusu değil’ dedi. Teröristbaşı Öcalan’ın avukatlarıyla geçtiğimiz çarşamba yaptığı görüşme bölücü örgüte yakın ve karşı çıkan bazı internet sitelerinde yayınlandı.

Öcalan, Leyla Zana’nın Avrupa’da bir nevi temsilcilik rolü olduğunu, Hatip Dicle’ye de demokratik siyasette bir rol vermek istediğini daha sonra bundan vazgeçtiğini, bunu delegelerin belirlemesini istediğini söyledi. Öcalan özetle şöyle konuştu:

BEN YÖNETMİYORUM

Demokrasi ve barışa hizmet amacıyla düşüncelerimi sundum. Ama üsluba da dikkat etmek gerekiyor. Beni de, devleti de zor duruma düşürmeyecek şekilde olmalı. Benim örgütü yönettiğim doğru değildir. Benim burada bir savaş örgütü, devrim örgütü yönetmek gibi bir durumum yok. Bu koşullarda imkansızdır. Burası da o yer değildir. Devlet de, siz de yasalara aykırılık varsa kesebilirsiniz. Avukatlarım olarak sizi de zor duruma düşürmek istemem. Türkiyelilik değil, Türkiye ulusu kavramının daha çözümleyici olduğuna inanıyorum.

Türkiye, Fransa modelinden bahsediyor, doğrudur. ABD’de yaşayanlar Amerikan ulusunu oluşturuyor. İngiltere’de İskoçlar, Galliler, İrlandalılar var. Hepsi İngiltere ulusu olarak kendilerini ifade ederler. İsviçre’de dört millet yaşıyor, ayrı kantonlar var ama sonuçta İsviçre ulusu var. Türkiye’de de çeşitli uluslar olabilir, ama Türkiye ulusu kavramı olmalı.

RESMİ DİL TÜRKÇE

Resmi dil Türkçe’dir. Türkçe de öğrenilir, diğer diller de öğrenilir; eğitimde de, basında da kullanılır. ‘Bir milliyete, bir devlet’ tehlikeli bir yaklaşımdır. Ne kadar etnisite, ne kadar milliyet, o kadar devlet, o kadar federasyon bölünmeyi derinleştirir. Devletin üst kimliği vatandaşlık bağını ifade eder. Avrupa ulusu da bir üst kimliktir. 25 devlet Avrupa Anayasası’na imza attılar. Avrupa ulusu kavramı ilan edildi. Avrupalılık bir üst kimliktir. Bu Avrupa’da nasıl oluyorsa, Türkiye’de de olabilir.

Devlet biliyor

Devlet isteseydi baştan beri kapatabilirdi; her an da kapatabilir ama kapatmıyor. Devletin bu görüşmelerimizden haberi var. Daha duyarlı olmamızı mı istiyorlar? Benim adıma bazı kurumlarla görüşüyorsunuz (Avukatlarını kastediyor), görüşebilirsiniz de. Barışı geliştirdim, halen de yürütüyorum. Başka yapabileceğim bir şey yok. ‘Örgütle mesajlaşıyor’ diyorlar. Elbette mesajlar olabilir. Örgütü tehlikeli bir konumda tutmamak için olacak.

Haber: İhsan DÖRTKARDEŞ-Ferit ASLAN
Kaynak: Hürriyet