BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.424,39
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla ekonomi gündemi

Türkiye ve dünyadaki günün önemli finans haberlerini sizler için derledik. Tıklayın, Ekofinansla ekonomi turuna başlayın...

Abone ol

EKOFİNANS.COM - FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması ile sektörün hareketlendiğini ve bir yıl içinde konut fiyatlarının yüzde 50 artacağını söyledi.

FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Türk vatandaşlarına konut alımında tapu vermeyen ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’den konut almalarını sağlayan Mütekabiliyet Yasası ile ilgili ntvmsnbc'ye değerlendirmelerde bulundu.

İnan, "Sistemin oturması ile 2013'ün ikinci çeyreğine kadar konut fiyatlarında yüzde 50'ye varan artışlar olacağını öngörüyorum" dedi.

Sektörde fiyatların genel olarak artacağını belirten FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, "Piyasa aynı psikoloji ile hareket ettiği için alım dalgası geldiğinde herkesin gayrimenkulleri değerleniyor. FİYAPI'nın fiyatları da bu doğrultuda artacak" ifadesini kullandı.

İnan, FİYAPI'nın yabancılara yönelik çalışmaları ve Diyarbakır'da gerçekleştirecekleri yeni proje hakkında da bilgi verdi.

FİYAPI'nın satış rakamı hedefi nedir?

"Yurtdışında özellikle Arap ülkelerinde görüşmelerimiz başladı. İzmir Dikili'de Adamız var. İlk etapta Ada ile ilgili görüşme yaplmak istiyoruz. Onun dışında İstanbul'daki projelerimizdeki ticari üniteler ve otel projemiz için görüşmeler yapacağız. Aynı zamanda Diyarbakır'daki projemiz için de görüşmelerimiz olacak. Bu ülkelerden 'Biz araziyi alalım, ortak inşaat yapalım' gibi teklifler de gelmeye başladı. Önümüzdeki dönem, bu nedenle hareketli geçecek."

Bu ülkelerde ofis açacak mısınız?

"Süreç daha çok yeni, gerekirse açacağız. Şirketimizde Arapça bilen personel ile ayrı bir departman kurup çalışma yapmak istiyoruz."

Diyarbakır'daki yeni projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

"Yer belli ancak daha arazinin alımını gerçekleştirmedik. İstanbul'daki projelerden daha gösterişli bir proje olacak ve Diyarbakır'a yeni bir vizyon kazandıracak. Karma ve özel bir proje olacak. Ticari alanlar, ofis ve konutlardan oluşacak. Birkaç ay içinde detayları açıklayacağız."

Kırıkkale, Sakarya'da projeleriniz devam ediyor. Diğer illerde de projeler olacak mı?

"Değişik illerde projelerimiz sürecek. Ankara'da arayışlarımız sürüyor. Konya'da belli bir noktaya geldik. Bu iller, masamızda ve gündemde olan iller."

Kentsel dönüşüm alanlarında proje gerçekleştirecek misiniz?

"Çok yorucu bir iş. Gereğinden fazla rekabet var. Belli bir oranın üzerinde oran vererek piyasa yükseltiliyor. Değeri olmayan bir malı, değerinden fazlaya almak beni rahatsız ediyor. O nedenle, şu an için FİYAPI olarak bir proje gerçekleştirmeyi düşünmüyoruz."

MEMUR ZAMMINDA FLAŞ GELİŞME...

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Hükümet memurlar için zam teklifini açıkladı. Bu oranı duyan sendikalar ise ayağa kalktı.. Ayrıntılar bu haberde...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur maaşlarına yapılacak zam için kamu işveren heyeti olarak tekliflerini sunduklarını belirterek, 2012 yılı için 3 + 3, 2013 yılı için ise 2 + 3 önerdiklerini söyledi.

Bakan Çelik, memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında bakanlıktaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen 4. oturumun ardından yaptığı açıklamada, eski devlet bakanı ve eski TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın cenazesine katılacak olması nedeniyle sendikaların da hoşgörüsüne sığınarak toplantıyı erken bitirdiklerini söyledi. 

Bugünkü oturumda Memur-Sen'in teklifini sunduğunu, çarşamba günü diğer konfederasyonların tekliflerini sunacaklarını ifade eden Çelik, ''Akabinde Memur-Sen'in teklifi üzerine, çok üyeye sahip olan konfederasyonun teklifi üzerinde bu toplu sözleşme görüşmelerimizi sürdüreceğiz'' dedi. 

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Bugün aynı zamanda kamu işveren heyeti olarak kamu görevlileri sendikaları heyetine teklifimizi sunmuş bulunuyoruz. Teklifimizde 2012-2014 dönemini kapsayan orta vadeli program ve 2012 yılı bütçesinde öngörülen hedefler doğrultusunda, bu hedefleri esas alarak 2012 yılı için 3 3; 2013 yılı içinse 2 3 olarak artış oranlarını belirledik ve kendilerine ilettik. 

Ayrıca 11 hizmet kolu var. 11 hizmet koluna ilişkin talepleri de daha önce yoğun bir şekilde değerlendirmiştik. Onları da dikkate alarak bunlara karşı da tekliflerimizi gerek sendika başkanlarına gerekse konfederasyon başkanlarına sunmuş bulunuyoruz. Kamu heyetinin teklifi ve konfederasyonlardan, sendikalardan almış olduğumuz tekliflerin müzakerelerine ise çarşamba günü yoğun bir şekilde başlamış olacağız. Çarşamba-perşembe günü eğer yeterli olmaz ise cuma gününü de ilave ederek üç gün müzakerelerimizi gerçekleştireceğiz ve nihai olarak 21 Mayıs'ta biraraya gelerek nihai görüşlerimizi orada ifade etmiş olacağız.''

Çelik, bir soru üzerine, Memur-Sen Konfederasyonu'nun bugün teklifini sunduğunu hatırlatarak, teklifin çok ayrıntılı kalemler içerdiğini dile getirdi.

 UZLAŞMA OLACAK MI?

Çarşamba günü Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in tekliflerini sunacaklarını belirten Çelik, ortaya çıkan tablo üzerinden müzakerelerin sürdürüleceğini söyledi. 

Bir gazetecinin ''Sizin teklifinizde taban aylığı yok'' sözleri üzerine Çelik, ''Hepsi içinde bunları sunduk'' dedi. 

Çelik, ''Bir uzlaşma görüyor musunuz yakın tarihte?'' sorusunu yanıtlarken de ''Uzlaşmayla, bağıtlanmayla noktalanmasını tabii ki arzu ediyoruz, umuyorum ki bu müzakere sürecinde uygun bir zemin, ülkenin şartları dünyada gelişen olaylar, memurlarımızın talepleri, emeklililerimizin talepleri hep masada ve bir noktada uzlaşacağımız ümidi içerisindeyim. Umarım ki bunu bu ayın 21'inde gerçekleştireceğiz'' diye konuştu. 

ALTIN YATIRIMCISINA KÖTÜ HABER
HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ... [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Altın fiyatları 1562 dolara kadar geriledi. Altın Piyasaları Uzmanı Ali Yıldırımtürk, altında düşüşün 1525 dolara kadar süreceğini, o seviyeden tepki geleceğini söyledi.

Euro Bölgesi borç krizine yönelik endişelerle altın fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı yüzde 1 düşüşle 1562 dolara kadar geriledi. Altın, dolar bazında yılbaşından bugüne yüzde 10 değer kaybetti. İç piyasada altının gramı 91, çeyrek altın 149 liradan satılıyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki seyri NTV'deki Ekonomi Notları'nda değerlendirdi. Yıldırımtürk şunları söyledi:

"1525 dolardan tepki gelebilir. 1600'e kadar tekrar bir yükseliş olabilir. Ancak buradan tekrar gerileyecektir. Fed yeni bir parasal genişlemeden söz etmezse altın 1450 dolara kadar gerileyebilir. Çin bile yüzde 0.5 munzam karşılık indirimi yaptı. İç piyasayı canlandırmak istedi. Nakit ihtiyacı altın satışına neden oluyor. Paritenin dolar lehine olması altına negatif yansır. Altının gramı 87 liraya kadar gerileyebilir.

Güvenli liman uzun vade olduğunda geçerli. Uzun vadede altın kazandırmaya devam edecek. Kısa vadede Euro Bölgesi ülkelerinin nakit ihtiyacı var, daha yüksek faizle borçlanıyorlar. Yatırımcılar da faize doğru koşuyorlar, altından kaçıyorlar. 10-12 yıldan beri altın yükseliyor. 2500 dolar beklentilerinden hayli uzaktayız. 900 dolarlara kadar düzeltmenin olması gerekiyor. Altın her zaman paraya çevrilebilecek bir yatırım aracı. Altın fiyatı fiziki arz-talep nedeniyle oluşmuyor. Hala yüksek bir seviyedeyiz.

DOLAR İLK KEZ BU SINIRI AŞTI!
HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...  [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Yunanistan kaynaklı endişeler ve dış piyasalarda bozulma sonucu dolar/TL 16 Nisan'dan bu yana ilk kez 1,80 seviyesini aşarken, sepet bazında TL, 2,06 seviyesinin üzerini gördü.

Yunanistan kaynaklı endişeler ve dış piyasalarda bozulma sonucu dolar/TL 16 Nisan'dan bu yana ilk kez 1,80 seviyesini aşarken, sepet bazında TL, 2,06 seviyesinin üzerini gördü.

Yunanistan'da parti liderlerinin koalisyon kurmada başarısız olmalarının ardından bu ülkenin Euro'dan çıkabileceği risklerinin artmasıyla Euro yaklaşık dört ayın en düşük seviyesini gördü.

Eurobank Tekfen Döviz Masası Müdürü Bilge Gönen, "Yunanistan'a yönelik endişelerle dış piyasalarda bozulma söz konusu. Yabancı çıkışı nedeniyle kur ve sepet yükseldi. Dolar/TL'de en yüksek 1,8050-1,8060 seviyeleri görülür. Ancak Euro/dolar aşağı hareketini sürdürürse 1,8150 seviyelerine hareket olabilir. Yunanistan haberleri ve Euro/dolar paritesini izleyeceğiz" ded

FENER'E BİR DARBE DE BORSADAN

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...  [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Galatasaray hisseleri şampiyonluğun ardından haftaya sert bir yükselişle başlarken, Fenerbahçe hisseleri keskin bir düşüş kaydetti.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Cumartesi günü oynanan süper final son maçının beraberlikle bitmesinin ardından, şampiyon olan Galatasaray'ın hisseleri güne 222,00 TL fiyatla başladı. Cuma günü 198,50 TL'den kapanan Galatasaray hisseleri böylece yüzde 11,80 değer kazandı.

Fenerbahçe hisseleri ise şampiyonluğun kaybedilmesinin ardından haftaya yüzde 9 değer kaybıyla 52,25 TL'den başladı.

Galatasaray hisse senetleri ilk yarım saat sonunda Cuma gününe göre yüzde 8 yükselişle 214,50 seviyelerinde dengelenirken Fenerbahçe hisseleri ise yüzde 7,35 oranında değer kaybıyla 53,25'den alıcı buluyor.

Cuma günü kapanış değerleri itibariyle Fenerbahçe'nin piyasa değeri yaklaşık 100 milyon TL düşerek 1.337.500.000 TL olurken, Galatasaray'ın piyasa değeri ise 563.193.045 TL'den 598.044.100 TL'ye yükseldi.

MEMURLAR GECİKME ZAMMI İSTEDİ
HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...   [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Memur sendikaları, geciken zamma faiz yerine gecikme zammı uygulanmasını istedi. Bürokratlar talebe olumlu yaklaştı.

Toplu sözleşme yasasındaki gecikme nedeniyle bu yıl 15 Ocak'ta alınması gereken 2012 zammının haziran ayına kalması nedeniyle oluşan sorunun çözümü için çalışma başlatıldı.

Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre hükümetle görüşen bazı memur sendikaları gecikme nedeniyle oluşan hak kaybının daha önce faiz ödenerek çözülmesini gündeme getirmişlerdi. Memur-Sen yapılan son görüşmede faiz yerine "gecikme zammı" talebini ortaya attı.

ZATEN VAR UYGULAYIN

Bu taleplerini hükümete bildiren memur temsilcileri, gecikme zammı uygulamasının devlet sisteminde zaten var olduğunu dolayısıyla memurun geciken zam alacağına da kolaylıkla uygulanabileceğini söylediler.

Bürokratlar tarafından da olumlu karşılanan bu talep üzerinde teknik çalışmaların yapıldığı ifade edildi.

BÜYÜK FARK YOK

Mevcut uygulamada gecikme zammı ile faiz hesabı arasında belirgin bir fark bulunmuyor. Günü geçmiş alacağa faiz de uygulansa, gecikme zammı da hesaplansa memur 6 ila 6,5 aylık gecikme için yine aynı miktarda para almış olacak. Ancak gecikme zammı kamunun alacağında ve borcunda zaten uygulandığı için yeni bir düzenleme yapılmasını gerektirmeyecek.

EN AZ 22.5 LİRA EK GELİR

BUGÜN'ün yaptığı hesaplamalara göre, memura bu yıl örneğin yüzde 3 artı 3 oransal zam uygulandığı düşünüldüğünde, halen bin 500 lira alan en düşük dereceli bir memur, aylık 45 liralık zammı 6,5 ay geç aldığı için toplamda 22,5 lira ilave gecikme zammı almaya hak kazanacak. Gecikme zammı 2 bin lira maaş 30 lira, 2 bin 500 lira maaşa da 37 lira olarak yansıyacak.

YÜZDE 4 ZAM OLURSA...

Hesaplamalara göre, zammın yüzde 4 artı 4 şeklinde belirlenmesi halinde memurun gecikme zammı daha da yükselecek. Bu durumda örneğin bin 500 lira maaş alan bir memur aylık 60 lira zamma ilaveten 6,5 aylık gecikme karşılığında da 30 lira gecikme zammı alacak. 2 bin lira maaş alan memur 40 lira, 2 bin 500 lira maaşlı memur da 50 lira gecikme zammı almaya hak kazanacak.

MALİYE ZAMMI BUGÜN  SUNUYOR

Memura bu yıl için yüzde 16 zam yapılması talebinden bulunan sendikalardan sonra bugün de Maliye'nin zam teklifi netleşecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, masaya bütçede memura ayrılan kaynak dışında masaya ilave kaynakla oturamayacaklarını belirtmiş ve aksi halde bunun ilave vergi ya da borçlanma anlamına geleceğini söylemişti. Bütçe imkanları oransal bazda yüzde 3 artı 3'lük bir zamma izin veriyor. Ancak ek ödenek ve ödenek kaydırma yoluyla bu oranın yükseltilebileceği ifade ediliyor.

SAATTE BOYLAM AYARI HAZIRLIĞI
HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...   [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı saatte boylam ayarına geçmeyi planlıyor. Bunun için hazırlanan yasa taslağı Meclis'e sunulacak!

Türkiye’nin batısında kış aylarında günlerin kısalacak olması nedeniyle mesai saatlerinin başlangıcı karanlık havaya denk gelecek.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin saatini ayarladığı GMT+2 olarak tanımlanan 30. boylamdaki referans meridyeninin GMT+3 olarak tanımlanan 45. boylama alınmasına ve yaz saati uygulamasının tamamen kaldırılmasına ilişkin yasa tasarı taslağı hazırladı. 

Buna göre, Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle saat farkı bir saat artarken, Doğu ülkeleriyle arasındaki fark ise azalmış olacak. Düzenlemeyle özellikle Türkiye’nin batısında kış aylarında günlerin kısalacak olması nedeniyle mesai saatlerinin başlangıcı karanlık havaya denk gelecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı taslağına ilişkin Bakanlar Kurulu’na sunum yapıldı. Tasarı taslağına göre 1925 tarihli Günün Yirmi Dört Saate Taksimine İlişkin Yasa’da değişiklik öngörülüyor. Buna göre mevcut yasada yer alan “Grinviç’e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti’nin saatleri için esas alınır” ifadesi “Grinviç’e göre kırk beşinci derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır” diye değiştirilecek. Böylece saat hesaplamasında İzmit’in üzerinden geçen 30. boylam (GMT+2) yerine Iğdır’dan geçen 45. (GMT+3) boylam esas alınacak. Bu durum da 60 dakikalık saat farkının oluşmasına neden olacak. Tasarı taslağına göre Bakanlar Kurulu’nun başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlediği yaz saati uygulamasına da son verilecek. Türkiye’nin referans meridyeninin 45. boylama alınmasıyla birlikte daha önce hiç saat farkı olmayan Doğu Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında 1 saat, daha önce 1 saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında iki saat ve daha önce 2 saat fark olan İngiltere’yle saat farkı 3’e çıkacak. Suudi Arabistan, Irak ve İran gibi ülkelerle ise hiçbir saat farkı kalmayacak.

OTOYOLLARIN YAN YOLLARI DA PARALI OLACAK

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...  [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamının yanı sıra çevre yolu, bağlantı yolu, köprü, tünel ve viyadüklerde ayrı ayrı geçiş ücreti uygulanabilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğünün, ''Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik''i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının geçişi ücretli olacak kesimleri Karayolları Genel Müdürünün teklifi üzerine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından belirlenecek.

Karayollarının geçiş ücretleri ile bu ücretlerin yeniden belirlenmesi; ücretlendirilen karayolunun mesafesi, trafik yoğunluğu, aracın cinsi, sosyal ve ekonomik faktörler dikkate alınarak hesaplanacak ve yine Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan onayı ile yürürlüğe girecek.

Belirlenen ücret tarifesi ve uygulama tarihi idarenin internet sitesinde ilan edilecek.

Ücretlerin belirlenmesinde, otoyol veya erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında güzergahın tamamı olabileceği gibi; çevre yolu, bağlantı yolu, köprü, tünel ve viyadükler ayrı ayrı ücretlendirilebilecek.

Geçiş ücretleri uygulamasında işletmecilik gereği kullanımı teşvik etmek amacıyla Bakan onayı ile indirim yapılabilecek.

Araç sınıflarının tespitinde çeken ve çekilen araçların yere değen aksları esas alınacak. Geçiş ücreti uygulaması yapılırken bu araçların dolu veya boş olması dikkate alınmayacak.

Geçiş ücretlerine Her yıl başında yıllık ÜFE değerleri ile fiyat artışı yapılacak.

-Geçiş ücretlerinin yürürlüğe girmesi-

Bakanlık makamı oluruyla ücret tarifesinin uygulama tarih ve saati belirtilecek. Beklenmeyen teknik zorunlulukların oluşması halinde İdarece bu süre uzatılabilecek.

-Geçiş ücreti muafiyeti-

Ücretli karayolunun bakım ve işletmesinden sorumlu birimler ile trafik denetimi ve karayolundaki asayişten sorumlu birimlerin görev amacıyla ücretli kesime girmelerinde herhangi bir ücret alınmayacak.

Ücretli karayolunda meydana gelen trafik kazası, yangın ve benzeri olaylara müdahale için görevlendirilen itfaiye araçları, ambulanslar, sivil savunma araçları ve diğer görevli araçlar ücret ödemeyecek.

-Ücret ödemeden yapılan geçişlere dair işlemler-

Yönetmelik kapsamında geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ilgili maddesine göre o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin on katı tutarında idari para cezası verilecek.

En uzun mesafe, ücret ödemeden çıkış yapılan gişelere en uzak mesafede olan gişe dikkate alınarak belirlenecek.

Ücret ödemeden geçişin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde ödemesiz geçiş yapan aracın plakasına ait hesabın, ilgili tarafından Ana Kontrol Merkezine bildirilmesi durumunda cezasız geçiş ücreti bu hesaptan tahsil edilecek.

Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumlu olacak. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilecek. Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu evraka eklenecek.

İdari para cezaları ile geçiş ücretleri, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödenecek. Bu sürede ödenmeyen geçiş ücretleri ve idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesi tarafından takip ve tahsil edilecek.

İdarenin ücret toplama sistemlerine yönelik tesis ettiği kameralarla tespit edilen görüntülerin saklanması, ücret toplama sisteminin çalıştırılmasına yönelik olacak. Kamera görüntülerinin incelenmesini gerektiren itirazlar geçiş ücreti ve idari para cezasının ödemesini durdurmayacak.

Geçiş ücretleri ve idari para cezaları ödenmeden kabahatin işlendiği araçların fenni muayeneleri ile satış ve devirleri yapılmayacak.

Geçiş ücreti sistemlerinin kullanımı

Sürücüden kaynaklanan nedenlerle giriş veya çıkış bilgisinin olmadığı durumlarda en uzak mesafe ücreti uygulanacak. Bu uygulamaya itiraz, geçişten itibaren 45 gün içinde Ana Kontrol Merkezine yapılabilecek.

Geçişi ücretli yoldan çıkış, giriş saatinden 12 saatten sonra yapılırsa, en uzun mesafe geçiş ücreti uygulanacak.

Geçişi ücretli karayolunda aynı noktadan giriş-çıkış yapılması (U dönüşü) durumunda en uzun mesafe geçiş ücreti uygulanacak.