BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Teknoloji düğün adetlerini de bitiriyor

Kütahya Simav’da düğün yemekleri geleneği gelişen teknolojiye ayak uydurdu.

Abone ol

Önceleri yer sofrasında herkesin tek bir kaptaki yemeğe kaşık sallama dönemi sona erdi.

Vatandaşlar değişen teknolojiyle birlikte şimdi gittikleri sünnet ve düğünlerde yemeklerini tek bir kapta yemek yerine herkese sunulan tabldotlarda yemeğe başladı.

Hijyenik şartlar oluşturması yönünden vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tabldot yemek usulünü şehir merkezinin ardından köylerde benimsemeye başladı. Köylerde artık tek vatandaşlar tek bir kaptaki yemeğe kaşık sallamak yerine tabldot usulü kendilere verilen yemekleri tercih etmeye başladı. Simav’da tabldot modasına en son ayak uyduran köy Gökçeler köyü oldu.

Köy İhtiyar heyetinin oy birliğiyle aldığı kararı uygulamaya koyan Muhtar İbrahim Paycu bundan böyle köylerde yapılan düğün, sünnet ve hayır törenlerinde verilen yemeklerin tek bir kap yerine tabldot usulü yenileceğini ilan etti. Gökçeler köyünde alınan karar ilk kez köy halkından Yılmaz Kaymak’ın oğlu Ahmet kaymak’ın sünnet töreninde uygulandı.

Düğün salonunda verilen sünnet yemeği için vatandaşlar sıraya girerek tabldot tabaklarına aldıkları yemekleri yedi. Kararın uygulanmasında titizlik göstereceklerini vurgulayan Muhtar İbrahim Payçu, düğün sünnet ve hayır yemeklerinde kullanılmak üzere demirbaş olarak köye 300 adet tabdolt tabak ile yeteri kadar kaşık ve kepçe aldıklarını söyledi.

Tabldolt usulüne köylünün alıştığını anlatan Muhtar İbrahim Payçu, ”Tabldot hem daha sağlıklı hem de israfı önlüyor. Önceden bu yönteme geçmediğimize şimdi köy halkı olarak pişman oluyoruz.

Tek kapta yemek dönemi sona erdi.. Tek kap yemek usulünde karnı doyanda oluyor doymayan da. Bunun yanında vatandaş yemek için altı kişilik bir gurup oluşturmak zorunda. Bazen dakikalarca sofra başında beklediğimiz zamanlar oluyor. Tabldot usulünde beklemek yok Uygulamadan tüm köy halkı memnun” şeklinde konuştu.