BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.437,98
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi gündemi

Gündemin öne çıkan ekonomi ve finans haberlerini sizler için derledik...

Abone ol

New York Borsası açılışta değer kaybetti.Borsanın açılışında, düne göre Dow Jones Sanayi Endeksi 13 puan azalarak 13.032 puana geriledi

Açılışta Standard & Poor's 500 Endeksi 1 puan değer kaybederek 1.392 puan Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 5 puan azalarak 3.058 puan oldu.

GALATASARAY İMKB'Yİ DE SALLADI...

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... [PAGE]

Galatasaray hisselerindeki şaşırtan yükselişi piyasa uzmanları da açıklayamadı. Cimbom'un adı İMKB'de UFO'ya çıktı...

Üç gündür gerekçesinin anlaşılmadığı bir şekilde yükselen Galatasaray hisseleri üç günde yüzde 29 oranında değer kazandı.

Dün yüzde 18’e yakın yükselişle tavan fiyattan işlem gören Kulüp hisselerinde bugün de yüzde 10’a yakın yükseliş görülüyor.

Piyasa uzmanları tarafından gerekçesi açıklanamayan sert yükselişin kahramanı Galatasaray şaşırtan hisse hareketiyle UFO’ya (Undefined Flying Object) benzetiliyor.

APPLE’I GERİDE BIRAKAN TÜRK ŞİRKETİ

Galatasaray hisselerinde yılbaşından itibaren meydana gelen değer kazancı dünyanın en değerli şirketi Apple hisselerindeki kazancı bile geride bıraktı. Yılbaşından itibaren Galatasaray Kulübü hisseleri yüzde 54 oranında yükselirken, Apple hisseleri yılbaşından itibaren yüzde 48 oranında değer kazandı.

Piyasa değeri 512,8 milyon liraya ulaşan kulübün piyasa değeri üç ayda 180 milyon liraya yükseldi. Kulüp hisseleri saat 15.45 itibariyle 252 liradan işlem görüyor.

OBAMA'NIN ADAYI BELLİ OLDU....

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... 
 [PAGE]

ABD Başkanı Obama'nın, Dünya Bankası başkanlığı için Dartmouth Koleji Başkanı Jim Yong Kim'i aday gösterecek.

ABD yönetiminden üst düzey yetkililer Güney Kore doğumlu Jim Yong Kim'in aday gösterileceğini belirttiler.

Yetkililer tıp eğitimi alan, küresel sağlık ve gelişim alanında önemli bir yere sahip Kim'in, AIDS ve veremle mücadelede önemli görevler üstlenmesi ve geniş deneyimi nedeniyle seçildiğini kaydettiler.

Obama'nın, Kim'in adaylığını bugün Beyaz Saray'da Rose Garden'da düzenlenecek etkinlikte açıklayacağı bildirildi.

ABD'ye 5 yaşında geldi

Güney Kore doğumlu Kim, ailesiyle ABD'ye geldiğinde 5 yaşındaydı. Brown Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde eğitim alan Kim, küresel sağlık örgütü Partners in Health'ın kuruculuğunu yaptı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün HIV/AIDS bölümünün direktörlüğü görevini üstlendi.

Kim, 2009 yılında da Dartmouth Koleji Başkanlığı görevine başladı.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.

Zoellick'in halefini nisan ayında belirlemeyi planlayan Dünya Bankasından yapılan açıklamada, adaylık başvurularının 23 Mart'a kadar kabul edileceği belirtilmişti.

Dünya Bankası'nın 25 üyeli yönetim kurulu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.

IMF ve Dünya Bankası kuruluşlarından bu yana ABD ile Avrupa arasında resmi olmayan anlaşmayla IMF'ye her zaman bir Avrupalı ve Dünya Bankasına ise bir Amerikalı başkanlık etti.

ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.

FATURALI HATLARA RAĞBET ARTTI...

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... [PAGE]

Türkiye'de cep telefonu abone sayısı 65,32'ye yükselirken kullanıcıların ön ödemeliden ziyade faturalı hatları tercih ettiği görüldü.

BTK'nın Türkiye sektörüyle ilgili 2011 yılı son çeyrek raporundaki verilere göre geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'de sayısı 6532 milyona yükseldi. 2011 yılı sonu rakamlarına göre, Turkcell'in 34,53 milyon, Vodafone'un 18,03 milyon, Avea'nın ise 12,76 milyon abonesi bulunuyor.

2008'de 13,42 milyon olan faturalı sayısı, son 3 yılda 10 milyon ön ödemeli abonenin faturalıya geçiş yapmasıyla 23,05 milyona yükseldi. Bu arada, son 1 yılda faturalı hat kullanan sayısı da 4 milyon arttı.

2008 yılı sonunda 65,8 milyon olan toplam abonesinin yüzde 79,6'sına karşılık gelen 52,38 milyon ön ödemeli, yüzde 20,4'üne karşılık gelen 13,42 milyon faturalı hat kullanıyordu. 2008 yılı sonunda abonelerin numaralarını değiştirmeden başka bir operatörlere geçmesine imkanı veren numara taşıma uygulamasının başlamasıyla sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. 2009 yılında sayısı 62,8 milyona gerilerken, abonelerin yüzde 74,7'sine karşılık gelen 46,92 milyonu ön ödemeli, yüzde 25,3'ü olan 15,88 milyon de faturalı hat kullanmayı tercih etti. 2010 yılında ise toplam abonesi 61,7 milyona düşerken, kullanıcıların yüzde 69,1'ine karşılık gelen 42,65 milyon ön ödemeli hatları, yüzde 30,9'una karşılık gelen 19,07 milyon faturalı hatları kullanmayı tercih etti. 2011 yılında tekrar artmaya başlayan sayısı 65,32 milyona yükseldi. Toplam abonenin yüzde 64,7'si yani 42,27 milyonu ön ödemeli hat kullanırken, yüzde 35,3'üne karşılık gelen 23,05 milyonu ise faturalı hat kullanıyor.

VODAFONE İKİYE KATLADI

2011 yılı sonunda faturalı hat kullanım oranı en yüksek operatör yüzde 44 ile Avea oldu. Avea kullanıcılarının yüzde 56'sı ön ödemeli hattı tercih etti. Faturalı hat kullanım oranında Avea'yı yüzde 33,8 ile Turkcell, yüzde 31,9 ile Vodafone takip etti. 2009 yılı sonunda Avea'nın faturalı hat kullanım oranı yüzde 36, Turkcell'in yüzde 27, Vodafone'un ise yüzde 14 seviyesindeydi. Son 2 yıllık sürede bütün operatörlerin faturalı sayısı artarken, faturalı hat oranı en fazla artan operatör Vodafane oldu.

Türkiye'de toplam 42,27 milyon ön ödemeli abonesi bulunuyor. Bunun 22,86 milyonunu Turkcell, 12,28 milyonunu Vodafone ve 7,15 milyonunu Avea aboneleri oluşturuyor. Faturalı hat kullanan sayısı 23,05 milyona çıkarken, faturalı abonelerin 11,67 milyonunu Turkcell, 5,75 milyonunu Vodafone ve 5,61 milyonunu da Avea kullanıcısı oluşturdu.

İNTERNETTE FATURALI ABONE ÖNDE

Seste ön ödemeliyi tercih eden sayısı faturalıdan fazlayken, mobil internet kullanan abonelerde faturalı hat kullananların sayısı ön ödemeliye göre daha fazla oldu. Faturalı mobil genişbant sayısı yaklaşık 4 milyon, ön ödemeli sayısı 2,5 milyon oldu.

"FATURALI ABONE GÜVEN VE İSTİKRARIN GÖSTERGESİ"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, ön ödemeli sayısındaki düşüş ve faturalı abonedeki artışın iki nedeni olduğunu söyledi. Acarer, bunlardan birincisinin operatörlerin abonelere sunduğu faturalı, cazip her yöne tarifeler, ikincisinin ise numara taşıma uygulaması olduğunu bildirdi.

Ön ödemeli abonelerde başı aylık ortalama gelir (ARPU) 11-12 lira seviyesindeyken, faturalı abonelerde bunun 37-38 lira olduğuna dikkati çeken Acarer, faturalı artışının ARPU'nun yükselmesine neden olduğunu bildirdi.

''Faturalı abonedeki artış güven ve istikrarın göstergesidir'' diyen Acarer, faturalı oranın yükselmesinin, operatörler açısından da ''geleceğe güvenle bakmak'' anlamına geldiğini ifade etti.

MERKEZ BANKASI NEDEN ŞAHİN KESİLDİ?

HABERİ OKUMAK İÇİN  DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... [PAGE]

Wall Street Journal gazetesi, Merkez Bankası’nın Perşembe günü lirayı korumaya yönelik olarak likidite sıkılaştırmak için harekete geçtiğini yazdı...

Wall Street Journal gazetesi Merkez Bankası’nın Perşembe günü attığı adım ile, Aralık ayında çöken para birimini savunmak için “Değerli rezervleri harcamaya zorlayan piyasa ile mücadeleyi yeniden ateşlediği”ni savunurken, Merkez Bankası’nın “şahince” hareketler yaptığı görüşünü de öne sürdü.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası’nın, Perşembe günü, Ocak ayından bu yana ilk defa yüzde 5.75 fiks faizli, olağan bir hafta vadeli repo ihalesini yapmayacağı açıklamasını,“Türkiye, Lira’yı Korumak İçin Harekete Geçiyor” başlıklı haberinde değerlendirdi. Gazetede şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin Merkez Bankası, Perşembe günü lirayı korumak amacıyla likidike sıkılaştırmak için harekete geçerek böylece Aralık ayında Ankara’yı çöken para birimini savunmak için değerli rezervleri harcamaya zorlayan, piyasa ile mücadeleyi yeniden ateşledi.”

Merkez Bankası’nın açıklamasının, piyasaya, lira likiditesinin sıkıştırılacağı sinyalini verdiğini yazan gazete, bunun üzerine liranın yükseldiğine dikkat çektikten sonra bu kararın Merkez Bankası’nın “şahince” çizgisine sadık kaldığı yönündeki görüşleri de yansıttı.

“BANKA’NIN ŞAHİNCE HAREKETLERİNİ PİYASA KORKULARI TEŞVİK ETTİ”

WSJ, Merkez Bankası’nın adımının, Başkan Erdem Başçı’nın, Çarşamba günü Para Politikası Kurulu’nun enflasyonu yüzde 5’lik hedefine indirmek için ‘kontrollü sıkılaştırma’yı sürdüreceği yönündeki sözlerinin ardından atıldığına dikkat çektiği haberinde şu değerlendirmeyi de yaptı:

“Banka’nın şahince hareketlerini, Türkiye’nin, başta gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 10’u civarında olan cari işlemler açığı başta olmak üzere, geniş ekonomik dengesizlikleri konusunda yeniden canlanan piyasa korkuları teşvik etti. Hükümetin, yükselen petrol fiyatları ile kötüleşebilecek açığı kontrol etmede başarısız olduğu yönündeki yatırımcıların kaygıları liranın düşmesine yol açtı.”

“PETROL FİYATLARINA İLİŞKİN RİSKLER TÜRKİYE İÇİN AÇIK TEHLİKE”

Royal Bank of Scotland Grubu’ndan iktisatçı Tim Ash’ın, “Petrol fiyatlarına ilişkin riskler, Türkiye için açık ve mevcut bir tehlike olmayı sürdürdükçe lira, daha önemli bir harekete kırılgan olmaya devam eder” görüşünü de aktaran gazede, “Lira üzerindeki yeni baskı, Türkiye’nin son haftalarda para birimi ile ilgili peformansındaki son kıvrıma vurgu yapıyor ve yeni riskler ortaya çıkarken Merkez Bankası’nın nasıl politika üzerinde yeniden düşünmeye itildiğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

ABD’li gazete, küresel hissiyatın kötüleştiği ve Türkiye’nin dengesizliklerine ilişkin kaygıların arttığı Aralık ayında Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın, dolara karşı rekor 1.9205 düzeyini bulan lirayı korumak için mücadele verdiğini, lirayı korumak amacıyla PPK’nın büyük çapta bir müdahaleyi gerçekleştirdiğini anımsattı.

YENİ TİCARET KANUNU KAFA KARIŞTIRDI!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... [PAGE]

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nda kar payı ve avans dağıtımı kafa karıştıran konulara arasında yer alıyor. İşte detayları...

Yeni TTK ile ilgili düzenlemelerde şirket sahiplerinin ve ortakların kafasını karıştıran bir konu da avans dağılımı ve kar payı dağıtımı. DKR Denetim Yeminli Mali Müşaviri Ekrem Öncü dağıtıma dair bilimesi gereken noktaları anlattı.

"Yeni TTK 13.01.2011 tarihinde TBMM'de kabul edilerek 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bugünkü yazımızda kamuoyunda çok tartışılan bir konu olan ortakların şirketten borçlanamamasının olumsuzluklarını ortadan kaldırmak için tamamlayıcı bir düzenleme gibi görülebilecek kar payı avansı dağıtımı meselesini irdeleyeceğiz. Kar payı avansı dağıtımı şimdiye kadar halka açık şirketlerde uygulanan bir düzenleme idi.

KAR PAYI AVANSI

Yeni TTK’nın 509’uncu maddesinde kar payı avansının SPK’ya tabi olmayan şirketlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bir tebliği ile düzenleneceği belirtilmiştir (Bu kanunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yapılmış olan atıflar 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yapılmış sayılacaktır). Böylelikle halka açık olmayan şirketler için de kar payı avansı mümkün hale gelmiş ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu konuda yetkili kılınmıştır.

SPK’nun 15. Maddesinde halka açık anonim şirketlerin belirli şartlar altında kar payı avansı dağıtmasının mümkün olduğu düzenlenmiştir. Temettü avansı dağıtımına ilişkin usul ve esaslar SPK’nın Seri IV, 27 numaralı Tebliği’nde; ortaklıklar, sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak düzenlenmiş ve bağımsız sınırlı denetlemeden geçmiş 3, 6 ve 9 aylık dönemler itibarıyla hazırladıkları ara mali tablolarında yer alan karları üzerinden nakit temettü avansı dağıtabilecekleri düzenlenmiştir. Kar avansı dağıtılmasının koşulları adı geçen tebliğde açıklanmıştır.

ÖRTÜLÜ KAZANÇ TARİHE KARIŞACAK

Yeni TTK’nın 509’uncu maddesi ile avans kar payı dağıtımı düzenlenmiş olmakla birlikte buna ilişkin detaylı açıklamaların yer alacağı tebliğ henüz çıkartılmamıştır. Avans kar payı dağıtımı hakkında 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)’nda herhangi bir düzenleme yer almamasına rağmen, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 15.6.6 bölümünde avans kar payı dağıtımına ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Söz konusu Tebliğe göre, kurumlar vergisi mükellefleri, geçici vergi dönemleri itibariyle doğan ticari karları üzerinden belirli şartlarla avans kar payı dağıtabileceklerdir. Avans kar payı dağıtılması halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanmayacaktır. Ancak, hesap dönemi itibariyle zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kardan düşük çıkması halleri dışında, avans olarak dağıtılan kar payının kazançla karşılanabilen kısmının geriye çağrılması durumunda transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanacağı belirtilmiştir.

BORÇLANMA MÜEYYİDESİ ARTIRILDI

Ancak avans kar payı dağıtımına ilişkin olarak KVK ve 6762 sayılı eski TTK’da bir hüküm bulunmadığından, 1 Seri No.lu KVK Tebliği ile yapılan bu düzenleme Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği tarafından, kamunun yasal dayanağı olmaksızın bir gelirden vazgeçmesi sonucunu doğuran işleme gidildiği gerekçe gösterilerek iptal davası açılmıştır. Danıştay 4. Dairesi, 18.10.2007 tarih ve 2007/2364 Esas No.lu kararında; 5520 sayılı KVK’da bu konuda açık bir düzenlemenin bulunmadığını, kar dağıtımı müessesesinin düzenlendiği 6762 sayılı eski TTK’nın 470’inci maddesinde de avans kar payı dağıtımına ilişkin bir düzenlemenin yer almadığını, Kanun’da açıkça verilmiş bir yetki olmadığı halde, bir verginin konulması, kaldırılması veya değiştirilmesi sonucunu doğurabilecek şekilde düzenleme yapma yetkisi bulunmayan davalı idare tarafından tüm sermaye şirketlerini kapsayacak şekilde böyle bir düzenleme yapılmasında hukuka uyarlık görülmediğinden yürütmesi durdurulmuştur. Aynı husus Danıştay 4. Dairesi’nin 30.04.2008 tarih ve 1612 numaralı Karar No ile karara bağlanmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı bu karar ile ilgili olarak Danıştay Vergi Daireleri Kurulu nezdinde itirazda bulunmuş ancak itiraz konusunda henüz bir karar verilmemiştir.

AVANSIN YOLU AÇILDI 

Yeni TTK ile ortakların şirketten borçlanmasının müeyyidesi ağırlaştırılmış olmakla birlikte kar payı avansı dağıtabilmenin yolları açılmış olmaktadır. Böylelikle, şirket kaynaklarının eşitsiz bir şekilde, bazı ortakları ya da karar alıcı yönetim kurulu üyeleri tarafından küçük pay sahipleri aleyhine kullanılması engellenmektedir. Fakat buna paralel olarak hesap döneminin kapanmasını beklemeden avans kar payı dağıtımı imkanı getirilmektedir. Böylelikle tüm paydaşlar hisseleri oranında eşit kar payı alacaklardır.

Ancak, 5520 sayılı KVK açısından avans kar payı dağıtımı şirketler için vergisel sorunlar doğurabilecektir. Yukarıda açıkladığımız üzere KVK’da buna ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. KVK’nın “Vergi kesintisi” başlıklı 15. Maddesinde ve GVK 94. Maddesinde, “avans olarak ödenenler dahil” ifadelerinde “avans kar payı dağıtımı” konusu ile ilgili bir düzenleme bulunmadığı gibi, bu konuda Maliye Bakanlığı’na verilmiş bir yetki de bulunmamaktadır. Dolayısıyla avans kar payı dağıtımı KVK’nın 13’üncü maddesi gereğince, transfer fiyatlandırması yoluyla ortak veya ilişkili kişilere kurum kazancının dağıtıldığı sonucunu doğuracaktır. Bu da KVK 11/1-c maddesine göre kanunen kabul edilmeyen gider olarak kurumun dönem kazancına ilave edilmesi gibi bir sonuç ortaya çıkaracaktır.

Yeni TTK ile getirilen avans kar payı dağıtımının işlerlik kazanabilmesi için ikincil düzenleme olan Tebliğ çıkarılması yanında ayrıca 5520 sayılı Kurumlar Vergisi kanununda da buna paralel düzenlemeler yapılmalıdır. Ancak, yapılacak düzenlemelerde ortakların şirketten para çekmesinin yasaklanması hususu da dikkate alınarak, avans kar payı dağıtımının işler bir yapıda olması şirket sahiplerini ve piyasayı rahatlatacaktır.

TÜRKİYE HYUNDAİ'NİN YENİ MODELİNE KAVUŞTU

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ.... [PAGE]

Hyundai'nin Almanya Russelsheim'daki Avrupa Ar-Ge Merkezi'nde geliştirilen yeni i30 Türkiye'de satışa sunuluyor.

Hyundai'nin Almanya Russelsheim'daki Avrupa Ar-Ge Merkezi'nde geliştirilen yeni i30 özellikle Avrupalı müşteriler için tasarlandı. Hyundai'nin Çek Cumhuriyeti'ndeki son teknolojiye sahip Nosovice fabrikasında üretilen ve bugüne kadar sergilendiği tüm fuarlarda büyük beğeni toplayan yeni i30 şimdi Türkiye yollarında boy göstermeye hazırlanıyor.

İlk jenerasyon i30, 2007 yılında lansmanının gerçekleştirilmesinden bu yana Avrupa'da 400 bin adetten fazla satılarak C-segmenti otomobillerin satış sıralamasında altıncı sırayı elde etti. Yeni nesil i30 ise Avrupa'nın dört bir yanında markanın bilinirliğini daha da artırma konusunda önemli bir rol oynayacak.
Yeni i30'un basın lansmanında Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Satış Sonrası ve Pazarlama Genel Müdürü Ümit Karaarslan, geçen yıl Hyundai'nin global anlamda bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 12 artırarak 4 milyon adete ulaştığını kaydetti.

Karaarslan, müşteri odaklı pazar stratejileri ile Türkiye'de 2013 yılında müşteri memnuniyetinde bir numara olmayı ve 2015'de de Türkiye pazarından yüzde 10 pazar payı hedeflediklerini dile getirerek, tüm grup çalışanları ve bayilerle birlikte bu ortak amaç doğrultusunda çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Hyundai'nin Türkiye'de ilk defa 5 yıl garanti verdiğini anımsatan Karaarslan, bunun da Hyundai'nin ürünlerine gösterdiği güvenin bir sonucu olduğunu ifade etti.
 
Ümit Karaarslan, yeni i30'un 2009 yılından bu yana 34 aylık bir süreçte geliştirildiğini ifade ederek, yeni i30'un geliştirilmesi için 310 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini ve yeni i30'un global satış hedefinin 5 yılda 1 milyon 370 bin adet olduğunu bildirdi.

Türkiye'de yeni i30'un satış hedefini bu yıl için 6 bin adet olarak belirlediklerini dile getiren Karaarslan, bu hedefe ulaşmak için tüm çalışanlar ve bayiler birlikte çalıştıklarını kaydetti.

Kararaslan, Hyundai Türkiye olarak bu yıl için, ekonomik koşulları ve pazar beklentilerini de dikkate alarak 50 bin adetlik bir satış hedefi koyduklarını belirterek, bu yılki satış hedeflerinin geçen yılın üzerinde olduğunu, daralan pazarda pazar paylarını artıracaklarını söyledi.

26 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye'de Hyundai'nin önemli bir yerli üretici olduğunu, i20 üretimini hem Avrupa'da ve Ortadoğu'da 26 ülkeye ihracat yaparak kalitesiyle kendisini kanıtlamış bir model üretimi yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Yeni yatırım konularında ise, şu anda Sayın Başbakanımızın Güney Kore ziyaretinde konuşulacak konulardan biri olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve bugün veya yarın beklediğimiz yeni teşvik yasası çerçevesinde yeni yatırım kararlarımızı oluşturup açıklama yapacağız. Şu anda hükümetin açıklamasını beklediğimiz yeni teşvik programında Türkiye'de otomobil üretiminin de yeni bir devir yaratmasını öngördüğümüz bir teşvik programı bekliyoruz.

Türkiye otomobil üretiminde büyümek zorunda olan bir ülke. Hem cari açığa bir önlem olarak, hem yeni teknolojilerin Türkiye'ye getirilmesi olarak bu çok önemli. Ticari vasıta bir tarafta, orada devam edelim, ama otomobil üretiminde kesin artış sağlamak zorundayız. Biz de hem STA hem de yeni teşvik programı doğrultusunda fabrikamızı büyüteceğimize inanıyoruz.''
Ümit Karaarslan, Türkiye'de otomotiv pazarının geçen yıl 2010 yılının son çeyreğinden 2011 yılının ilk çeyreğine gelen süpürge satışları ile önemli bir yere geldiğini ifade ederek, bu yıl ise otomotiv pazarının yüzde 10 civarında daralmasının beklendiğini ve 750 bin adetlik bir pazarın oluşmasını öngörüldüğünü anlattı.

YENİ i30

Yeni i30, önceki araca göre daha uzun ve daha geniş boyutlara sahip bir otomobil. Daha sportif ölçülere kavuşan yeni i30, 4300 mm ile önceki modele göre 20 mm daha uzun, 5 mm daha geniş (1780 mm) ve ve 10 mm daha alçak (1470 mm). İlk nesil i30 modelinin, C-segmentinin en uzun dingil mesafelerinden biri olan 2650 mm'lik dingil mesafesi, yeni nesil i30'da da aynen korunuyor. Ancak boyutları ve yenilenen kullanım alanı sayesinde hem ön hem de arka yolcular için daha geniş bir iç hacim sunuluyor.

İki farklı motor ve her motorda iki farklı şanzımana sahip Yeni i30, bu sayede 4 farklı motor/şanzıman seçeneğine ulaşırken iki farklı donanım şeçeneği ile toplam 8 versiyona ulaşıyor.

Yeni i30, Style ve Elite olarak adlandırılan donanım seçenekleri içeriyor. Başlangıç paketi olan Style paketinde ABS, EBD (elektronik Fren Dağıtımı), TCS (Çekiş Kontrol Sistemi), ESP (Elektronik Stabilite Programı), VSM (Araç Stabilite Yönetimi), HAC (Yokuş Kalkış Desteği), LED gündüz farları, aktif ön koltuk başlıkları, ön, yan ve perde hava yastıkları standart olarak sunuluyor. Elite donanım seviyesinde ise tüm bu güvenlik ekipmanlarına ek olarak diz hava yastığı ve elektrikli park freni bulunuyor.

Style donanım paketinde sunulan diğer özellikler arasında hareketli ön kol dayama, çeşitli sürüş modlarına göre direksiyon tepkilerinde değişiklik sağlayan Flex Steer, Supervision gösterge paneli, Cruise kontrol, TFT LCD bilgi ekranı, deri direksiyon ve vites topuzu, direksiyondan kontrollü ve iPod uyumlu müzik sistemi, hava kalitesi kontrol sistemi, bluetooth ve ses tanıma sistemi, otomatik kararan iç dikiz aynası, viraj içini aydınlatan statik dönüş farları, far sensörü, yağmur sensörü, ön cam buz çözücü, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve alarm sunuluyor.

Elite donanım seviyesinde ise tüm bunlara ek olarak Panoramik cam tavan, geri görüş kamerası, dikiz aynası üzerinde geri görüş ekranı, koyu krom ön ızgara, alüminyum pedallar, anahtarsız giriş ve motor çalıştırma sistemi, elektrikli sürücü koltuğu ve deri kumaş kombinasyonlu koltuk döşemeleri bulunuyor.

YENİ i30 43 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Yeni i30, Türkiye'de ikisi de 1.6 litre hacme sahip olan benzinli ve dizel motor seçenekleri ile satışa sunuldu. Dizel motor seçeneğinde hem otomatik hem de düz vites opsiyonlarına sahip Yeni i30, her iki tercihte de 6 ileri vites ile yüksek performans ve düşük tüketimi bir arada sunuyor. Düz vites seçeneği ile ortalama 100 kilometrede 4,3 litre yakıt tüketimi sunan 1.6 litrelik CRDi dizel motorun otomatik şanzıman seçeneğinde ise yakıt tüketimi ortalaması ise 100 kilometrede 5,5 litre olarak dikkat çekiyor. Şehir dışında bu tüketim düz vites için 3,8 litre ve otomatik vites için de 4,3 litreye kadar düşüyor.

Yeni i30'da güçlü motor seçenekleri, yüksek kalite ve donanımı rekabetçi fiyatlarla satışa sunan Hyundai, premium otomobil keyfini ulaşılabilir fiyatlarla müşterilerine sunuyor. Yeni i30 benzinli motor seçeneği ile 43 bin lira, dizel motor seçeneği ile de 50 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.