BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Terör örgütünden yeni saldırı modeli

Ortalığı kana bulayan terör örgütü PKK şimdi de Çeçen modeline yöneliyor.

Abone ol

PKK daha çok ses getiren eylemlerin peşinde. Otel, hastane, sinema, tiyatro veya okul baskınları olabilir. Teröristler örgüt uçak, gemi ya da otobüs kaçırıp yolcuları rehin alma eylemlerine imza atacak.

Devletin topyekün saldırılarına aynı şekilde karşılık vermek isteyen PKK'nın yeni stratejisini Vatan yazarı Murat Çelik köşesinde yazdı. Çelik, istihbarat raporlarında bu yönde telsiz konuşmalarının geçtiğine dikkat çekiyor.

PLANLAMALARINIZI BUNA GÖRE YAPIN

Talimatı veren kişinin ‘Doktor Bahoz Erdal’ kod adlı Fehman Hüseyin olduğunu aktaran Çelik, Hüseyin’in kısa bir süre önce, Zap Kampı’ndan bölge sorumlularına hitaben yaptığı telsiz anonsa köşesinde yer verdi:

“Bundan böyle, Çeçenler’in yaptığı türden eylemlere yöneleceğiz. Planlamalarınızı buna göre yapın. Arkadaşları bu konuda bilgilendirin, yönlendirin ve görevlendirin.”

PKK YAPARSA KANSIZ MI OLUR?

Kanlı saldırılar düzeleyen ve sivilleri gözü kırpmadan vuran PKK'nın Çeçen modeline geçmesi halinde neler olabileceğine dair Çelik, ürküten tespitlerde bulunuyor:

"Terör örgütünün ‘Çeçen eylemleri’ne yönelmesinin muhtemel sonuçlarını tahmin etmek zor değil. PKK’nın bu yeni stratejiyi hayata geçirmesi halinde ‘neler yaşanabileceği’ni öngörmek için, 1995 sonrası Rusya ve Türkiye’de yaşanan Çeçen eylemlerine bakmak yeterli.

Farklı yerler ile kara, hava ve deniz taşıtlarına baskın düzenleyerek, buralardaki ‘savunmasız siviller’in rehin alınması, en sık uygulanan eylem yöntemi.

Keza Rusya’daki bombalamalar ve intihar saldırıları.  Bazıları kanlı ama hepsi toplumun psikolojik dengesini bozan eylemler.  Avrasya Feribotu’nun kaçırılması, The Marmara ve Swiss Otel gibi baskınlarını hatırlarsınız...

Çeçen eylemcilerin bir süre sonra rehineleri serbest bıraktığı, kan dökülmeden sonuçlanan başka birçok ‘rehin alma’ eylemi daha var.

Bu noktada karşımıza şu soru çıkıyor:

Bombalama ve intihar saldırılarının yanında Çeçenlerin sıkça başvurduğu ‘rehin alma’ eylemlerinin aynısını PKK yaparsa, sonuç yine aynı mı olur?

Yani uygulayıcı PKK olunca, türü aynı olsa da, eylemlerin sonuçlarının çok daha kanlı ve vahim olacağından endişe etmek paranoyaklık mıdır?"