BIST 10.561
DOLAR 32,26
EURO 35,00
ALTIN 2.478,04
HABER /  GÜNCEL

GSM'de ses kalitesine Avrupa standardı

GSM ses kalitesinde Avrupa standartlarında hizmet sunulacak.

Abone ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GSM Mobil telefon hizmet kalitesini artırmak için yeni kriterler getirdi.BTK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yeni düzenlemeyle GSM ses kalitesinde de Avrupa standartlarında hizmet sunulması sağlanacak.

Yeni düzenlemeyle, GSM Mobil telefon hizmetlerinde hizmet kalitesi açısından işletmecilerin ülke genelinde arama başarısızlık oranı yüzde 2'den, arama blokaj oranı yüzde 5'ten küçük ve uçtan uca kısa mesaj hizmeti teslim süresinin ise yüzde 99'dan fazlası en geç 15 saniyenin altında olacak. Ayrıca aramanın kurulma süresinin 10 saniyeden az olması gerekiyor.

KAPASİTE ARTIRILACAK

Bu düzenlemede tanımlanan ölçütler ile artık GSM şebekelerinde şebekeye kapasite yetersizliğinden dolayı bağlanamama veya bağlandıktan sonra abonenin isteği dışında şebekeden kopma durumlarına karşı daha sıkı tedbirler getiriliyor. Ayrıca getirilen bir diğer yenilik ile de ses kalitesinde yaşanan bozulmaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Buna göre, GSM şebekelerinde zaman zaman konuşma esnasında karşılaşılan ses kalitesinin bozuk olması, sesin tam olarak anlaşılamaması veya boğuk/yankılı ses şeklinde olan konuşmalara Avrupa standartlarında daha net ve anlaşılabilir bir ses kalitesi sağlanması zorunluluğu getiriliyor.

ŞİRKETLERE 6 AY SÜRE

Yeni düzenlemeyle sinyal seviyesinde özellikle Büyükşehirlerde mücavir alanların genişlemesiyle birlikte daha önce kapsama bulunmayan alanlara da GSM kapsaması zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklamada, buna ilişkin hükümlerin sağlanabilmesi için de işletmecilere 6 ay süre verildiği kaydedildi.

Yeni düzenlemeye göre, GSM işletmecileri tarafından yapılan ölçüm ve saha testleri, TÜİK'in en son resmi nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 10 bin ve üzeri yerleşim yerleri üzerinden yapılacağı ifade edilen açıklamada, Büyükşehir statüsüne sahip olan yerleşim yerleri, merkez ilçeleri ve mücavir alanlar ile birlikte tek yerleşim yeri olarak bildirileceği kaydedildi.