BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.504,16
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla ekonomi gündemi

Ekofinans'la ekonomi gündemi başlıyor. Türkiye ve dünyanın önde gelen ekonomi ve finans haberlerini sizin için derledik.

Abone ol

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, AKP iktidarı döneminde doğalgaza ve elektriğe yüksek oranda zam yapıldığını söyledi.

AKP iktidarında yapılan zamlara ilişkin bir açıklama yapan Ali Ekber Çakar AKP iktidarı döneminde doğalgaza yüzde 187 oranında elektriğe ise yüzde 108 oranında zam yapıldığını duyurdu.

"Zamlar devam edecek"

"Enerji fiyatlarının artmadığı" gibi gerçek dışı ifadelerin AKP iktidarında sıkça kullanıldığını hatırlatan Çakar zamların her geçen yıl daha da arttığını vurguladı.

Doğalgaz ve enerjisini kullanan sektör ürünlerinde de yeni zamların kapıda olduğunu belirten Çakar, "Konutlarda metreküp fiyatı Ankara'da 97, İstanbul'da 98 kuruş düzeyine geldi. Önümüzdeki aylarda yapılması beklenen yüzde 15-20 aralığında zam ile metreküp fiyatı 1,20 TL'ye ulaşabilecek" dedi.

Elektrik zamları yüzde 128 ile yüzde 75 arası değişiyor

Elektrik fiyatlarına son yapılan yüzde 9,26 oranındaki zamla 2008 başından bu yana değişik tüketici grupları için fiyatların yüzde 75 ile yüzde 128 oranında arttığını belirten Çakar, konutlardaki fiyat artışının ise yüzde 108,68 olduğunu ifade etti.

Toplam enerji faturası asgari ücretin üçte birine yakın

Yükselen fiyatların sabit ve düşük gelirli halk kesimlerinin yaşamını daha da güçleştirdiğini belirten Çakar şöyle konuştu:

"250 kilowat tüketen bir ailenin faturası 82,5 TL, ferdi ısınma ile yıllık bin 500 metreküp tüketileceği kabulüyle aylık ortalama faturası da 121 TL olmuştur. Bu durumdaki bir ailenin aylık enerji faturası 203 TL olacaktır. Bu rakam asgari ücretin yüzde 29'udur. Önümüzdeki aylarda yapılacak yeni zamlarla enerji faturaları asgari ücretin üçte birine ulaşabilecek"

Kömüre bağımlı olduğumuz sürece zamlara devam

Elektrik üretimi ve ithal kömüre bağımlı olduğu sürece fiyatlar artacağını vurgulayan Çakar, "Doğalgaz ve elektrikte KDV yüzde 18'den 1'e düşürülmeli, doğalgazdaki ÖTV kaldırılmalı, faturalarını artıran tarife düzenlemeleri iptal edilmeli" diye konuştu.

KULÜPLER ARTIK KDV'DEN KAÇAMAYACAK

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…[PAGE]Maliye Bakanlığı kulüplerin bütün reklam, TV yayın ve sponsorluk gelirlerinin katma değer vergisini, kulüplere ödeyecek olan kuruluşlardan peşin olarak alacak.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz 14 Nisan Cumartesi günü yürürlüğe giren yeni vergi düzenlemesi ile kulüpleri katma değer vergisi yükü gerçek anlamda yüklenecek.

Yeni düzenlemeye göre 32/8 ve 32/9 nolu maddelerdeki genelge ile artık Maliye Bakanlığı kulüplerin bütün reklam tv yayın ve sponsorluk gelirlerininin katma değer vergisini kulüplere ödeyecek olan kuruluşlardan peşin alacak. Düzenlemeye göre yüzde 18'lik KDV vergisinin yüzde 16'sını devlet peşin olarak, kulüplerle anlaşmalı olan kuruluştan alacak. %16'lık KDV geliri otomatik olarak kaybedilmiş olacak.

Geçmişteki uygulamaya göre kulüpler anlaşma içinde oldukları ticari kuruluştan KDV'yi de peşin alıyor, zarar ettiklerini belgeleyerek bu vergi dilimini devlete ödemiyorlardı.

Türkiye'deki kulüplerin tamamına yakını büyük borç yükü ile kıvranırken, Maliye Bakanlığı'nın bu düzenlemesi kulüpleri daha da çıkmaza sürükleyecek. UEFA kriterlerinin 2014 yılında (2013-2014 sezonu itibariyle) devreye gireceği tarih yaklaşırken, kulüplerin bu sorunun altından nasıl kalkacakları da meçhul görünüyor.

ALTIN, DOLAR VE BORSADA YÖN NASIL OLACAK?

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Yeni haftaya başlarken, yine İspanya kaynaklı olumsuz algılamanın ve düşük gelen ABD tüketici güven endeksinin etkileri altındaydık. Asya piyasalarındaki satış baskısı, Avrupa ve yurtiçi piyasalarda da aşağı yönlü açılışı işaret ediyordu.

İspanya tarafında tahvil faizlerinin engellenemeyen yükselişi piyasalarda tedirginlik yaratırken Avrupa Merkez Bankasının piyasalara tahvil alımı yaparak müdahale etmesi, yatırımcıların kafasındaki soru işaretlerini kısa vade de olsa ortadan kaldıracaktır

ABD tarafında, Cuma günü yaşanan yoğun veri akışıyla piyasalarda karışık bir yön izlenmiş fakat kapanış olumsuz gelen tüketici güven endeksinin gölgesi altında olmuştu Geçtiğimiz güne baktığımızda, açıklanan perakende satış verilerinin beklentinin üzerinde gerçekleşerek ekonomideki toparlanma hareketini desteklediğini gördük. Öte yandan, Citigroup’un beklentinin altında kar açıklaması piyasalarda bir miktar olumsuz etkiye neden oluyordu. Bu hafta, ABD piyasalarında işlem gören büyük banka ve teknoloji şirketlerinin bilanço açıklamaları piyasalar üzerinde etki yaratacağı gibi sanayi üretimi verileri, konut satışları miktarı ve işsizlik başvuruları gibi makro verileri de takip edeceğiz. 

IMKB tarafında, ilk seansa Avrupa’daki olumsuz algılamanın etkisiyle satıcılı başlanıyor ve yüksek gelen işsizlik verilerine rağmen 60000 destek seviyesi korunuyordu. Endekste, yüksek gelen TÜİK tüketici güveni endeksi verileri sınırlı bir etki yaratıyor ve bir süre 60200 seviyesinde yatay bir seyir izleniyordu. İkinci seansın sonuna doğru açıklanan ABD perakende satış verisi beklentinin çok üzerinde gerçekleşerek piyasalarda olumlu bir hava yaratıyordu. Endeks, ABD tarafından gelen olumlu havanın etkisiyle 60900 seviyesine kadar yükselse de İspanya kaynaklı endişelerin artmasıyla günü 60478 puandan kapatıyordu. 

Döviz piyasasında, Euro/Dolar paritesinin İspanya, İtalya ve Portekiz CDS’lerindeki yükseliş ile 1.31 seviyesinin altına gerilediğini gördük. 1.3050 destek seviyesinin altını gören Euro/Dolar paritesinde, sorunlu ülkelere dair endişelerin artmasıyla 1.2950 – 1.3000 seviyeleri gündeme gelebilir. 

Euro’daki değer kaybı Dolar/TL kurunda da baskı oluşturuyor ve gün içinde 1.80 seviyesinin üzerine çıkılıyordu. Günün sonuna doğru hisse senetleri piyasalarında yaşanan olumlu havanın etkisiyle kur tekrar 1.80 seviyesinin altına çekiliyor ve kapanış 1.7980’den gerçekleşiyordu. Kurun yönü konusunda, bu hafta yapılacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak sonuçların etkili olacağını düşünüyoruz. Şu an bulunduğumuz seviye itibariyle 1.79 – 1.82 fiyat aralığı geçerliliğini koruyor. 

Altın tarafında bir süre önce 1610 seviyesinden gelen tepki alımlarıyla 1670’li rakamlara kadar yükseliş yaşanmış fakat piyasalardaki bozulmanın etkisiyle bu hareket sınırlı kalmıştı. Geçtiğimiz günü 1650 seviyesinden kapatan altın fiyatında haftaya Fed tarafından gelecek olan açıklamalara odaklanıldığını düşünüyoruz. Satış baskısının devamı durumunda 1630 ve sonrasında 1620 seviyelerinin önemli olduğu altında 1590 dolar seviyesi zarar-kes noktamız olacaktır. Yukarı yönlü hareket durumunda ise 1680 seviyesinin geçilmesi yukarı yönlü hareketin teyidi anlamına gelecektir. 

60478 puandan kapatan endekste, bugün yine 60200 ve 60000 destek seviyelerini takip edeceğiz. 60000’nin kırılması durumunda 59500 – 59000 bölgesine geri çekilmenin yaşanabileceği endekste yukarı yönlü hareket durumunda 61000 direncinin hacimli kırılması gerekiyor. Sonrasındaki direnç seviyeleri ise 61500/700 ve 62000. 

BİREYSEL EMEKLİLİKTE DEVLETTEN KATKI PAYI

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Bireysel emeklilikte vergi indirimi kaldırılarak yerine devlet katkı payı esası geliyor. Devlet katkı payı asgari ücretin yüzde 25'ni geçmeyecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınan tasarruf teşvik paketini açıklıyor.

Babacan konuşmanın başında finasman enstrümanların çeşitlendirilmesi ve finansmanın vadesinin uzatılması önemli hedefler arasında yer aldığını söyledi.

Babacan'ın bireysel emeklilikle ilgili şöyle konuştu:

"Devlet katkı payı esası geliyor. Önceden teşvik unsuru vergilerdeki indirim şeklindeydi. Gelir vergisinde indirim şeklinde bundan faydalanılıyordu. Ancak sadece katılımcıların yüzde 35'inin faydalanabildiğini gördük.

Yeni sistemle, BES'e giren herkes katkılardan istifade edecek. BES'e yatırılan miktar önce Emeklilik Gözetim Merkezine, bu merkez de ilgili kamu kuruluşuna iletecek.

Örneğin, sisteme 100 lira koyan vatandaşa, 25 lira da devlet katkı sağlayacak. Bu 25 liralık kısım ayrı hesapta tutulacak.

Maksimum devlet katkısı yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak."

İlk üç yıl dokunulmayacak

Babacan, birikimlerin geri ödenmesinde vergilendirmenin sadece getiri üzerinden olacağını söyleyerek, "Bireysel emeklilik devlet katkısına sistemde kalınmasını özendirecek kademeli geri çekiş sistemi getirilecek. Kademeli olarak geri çekme hakkı verilecek. Burada amaç vadeyi uzatmak. Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunmak mümkün değil, 3'üncü yılın sonunda yüzde 15'ini, 6'ıncı yılın sonunda yüzde 30'unu, 10'uncu yılın sonunda yüzde 60'ını alabilirken, ancak emekli olunca bu katkı payının tamamını alınabilecek" diye konuştu.

Kira sertifikası

2012 itibariyle dünyada 170 milyar dolarlık kira sertifakası ihraç eldiğini ifade eden Bakan Babacan,  "Bu sertifikalar Hazine tarafından ihraç edilecek, özel sektörün de bu yönde adım atmasının önü açılacak. İMKB'de kira sertifikaları her gün işlem görecek" dedi.

Babacan mevduattaki stopaj oranının vadeye göre farklılaşması için bakanlar kurulundan yetki aldıklarını vurgulayacak, şöyle dedi: "Kısa vadeli mevduattan daha yüksek, uzun vadeden daha düşük stopaj alacağız. Bir portföyün yüzde 75'inden fazlası hisse senediyse o portföyden stopaj alınmayacak. Bireysel katılım yatırımcısı olmak için Hazine'den lisans almak gerekecek."

3 aylık geçiş süresi

İlgili yasa geçtikten sonra sistemde üç aylık geçiş süreci olacak.

Katkı payını herkes görecek

Çalışmalar 11 şirketi üzerinden yapılacak. Her vatandaş devlet katkı payını sürekli izleyebilecek.

İŞTE YILIN EN AZ YAKAN OTOMOBİLLERİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı en az yakan araçları açıkladı. En tasarruflu 10 araç listesinde bazı değişiklikler oldu.

İşte yakıt cimrisi o araçlar...

İRAN, PETROLÜ SATACAĞI YERİ BULDU!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

İran, petrol endüstrisinde 44 milyar dolar tutarında petrol sözleşmeleri imzalamaya hazır olduğunu bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi başkent Tahran'da düzenlenen uluslararası endüstrisi fuarında yaptığı açıklamada gelecek yıllarda sektörüne 250 milyar dolarlık yatırım yapma planı kapsamında derhal 44 milyar dolarlık sözleşmeleri imzalamaya hazır olduklarını söyledi.

Fırsat oluştu

Sözleşmelerin kapsamı ve kimle imzalanacağı konusunda ayrıntı vermeyen Rahimi, Avrupa Birliği'nin (AB) temmuz ayında yürürlüğe girecek İran'a ambargosu konulması dahil çeşitli yaptırımların ülkesi için ''fırsat oluşturduğunu'' ifade etti.

İran, uluslararası endüstrisi fuarına 315 yabancı şirketin katıldığını belirtti.

BU EVLERİN YANMA VE YIKILMA RİSKİ YOK!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Vefa Group’un büyük inşaat şirketlerinin çözüm ortağı olan markası Vekon, sektöre öncülük edecek bir yeniliğe imza atıyor. Afet sonrası barınma başta olmak üzere geliştirdiği Süper Pratik Yaşam Üniteleri’ni görücüye çıkardı.

Vefa Group bünyesinde yer alan Vekon sektöre öncülük edecek olan ve özellikle afet sonrası yaşam alanlarının çok kısa sürede kurulabilmesini Süper Pratik Yaşam Üniteleri Projesi’ni hayata geçiriyor.

Afet sonrası barınma başta olmak üzere kamp şantiye ve benzeri durumlardaki konaklama ihtiyacının kolay ve hızlı bir şekilde giderilmesi amacıyla geliştirilen Süper Pratik Yaşam Üniteleri; Vekonada, Vekonoba, Vekonest, Vekonas, ve Vekonar olmak üzere altı farklı üründen oluşuyor.

Basın toplantısı ile yeni ürünler tanıtıldı

Süper Pratik Yaşam Üniteleri’nin tanıtımı The Marmara’da düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirildi. Basın toplantısında konuşan İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, 1990 yılında kurulan Vefa Group’un, hedefini “estetik, uzun ömürlü, kısa sürede kurulan prefabrike yapı prensibinin uygulayıcısı” olarak belirlediğini belirterek, “22 yıl boyunca bu prensipten taviz vermeden çalıştık” dedi.

Müşterilerinden gelen talepleri göz önüne alarak çağın gereklerine uygun yeni fonksiyonel ürünler geliştirmeyi bir sektörel sorumluluk olarak algıladıklarını dile getiren Koçyiğit, “Bu çalışma azmimiz yenilikçi anlayışımız ve üstlendiğimiz sorumluluklar bize Vekon, Steelife, Nestavilla, Prenta, Profacto ve Neopan olmak üzere altı farklı marka ile dünyanın dört bir yanına çözümlerimizi ulaştırma imkanı sundu. Bizi, içinde bulunduğu geniş coğrafyanın prefabrike yapılar alanında üretim üssü olan Türkiye’de sektörün öncüsü ve vizyoneri konumuna getirdi. 2011 yılında dünyanın 27 farklı ülkesinde, Türkiye’nin 67 farklı şehrinde proje yürüttük. 2012 yılının ilk üç ayında ise 13 farklı ülke ve 25 farklı şehre ürünlerimizi ulaştırmayı başardık” diye konuştu.

Yeni konteynerler daha yenilikçi

2012 yılının başında, prefabrike şantiye binaları ile ofis ve yaşam konteynerleri üreten markaları Vefa Prefabrike Yapılar’ın adını yenilediklerini, markanın yoluna olarak devam ettiğini hatırlatan Turan Koçyiğit, Vekon’un eskiden olduğundan daha fazla yenilikçi bir marka olacağını kaydetti. Koçyiğit, bunun ilk adımını da Süper Pratik Yaşam Üniteleri ile attıklarını ifade etti. Koçyiğit, “Vekon’un 3 ana ürün grubundan birini Süper Pratik Yaşam Üniteleri adıyla Türkiye’de ve dünyada ilk defa geliştirilen ve üretilen 6 farklı ürünle güçlendiriyoruz. Vekon’un Süper Pratik Yaşam Üniteleri; katlanabilme özelliği, hızlı kurulumu, taşıma ve depolamada sunduğu maliyet avantajı sayesinde geçici konaklama ihtiyacına pratik ve güvenli çözümler getiriyor.” diye konuştu.

Katlanarak, nakliyede ve depolamada büyük tasarruf sağlıyor

Vekon Satış Yöneticisi Özgül Yücel de Vekonada, Vekonoba, Vekonest, Vekonas, ve Vekonar olmak üzere altı farklı üründen oluşan Süper Pratik Yaşam Üniteleri’nin farklı alanlardaki kullanımları ile barınma ihtiyacına hızlıca cevap verdiğini yineledi.

Süper Pratik Yaşam Üniteleri’nin en dikkat çekici özelliğinin katlanabilir olmaları olduğunu söyleyen Özgül Yücel, ürünlerin özellikle geçici konaklama ihtiyacına bugüne kadar görülmemiş şekilde pratik ve güvenli bir çözüm getirdiğini kaydetti. Yücel, “Türkiye’de ve dünyada ilk defa tarafından geliştirilen, birbirinden farklı boyutlara ve kullanım özelliklerine sahip üniteler, kamp, şantiye, ofis, lojman, sosyal tesis binaları ve hobi evleri gibi kullanım alanları sayesinde, başta afet sonrası konaklama olmak üzere tüm acil konaklama ihtiyaçlarını en hızlı ve en güvenli şekilde karşılıyor.” diye konuştu.

Yaşam Üniteleri’nin özellikleri çok amaçlı

Süper Pratik Yaşam Üniteleri’nin özelliklerinden ve kullanım amaçlarından bahseden Özgül Yücel, Süper Pratik Yaşam Üniteleri içinde yer alan Vekonada’nın mevcut çadırlara alternatif olarak geliştirildiğini belirtti. Bu ürünün hem bireysel kullanımlar hem de toplu kullanımlar için uygun olduğunu söyleyen Yücel, katlanma özelliği ile depolama ve nakliyede maliyet avantajı sağlayan bu ürünün geliştirilen ayakları sayesinde her türlü zeminde kullanılabildiğini, hafifliği sayesinde de bir çadır gibi ulaşımı zor olan bölgelere helikopterler vasıtasıyla taşınarak bırakılabildiğini ifade etti.
Katlanabilir çok amaçlı yaşam ünitesi olan ise özellikle afet sonrası acil konaklama ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanan toplu yaşam alanlarındaki yaşam üniteleri olarak kullanıldığını vurgulayan Özgül Yücel, Vekonoba’nın büyük çadırlara alternatif olarak düşünülebileceğini ifade etti.

Yücel, “Her biri 30 metrekarelik kullanım alanına sahip olan üniteler kendinden tabanlı olduğu için zemin betonuna ihtiyaç duymaz” dedi.
Katlanabilir çok amaçlı ve estetik bir yaşam ünitesi olan hakkında bilgi veren Özgül Yücel, estetikliği sayesinde özellikle bu ürünün hobi evi olarak tercih edilebildiğini belirtti. Yücel, “Kurulumu sadece iki kişiyle herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymaksızın yapılabilmektedir. Bir TIR’da aynı anda altı adet ıslak hacimli ünite taşınabilmektedir. Islak hacimli ünite kurulmuş, kullanıma hazır haline göre üç kat daha küçük bir paket haline gelirken, ıslak hacimsiz ünitede bu oran altı kata kadar çıkmaktadır” dedi.

Taşınması ve kurulması çok rahat

Tek odalı katlanabilir yaşam konteyneri Vekonas’ın ise özellikle inşaat şantiyelerinde kullanılan ofis ve yaşam konteynerlerinin geliştirilmesi ile üretildiğini söyleyen Özgül Yücel, bir TIR’da 12 adet taşınabildiğini vurguladı.
Özgül Yücel, Süper Pratik Yaşam Üniteleri olan ve Vekonar ile ilgili de şu bilgileri verdi:

Islak hacimli bir çekirdeğe sahip olan katlanabilir yaşam konteyneri olan Vekonant, Van depreminden sonra kullanılan yaşam konteynerlerinin katlanabilir versiyonu olarak geliştirilmiştir. Böylece nakliye maliyetlerinde üç kat avantaj sağlanmıştır. Merdiven ve ara kat döşemeden oluşan yaklaşık yüzde 15’lik bir maliyet ile üst üste iki kat şeklinde de kullanılabilir. Bu sayede alt yapı maliyetlerinden yüzde 50 tasarruf sağlanır. Vekonar ise, döner modüllerden oluşan iç içe geçmeli iki katlı çok amaçlı ofis ve yaşam konteyneridir. Estetik görünümü ile şantiyelerde yönetici ofisi olarak kullanımının yanı sıra konut, satış ofisi, restoran gibi çok farklı amaçlara da hizmet edebilmektedir. Katlanabilir olması sayesinde açık haline göre 2,5 kat daha küçük bir paket halinde depolanabilir ve taşınabilmektedir.”

SOROS'DAN KEHANET: AVRUPA BİRLİĞİ YIKILACAK!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Daha önce krizin ölümcül safhaya geçtiğini söyleyen George Soros, Euro Bölgesi'ndeki krizin Avrupa Birliği'ni yok edebileceğini söyledi.

ABD'li milyarder yatırımcı George Soros Euro Bölgesi'nin geleceğiyle ilgili karamsar konuştu.

Danimarka'da bir etkinliğe katılan Soros Euro Bölgesi krizinin giderek derinleştiğini söyledi. Soros, "Korkarım kriz kötüleşiyor. Kriz henüz sona ermedi ve şu an yanlış yöne doğru gidiyor" ifadesini kullandı.

Euro'nun Avrupa Birliği içindeki siyasi uyuma zarar verdiğini belirten Soros, krizin Avrupa Birliği'ni yok edebileceğini kaydetti. Soros, Avrupa'daki problemin, mevcut sorunların yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını savundu.

IMF'NİN 2012 ENFLASYON TAHMİNİ TUTMADI!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Daha önce Türkiye'nin 2012 yılı enflasyon tahminini yüzde 6,5 olarak açıklayan IMF, fikir değiştirdi. Bakın IMF'ye göre Türkiye'nin 2012 enflasyonu ne kadar olacak?

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'nin 2012 tahminini yüzde 106'ya yükseltti. IMF'nin 2012 yılı ilk çeyrek verilerine dayanan öngörülerinin yer aldığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin oranı tahmini 2012 için yüzde 106, 2013 yılı için de 7,1 olarak yer aldı.

IMF daha önce Türkiye'nin 2012 tahminini yüzde 6,5 olarak açıklamıştı.

İRAN, PETROLÜ SATACAĞI YERİ BULDU!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ…

Maliye Bakanı Şimşek, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından 100 TL'lik harç alınması uygulamasına geçileceğini belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Basın toplantısı düzenleyen Şimşek yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlarından 100 TL'lik harç alınması uygulamasına geçileceğini söyledi.

Şimşek, bundan sonra mükelleften fazla ya da yersiz vergi tahsil edilirse, bunun faiziyle geri ödeneceğini kaydetti.

Bakan, geliri yılda 88 bin lirayı aşan vergi mükelleflerine kira geliri istisnasının sağlanmayacağını ifade etti.

Şimşek, tütün mamüllerinin vergilendirilmesine yönelik, paket başı maktu vergi uygulamasını da içeren yeni bir model getireceklerini bildirerek, bu değişikliğin vergi yükünde herhangi bir artışa yol açmayacağını söyledi.

Uluslararası fonların portföy yönetimi kolaylaştırılacak.