BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  SAĞLIK

Televizyon obeziteyi tetikliyor

Uzmanlar, çocukların bu beslenme şeklinin yanında hareketsiz kalmalarının da obeziteye tetiklediğine dikkat çekiyor.

Abone ol

Çocukların beslenme tarzında 'abur cubur' olarak tabir edilen yüksek kalorili yiyecekleri tercih etmesi ve günü hareketsiz geçirmelerinin risk oluşturduğu bildirildi.

Uzmanlar, çocukların bu beslenme şeklinin yanında günlerinin büyük bir bölümünü televizyon ve bilgisayar başında geçirmeleri sonucu hareketsiz kalmalarının da obeziteye tetiklediğine dikkat çekiyor.

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Nureddin Vurgun, modern yaşam tarzı, hareket azlığı ve abur-cubur beslenmenin alınan kaloriyi artırdığına ve harcanan kaloriyi ise azalttığına vurgu yaptı. Vurgun, bu durumun bir sonucu olarak ise obezitenin her geçen gün tehlikeli bir boyuta doğru gittiğine dikkat çekti.
Uz. Dr. Nureddin Vurgun, obezite başta diyabet olmak üzere meydana getirdiği pek çok metabolik bozukluk nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etti. Vurgun, şu uyarılarda bulundu: "Genetik nedenler de obeziteye neden olurlar. Ayrıca çocukta obezite riski her iki ebeveyn obez ise yaklaşık yüzde 80, ebeveynlerden biri obez ise yüzde 40'dır. Sonuç olarak çocukluk çağındaki obezite nedenleri; beslenme fazlalığı, aktivasyon azlığı ve genetik faktörler olarak sıralanabilir."

Obez çocuk oranının giderek arttığını da ifade eden Dr. Vurgun, "Dışarıda oyun yerine evde televizyon, bilgisayar başında vakit geçirme ve bu sırada abur-cubur tüketimi, kentlerde yeşil alan ve oyun alanlarının eksikliği, beden eğitimi derslerinin yetersiz olması ve psikososyal etken olarak da annenin çalıştığı ailelerde beslenme alışkanlığının değişmesi ve aile içi çatışmalar obezitenin tetikleyicisidir. Bundan en kolay kurtuluş yol ise, öncelikle televizyon ve bilgisayar başında geçirilen saatlerin azaltılması gereklidir. Bu sürenin günde toplam 1,5 – 2 saati geçmemesine özen gösterip, çocukların diyetlerinin bir sağlık kuruluşunda yaş, cins, ergenlik ve obezite derecesine göre düzenlenmesiyle, büyüme ve gelişmelerinin düzenli olarak izlenmesi gereklidir." tavsiyesinde bulundu.