BIST 10.285
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.410,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tek minareye mahya yaptı

Ramazan'ın simgesi haline gelen ve minarelerin arasına yağ kandilleri asılmasıyla başlayan mahya geleneği, günümüzde de devam ettirilmeye çalışılıyor.

Abone ol

400 yıllık bir gelenek olan mahyaya, Niğde'nin Çamardı ilçesindeki küçük bir camide, bu kez tek minarede yer verilmiş.

Genellikle Selâtin camilerinde görmeye alışılan mahya, Niğde'nin Çamardı ilçesindeki 144 yıllık tarihi Eski Camii'nin tek minaresini 'Şefaat Ya Rasulallah' güzel ibaresiyle süslüyor.

Genellikle iki minare arasına yapılan mahyanın buradaki farkı ise tek minareli camiye kurulmuş olması. Mahyanın bir ucu minareye bağlanırken, diğer ucu caminin kenarına dikilen bir direğe bağlanmış. Mahyayı caminin genç imam-hatibi Eyüp Aktaş tek başına kendi imkânları ile yapmış.

NİĞDE'NİN TEK MAHYASI

Mahyanın yaklaşık 400 yıllık bir Osmanlı geleneği olduğunu dile getiren imam Aktaş, Ramazan coşkusunu artırmak ve bu eski geleneği yaşatmak için kendi imkânları ile bu mahyayı yaptığını söyledi.
Genç ve çalışkan imam Eyüp Aktaş, 'Şefaat Ya Rasulallah' yazan mahyanın akşam ezanında yakıldığın,ı sabah ezanından sonra söndürüldüğünü belirterek, "Büyük camilerde, selatin camilerinde çok eskiden beri devam eden güzel bir gelenek olan mahyayı Çamardı'nda da yaşatmak istedim. Küçük bir araştırma ile mahyanın nasıl yapıldığını öğrendim. Görev yaptığım camide kurduğum bu mahyaya vatandaşlarımız da büyük ilgi gösteriyor." dedi.

Cemaatin de farklıkları fark ettiğini söyleyen İmam Eyüp Aktaş, "İnsan isterse farklılıklar yapılabiliyor. Cemaatim, mahalleli, gençlerle birlikte bu mahyayı yaptık. Herkesin çok hoşuna gitti." şeklinde konuştu.
Elektrik bilgisinin olmadığını ama çalışmaları neticesinde öğrendiğini ifade eden İmam Aktaş, Niğde'de başka hiçbir camide olmayan bu mahyayı her Ramazan'da yapmayı planladığını sözlerine ekledi.