BIST 10.882
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.514,64
HABER /  GÜNCEL

Televizyonu kapattı ailesini farketti

Ekran başında geçirilen saatler aileleri perişan ediyor. İşte bu duruma isyan eden bir aile çözümü buldu.

Abone ol

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Nedret İlhan Keten İlköğretim Okulu'nun öğrenci ve velileri, evlerinde her akşam en az yarım saat televizyonu kapatarak ailece kitap okumaya başladı.

Televizyon açıkken yüksek sesle konuşmak zorunda kalan aileler, şimdilerde evlerinde sükunetin hâkim olduğunu, iletişim kurma kabiliyetleri arttığı gibi birlikte bir şeyler yapma ve paylaşma duygusunun da geliştiğini söylüyor.

Çocuklarıyla birlikte olmanın ve aynı anda kitap okumanın çok büyük bir zevk olduğunu ifade eden Recep Taşkın, uygulamanın bütün İzmir'e yayılmasını tavsiye etti. Hızlı okuyamayan Kenan Aygün ise kampanya sayesinde kitap okuma alışkanlığı kazandığını ve yavaş da olsa bir şeyler okumanın keyfine vardığını anlattı. Çocuklarıyla daha kolay iletişim kurduğunu belirten Aygün, "Kitap için en en iyi arkadaş derler ya, gerçekten çok doğru. Şimdi elimizden geldiği kadar akşamları televizyon açmamaya çalışıyoruz." dedi.

Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan, "Televizyonu Kapat, Kitabı Aç" kampanyası, ailelerden ciddi destek buluyor. Günde ortalama beş saat televizyon seyreden Türk halkının, yılda sadece 6 saat kitap okumasından yola çıkarak hazırlanan projeye, şu ana kadar 249 öğrenci velisi katıldı. Okunan kitapların kütüphanelerine bağışlandığını da kaydeden Nedret İlhan Keten İlköğretim Okulu Müdürü H. İbrahim Demirel, "Maalesef ülkemizde kitap, ihtiyaç malzemeleri arasında 235. olabilmiş. Biz ne kadar okuyorsak, çocuklarımız da o kadar okumaktadır. Bu bakımdan ailelerin, çocuklarına okuyarak örnek olmasını istedik." şeklinde konuştu.

Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının az olmasının birçok sebebi bulunduğunu, bunların başında sosyal ve ekonomik gerekçeler geldiğini belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker de, "Çocuklarımıza sürekli 'Oku' diyoruz, oysa kendimiz örnek olmuyoruz. Medya, bilinçsiz tüketiliyor. Özellikle çalışanlarda, ailenin çocukla birlikte olabileceği zaman çok kısıtlı. Birlikte olmak yerine en kıymetli vaktimizi televizyonla tüketiyoruz. Bunu yaparken de seçici ve bilinçli olmuyoruz. Bu bakımdan kampanyayı son derece önemsiyoruz." dedi.

Çocukların, kitap okuma alışkanlığını önce evde kazanacağının altını çizen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye ise bu anlamda ebeveyne çok önemli görevler düştüğünü vurguladı. Ailelerde okuma yazma bilmeyen kişilerin yaygın eğitim merkezlerine yönlendirilmesini isteyen Üye, böylece okuma yazma bilen sayısında artış sağlanacağını ifade etti. Kampanyanın başarılı olmasını temenni eden Milli Eğitim Müdürü Üye, il geneline yaygınlaştırmak için çaba sarf edeceklerini söyledi.