BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.508,18
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla ekonomi gündemi

Ekofinans'la ekonomi gündemi başlıyor. Türkiye ve dünyanın önde gelen ekonomi haberlerini sizin için derledik.

Abone ol

Türkiye'nin kredi notu değerledirmesi Moody's'ten geldi. Moody's, Türkiye'nin kredi notunun kriz dönemindeki kamu finansmanının direncini yansıttığını açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunun kriz dönemindeki kamu finansmanının direncini yansıttığını açıkladı.

Moody's tarafından Türkıye'nin kredi notuna ilişkin olarak yapılan açıklamada kredi notunda ya da görünümünde herhangi bir değişiklik yer almadı.

Dengesizlikler azalmalı

Moody's, iç ve dengesizliklerin azalması durumunda kredi notunun artabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin görünümünü daha önce pozitif olarak belirleyen kuruluş uluslararası ortamın giderek daha zorlu hale geldiği bir dönemde uygulanan politikalarda hata yapma marjının son yıllardan daha da daraldığını ifade etti.

Değerlendirmede Türkiye'nin ekonomik, mali ve siyasi kırılganlıkları son yıllarda azaldığına dikkat çekildi.

Kuruluş, laikler ve dindarlar arasındaki sürtüşme, etnik sorunlar, cari işlemler açığı gıbı konuların risk unsurlarını oluşturduğunu kaydetti.

FACEBOOK'DA 'BEĞEN' BUTONUNA DİKKAT!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

İnternet güvenliği uzmanları, kullanıcıları Facebook'ta dislike (beğenme)' butonuna basmaması konusunda uyarıyorlar...

Aslında sahte olan bu buton hızlı bir şekilde virus yayıyor ve bilgisayarınıza kötü amaçlı bir program yüklüyor. Güvenlik firması Sophos’un Pazartesi yaptığı açıklamada bazı kullanıcılarının mesaj kutularına bir çesit mesaj geldiğini ve bu mesajın içeriğinde: ‘Facebook’ta artık ‘Dislike’ butonu da var! ‘Dislike’ butonua izin vermek ve bu yeni özelliği çalıştırmak için tıklayın!” yazdığı belirtiliyor.

Sophos yaptığı açıklamada, Facebook’un hiçbir zaman böyle bir buton özelliği açıklamadığını ve muhtemelen ileride de açıklamayacağını belirtti. ilk açıldığından beri, bazı kullanıcılar ‘Dislike’ butonu talebinde bulundukları için, virus gönderen kişilerin de bu boşluğu kullandıkları söyleniyor.

Eğer kullanıcı bu butona tıklarsa, isteği dışında duvarına içeriği gönderiliyor ve kullanıcının tüm arkadaşlarına mesaj yönlendirilmiş oluyor. Daha da kötüsü, bilgisayarınıza kötü amaçlı, gizli bir javascript yüklüyor.

YÜZDE 15 İNDİRİMLİ BENZİN CİNLİĞİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Benzine gelen üçüncü zammın ardından akaryakıt istasyonları kolları sıvadı. Zamı kara çevirmek isteyen bazı şirketler sitelerinden yüzde 15 indirimli benzin satıyor!

Dünyadaki en pahalı akaryakıtı tüketen Türkiye fiyatlarında rekor üstüne rekor kırıyor. Dün gece tüketici 10 gün içinde gelen üçüncü zamla çarpıldı.


Akaryakıt istasyonları ise bu zamları fırsata çevirmek için müthiş bir yarışa girdi. Full şirketi bir fırsat sitesi aracılığıyla yüzde 15 varan indirimli satışını başlattı.

BU İNDİRİM GERÇEK Mİ?

Daha önce de yüzde 7'ye varan indirimlerle yakıt satan Full diğer firmalarının hedefi oldu. Opet yönetim kurulu Fikret Öztürk, "Akaryakıtta kar yüzde 8-10... Yüzde 7 nasıl yapıyorlar. Aracınızın indirimli yakıtla ne kadar gittiğine dikkat edin" demişti.

KARDAN 1 YIL FERAGAT ETTİK

Bu eleştirilere The Lira muhabiri Ceren Dilekçi aracılığıyla yanıt veren Full Genel Müdür Yardımcısı Hakan Apaydın, yüzde 8 ek sağladıkları kampanya ile bir yıl boyunca karlarından feragat ettiklerini bildirerek "1 sene için bedavaya çalışmaya hazırız’’ dedi. Tanıtım amaçlı olarak bu tür bir kampanyaya giriştiklerini dile getiren Apaydın, pazarlama gideri olarak düşündükleri kampanyaların müşteri ilgisine bağlı olarak devamının geleceğini belirtti.

5 LİRA OLUNCA KUTLAMA VAR

Türkiye'de fiyatları son gelen zamla 10 günde 15 kuruş arttı. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan vatandaş arka arkaya gelen zamlara tepkili...
Best FM'den Nihat Sırdar, Damat Halayı eşliğinde düzenlediği dörtlüleri yakarak yapılan protesto gösterisinin bir yenisine imza atmaya hazırlanıyor.
Benzin fiyatları 5 lira olduğunda büyük bir "kutlama" planlanıyor. Bu kez damat halayı eşliğinde araçlara havlu bağlanarak düğün alayı formatında bir protestoya imza atılacak. Benzin bu hızla zamlanmaya devam ederse yakın zamanda fiyatların 5 lirayı bulması kaçınılmaz olacak.

DUL KADINLARA İKİ MAAŞ BİLMECESİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, dul kadına hem eşinden hem de babasından maaş bağlanabileceği şeklindeki Yargıtay kararıyla ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı.

Dul kadınlara hem eşinden ve babasından maaş bağlanabileceği şeklindeki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararıyla ilgili gazete haberleri üzerine dul kadınların kafası karıştı. Sanki yeni bir avantaj doğmuş gibi hayale kapıldılar. Oysa yeni bir gelişme söz konusu değil.

Okurlarımızdan yağmur gibi yağan sorular üzerine, aylık bağlanması konusunu değişik yönleriyle aşağıda açıklıyoruz.

KOCADAN BAĞLANAN AYLIK

Temel kural şu;
Kocası ölen kadına; kocasının sigortalılık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanıyor.
Bağlanan aylığın oranı;
· Kadın ev hanımıysa ve herhangi bir geliri yoksa (örneğin emekli aylığı almıyorsa) ve kendinden başka aylık alan da bulunmuyorsa, kocasından dolayı yüzde 75 oranında aylık bağlanıyor.
· Kadın çalışıyorsa ya da emekli aylığı alıyorsa veya kendinden başka aylık alan varsa kocasından dolayı yüzde 50 aylık bağlanıyor.

ANNE VE BABADAN AYLIK

· Kız çocuğu çalışmıyorsa ve bekârsa, bu durumu devam ettiği sürece, ölen anne ve babasından aylık bağlanıyor.
· Kız çocuğu evlendiğinde, bağlanan aylık kesiliyor.
· Kız çocuğu çalışmaya başladığında;
- SSK ya da Bağ-Kur’dan bağlanan aylık kesiliyor.
- Emekli Sandığı’ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor.
Emekli Sandığı’na tabi bir işte çalışırsa yani devlet memuru olursa kesiliyor. Aynı şekilde, Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alan kız çocuğuna da anne ya da babasından aylık bağlanamaz.
Çalışmayan bekâr kız çocuğuna, ölen annesinden de babasından da aylık bağlanabiliyor.
5510 sayılı Yasa’ya göre, 1 Ekim 2008’den itibaren, anne ve babasından bağlanması gereken yetim aylığından; tutar olarak hangisi yüksek ise o aylığın tamamı, diğerinin ise yarısı bağlanıyor. Anne ve babanın Emekli Sandığı’na tabi olması halinde tercih ettiği aylık bağlanıyor.

KOCADAN VE BABADAN

1 Ekim 2008’den önce, dul kalan ve çalışmayan kadına Sosyal Güvenlik Kurumları farklı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık bağlanabiliyordu. Ancak 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’na göre 1 Ekim 2008’den itibaren, hem babadan hem kocadan aylık bağlanması söz konusu değil. 1 Ekim 2008’den önce babadan ve kocadan ayrı ayrı bağlanan aylıklar ise kesilmeyecek.
1 Ekim 2008’den itibaren, hem babadan hem de kocadan aylık bağlanamayacak ama babası ve kocası ölen kadının, eşinden ve babasından bağlanacak olan aylıklardan, yüksek olanı tercih etme hakkı var.

BOŞANAN VEYA DUL KALAN KADIN

Eşinden boşanan ya da eşinin ölümü nedeniyle dul kalan kadına anne ya da babasından aylık bağlanabiliyor.
Ancak kadının çalışması halinde, SSK ve Bağ-Kur’dan aylık bağlanmıyor. T.C. Emekli Sandığı’ndan (dul ya da boşanmış kadının Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışmaması ya da buradan emekli aylığı almaması halinde) aylık bağlanabiliyor.

MEMURA MESLEK VE GRUPLARA GÖRE MAAŞ!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Memurların maaştan özlük haklarına, emekliliklerinden tayinlerine kadar hemen her konuda yenilik getirecek reform için sona yaklaşıldı. Çalışmalar hızla devam ediyor.

Hızla sürdürülen çalışmalar tamamlandığında 657 Sayılı Kanun tarihe karışacak. Maliye Bakanlığı'ndaki yeni çalışmada en önemli konulardan birisini de ücret sistemindeki değişiklikler oluşturuyor. Yeni düzenleme sonrasında memurlar ek göstergeye göre değil meslek ve ücret gruplarına göre temel maaşlarını alacak.


18 AYRI TEMEL MAAŞ OLACAK

Bunun için 18 adet görev grubu oluşturulması planlanıyor. Bu gruplarda unvanlar da belirlenecek. Farklı kurumlarda aynı unvanla görev yapan memurlar, aynı ücret grubunun içinde yer alacak. Memurların 18 ayrı temel maaşı olacak. Aynı görev grubundaki memurların kurumuna bakılmaksızın temel maaşları eşit olacak. Memurlar arasındaki ücret farkı ise yaptıkları işin niteliği ile ortaya çıkacak. Memurların ücretleri belirlenirken, bulundukları grubun dışında, yaptıkları görevin önemi, görevin riski ve özelliği dikkate alınacak. Bu parametrelere göre temel ücretin üzerine eklemeler yapılacak. Memurların büyük merakla bekledikleri çalışmanın, TBMM yaz tatiline girmeden bitirilmesi hedefleniyor.

KADINLAR VE ENGELLİLERE MÜJDE

Yeni sistem, dezavantajlı gruplara da pozitif ayrımcılık yapıyor. Buna göre; kadın ve engellilerin istihdamı daha da kolaylaşacak. Şu anda yüzde 3 olarak uygulanan engelli istihdam oranı artırılacak. Burada yüzde 5 rakamı öne çıkıyor. Fakat bu rakam çalışmalar sonunda kesinlik kazanacak.

EK BORDRO İMKANI VAR

Yılbaşından bu yana zam bekleyen memurların gözü TBMM'de. Toplu sözleşme yasası çalışmaları sürerken, zammın 15 Mayıs'a yetiştirilmesi planlanıyor. Yetişmediği takdirde 15 Haziran'a kalması gereken zamlar için yeni formül bulundu. Buna göre; görüşmeler tamamlanıp zam oranı belli olduğu tarihte 'ek bordro' devreye girecek. Memurlar o tarihte zamlarını alacak. (Takvim)

E-DEVLET ŞİFRESİ DEVLETİ ZENGİN ETTİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Kamu hizmetlerine vatandaşların internet üzerinden kolay erişimini sağlamak için uygulamaya konulan e-devlet uygulaması ile ilgili ilginç sayısal veriler ortaya çıktı.

E-devlet hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların unutkanlığı devlete 20 milyon lira kazandırdı. İlk şifresini kullanamayan 884 bin 475 kişi ikinci defa başvuruda bulunmuş.

Kamu hizmetlerine vatandaşların internet üzerinden kolay erişimini sağlamak için uygulamaya konulan uygulaması ile ilgili ilginç sayısal veriler ortaya çıktı. PTT Genel Müdürlüğü ile Türksat Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında 17 Aralık 2008 tarihinde başlayan uygulamasından 14 Şubat 2012 itibariyle 11 milyon 853 bin 59 kişi yararlandı. Sisteme giriş için gerekli olan zarfları başlangıç uygulamasında 1 lira olarak 11 milyon 853 bin kişiye dağıtıldı. Ancak 884 bin 475 e devlet şifresini ya unuttu ya kaybetti.

Şifre hazineye yaradı

Bu ilginç ayrıntı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'a verdiği yanıtta ortaya çıktı. Oran ikinci alım fiyatının 10 lira olmasını da gündeme getirirken, devletin dağıtımından elde ettiği geliri de sordu. Bakan Yıldırım, şifresini unutan ya da kaybeden 884 bin 475 yurttaşa yeniden 10 lira tutarında dağıtımı yapıldığını, elde edilen toplam gelirin 20 milyon 697 bin 809 lira olarak gerçekleştiğini belirtti. Yıldırım, PTT'nin aracılık hizmeti gerçekleştirdiğini, gelirin Hazine'ye aktarıldığını kaydetti.

İkinci şifreyi almak daha pahalı

İkinci alım fiyatının 10 lira olma nedenini Bakan Yıldırım, güvenlik önlemi olarak açıkladı. Yıldırım, "1 lira fiyatı teşviki için belirlenmiş olup, şifrelerin korunması, keyfi alımların önüne geçilmesi ve kişilerin güvenliği amacıyla ikinci kez alımlarında 10 lira ücret alınmasına gerek duyulmuştur. Söz konusu ücret Rekabet Kurumu'nun 21 Nisan 2011 tarihi kararıyla onaylanmıştır. Ayrıca ikinci şifrenin 10 lira olduğu bilgisi vatandaşlara verilmektedir" dedi.

E-devlet şifresinin güvenlik gereği üç ayda bir değiştirilmesi gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, "Şifrenin uzun süre kullanılması durumunda şifrenin sistem tarafından kendiliğinden iptal edilmesi söz konusu değildir. Şifre değişiklikleri, güncellemeleri ancak kullanıcı tarafından yapılabilmektedir. Kullanıcıya değiştirme tarihine 3 gün kala her giriş işlemi sırasında değiştirme hatırlatması yapılmaktadır. 3 aylık süre içerisinde şifresini değiştirmemiş kullanıcılar üç ay geçtikten sonra giriş yaptıkları ilk tarihte şifresini değiştirme hakkına sahiptir" dedi.

GOOGLE OTOMOBİL İŞİNE DE EL ATTI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

2008’den beri çalışılan projenin patentini alan Google, geliştirdiği teknolojiyi Toyota Prius ile Audi TT marka otomobillerde test ettiğini ve başarılı olduğunu duyurdu.

Teknoloji birisi aracın durduğu yeri tespit eden diğeri ise aracın nerede olduğu ve nereye gitmesi gerektiği bilgilerini sağlayan iki ana sensörden oluşuyor. teknolojisi, lazerler, kameralar, internet bağlantısı ve radar algılayıcılarla donatılan otomobil, park edildiği lokasyonu GPS ile kayıt ederek gideceği hedef noktayı belirliyor. Çevreye duyarlı olan araba, hava şartlarına, trafik ışıklarına ve etrafındaki diğer araçlara dikkat ederek ilerliyor. Sistemin yerleştirildiği otomobiller 2010’dan bu yana 320 bin kilometrenin üzerinde test sürüşü yaptı.


Kendi kendine gidebilen otomobilin ilk görme engelli sürücüsü, ABD’nin California eyaletinde yaşayan Santa Clara Vadisi Körler Merkezi müdürü Steve Mahan oldu. Mahan’ın gözlerinde yüzde 95 oranında görme kaybı var. Google’ın yayınladığı son videoda, söz konusu sistem ile donatılmış olan Prius’a binen Mahan’ın direksiyonun başına geçtiği görülüyor. Bir fast-food lokantasından yemek alan Steve Mahan, araç ilerlerken yemeğini yiyebiliyor. Yol üzerindeki çamaşırhaneden eşyalarını alan Mahan, yeniden evine dönüyor.
Test sürüşleri şu an sadece California’da yapılsa da, Nevada eyaletinde bu tip araçlar için özel bir yönetmelik hazırlanıyor. Yönetmelik, araçların testlerinin daha güvenli ve yasal olmasını amaçlıyor.

Google mühendisleri, kendi kendine gidebilen otomobillerle ilgili çalışmaların süreceğini, henüz önlerinde aşılması gereken pek çok sorun olduğunu belirtiyor.

KREDİ KARTI KULLANANLARIN SAYISI ARTTI

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Mevduat bankalarının tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kullanım tutarı 23 Mart itibarıyla 219 milyar 456 milyon 792 bin lira oldu.

Merkez Bankası haftalık bültenine göre toplam tutarda bir hafta içinde 836 milyon 398 bin lira artış gerçekleşti.Tüketici kredileri de 163 milyar 745 milyon 336 bin liradan 164 milyar 369 milyon 996 bin liraya çıktı.

Tüketici kredilerinin 69 milyar 934 milyon 813 bin lirası konut 6 milyar 787 milyon 401 bin lirası taşıt kredisi, 87 milyar 647 milyon 782 bin lirası da diğer kredilerden oluştu.

Aynı dönemde, bireysel kartı kullanım tutarı ise 211 milyon 738 bin lira artarak, 55 milyar 86 milyon 796 bin liraya ulaştı.

TL cinsinden bireysel kartı kullanım tutarı da 55 milyar 17 milyon 172 bin lira olarak hesaplandı. Bu miktarın 26 milyar 621 milyon 526 bin liralık kısmı taksitli, 28 milyar 395 milyon 646 bin liralık kısmı da taksitsiz kartı kullanımı olarak hesaplandı.

Yabancı para cinsinden bireysel kartı kullanım tutarı da yaklaşık 5,5 milyon liralık artışla 69 milyon 624 bin liraya yükseldi.

Mevduat bankalarının tüketici kredileri ve kartları tutarlarına ilişkin rakamlar (bin TL) şöyle:

02.03.2012 09.03.2012 16.03.2012 23.03.2012

------------ ------------ ------------ -------------

Tüketici Kredileri ve

Bireysel Kredi Kartları 218.802.246 218.933.218 218.620.394 219.456.792

Tüketici kredileri 163.240.389 163.756.567 163.745.336 164.369.996

Konut 69.615.511 69.726.549 69.808.439 69.934.813

Taşıt 6.765.874 6.770.071 6.774.703 6.787.401

Diğer 86.859.004 87.259.947 87.162.194 87.647.782

Bireysel Kredi Kartları 55.561.857 55.176.651 54.875.058 55.086.796

TL Taksitli 26.409.788 26.395.142 26.451.982 26.621.526

TL Taksitsiz 29.088.404 28.719.333 28.358.919 28.395.646