BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG hatalı sorular mahkeme ne karar verecek?

TEOG 2016 hatalı soru iddialarını inceleyen MEB Bilim Kurulu, TEOG sorularında hata olmadığı sonucuna vardı. Ancak Bilim Kurulu'nun sonucundan tatmin olmayan veliler mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

Abone ol

27-28 Nisan'da yapılan 1.2 milyon öğrencinin ter döktüğü 2.Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) 4 sorunun hatalı olması üzerine inceleme başlatan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın başlattığı çalışma tamamlandı.

Sınav sonrasında sosyal medyada çıkan özellikle Türkçe testinde “Özveri”, din kültürü ve ahlak bilgisi testinde “Yardımseverlik-Hoşgörü” ile fen ve teknoloji testinde ise “Gürültü” sorularının hatalı olduğu iddiaları tartışmalara yol açmıştı. Sınava en çok da T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testindeki “Selanik” konulu soru damga vurmuştu. İtiraz edilen soruları değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Bilim Kurulu sorularda hata olmadığına karar verdi.

İtiraz edilen “Selanik” sorusuyla ilgili hazırlanan Bilimsel Doğruluk Raporu’nda konunun, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin “Bir Kahraman Doğuyor” başlıklı 1. ünitesinde, “Atatürk’ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder” kazanımında anlatıldığı vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda, ''Selanik'' sorusuyla ilgili herhangi bir hata olmadığı ifade edilerek sorunun 8. sınıf öğrencilerinin cevaplayabileyeceği düzeyde olduğu ve anlatım yönünden doğru olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan MEB Ölçme ve Değerlendirme Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, “Mahkeme, kararını 35 gün içinde verecek. Bu sürecin ardından sınav sonuçlarını açıklayacağız” dedi.

TARTIŞMALI SORULARA MAHKEME YOLUNDA

Milli Eğitim Bakanlığı Bilim Kurulu sorularda hata olmadığına karar verince veliler itirazları mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. 

Sınavın çok konuşulan fen ve teknoloji testindeki ‘gürültü’ konulu sorusu içinse eğitimciler bakanlığa itiraz etti.

1 milyon 600 binden fazla 8’inci sınıf öğrencisinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi ortak sınavları 27-28 Nisan’da düzenlendi. İki günlük sınav maratonunun ardından birkaç sorunun hatalı olduğu iddia edilmiş ve tartışmalı soruların iptal edilmesi talepleri gelmişti.
Sınav sonrasında özellikle sosyal medya üzerinden Türkçe testinde ‘Özveri’, din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ‘Yardımseverlik - Hoşgörü’ ile fen ve teknoloji testinde ise ‘Gürültü’ sorularının hatalı olduğu iddiaları tartışmalara yol açmıştı. Sınava en çok da TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük testindeki ‘Selanik’ konulu soru damga vurmuştu. Sorunun hatalı olduğunu iddia eden öğrenciler tepkisini sosyal medyada dile getirmiş ve ‘change.org’ üzerinden de imza kampanyası başlatmıştı. Soru eğitimcileri de ikiye bölmüş, bazı eğitimciler soruyu doğru bulurken, bazıları ise hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.

HATA TESPİT EDİLMEDİ

Bakanlık, itiraz edilen soruları değerlendirdi. Sınavların ardından bir araya gelen Bilim Kurulu, sorularda hata olmadığına karar verdi. MEB Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürü Bayram Çetin, adayların en çok itiraz ettiği TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinde yer alan ‘Selanik’ sorusuna itirazın da Bilim Kurulu tarafından kabul edilmediğini söyledi. Bilim Kurulu’nun raporunda, bu soruda bir anlam bozukluğu ve çelişki olmadığı belirtildi. Çetin, “TEOG ile ilgili bundan sonraki süreçte öğrenciler mahkemeye itirazlarını bildirecek. Mahkeme ise kararını 35 gün içinde verecek. Bu sürecin ardından sınav sonuçlarını açıklayacağız” dedi.

‘GÜRÜLTÜ’ MAHKEMELİK OLUYOR

Öte yandan sınavın tartışılan sorularından olan fen ve teknoloji testi A kitapçığı 7’nci sorusuna da itiraz edildi. bakanlıktan sonuç alınmazsa, sorunun mahkemeye taşınacağı açıklandı. Sınav Koleji Fen Bilimleri Zümre Başkanı Cengiz Uzun, sorunun hatalı olduğunu belirterek, MEB’e başvurdu. Uzun, “Bakanlık soruda ‘Lütfen gürültü yapmayın’ ifadesini şiddet olarak açıklıyor; fakat kendi öğrenci kitabı sayfa 66’da gürültüyü tanımlarken hem yükseklik hem de şiddeti olmayan ses olarak tanımlıyor. Bu nedenle sorunun iki cevabı çıkıyor. Bariz hata var. MEB’e resmi başvuruyu yaptık kabul edilmezse mahkemeye başvuracağız” dedi. 

BAKANLIK BÖYLE SAVUNDU

BİLİM Kurulu Raporu’nda itiraz edilen ‘Selanik’ sorusuyla ilgili konunun, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin “Bir Kahraman Doğuyor” başlıklı birinci ünitesinde, “Atatürk’ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder” kazanımında anlatıldığı vurgulanarak şöyle denildi: “Soruda herhangi bir yanlışlık yok. Test maddemiz, 8’inci sınıf öğrencilerinin yanıtlayabileceği düzeyde olup bilimsel geçerlik, madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğru.”