BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tayland ordusu sıkıyönetim ilan etti

Tayland'da hükümet ve muhalefet arasında altı aydır süren gerginliğin ardından ordu, 'sıkıyönetim ilan ettiğini' duyurdu. Yetkilerini de genişleten ordu, 'kanun ve nizamın korunması' için bu kararı aldıklarını belirtip "Bu bir darbe değildir" dedi.

Abone ol

Tayland'da hükümet ve muhalefet arasında altı aydır devam eden siyasi gerginliğin ardından, Tayland ordusu "kanun ve nizamın korunması" için sıkıyönetim ilan etti.

Ordu, sıkıyönetimin uygulanabilmesi için yetkilerini de genişletti.

Ordudan yapılan açıklamada 'barış ve düzenin korunması için' bu kararın alındığı, "Bunun bir darbe olmadığını" belirtildi.

Hükümet ve muhalefet arasındaki siyasi kriz nedeniyle geçen ay, Başbakan Yingluck Şinavatra ve dokuz bakan mahkeme kararıyla görevden alınmıştı.

İktidardaki Yingluck'ın partisi, 20 Temmuz'daki seçimlere kadar ülkeyi yönetmeye devam edeceğini açıkladı.

Sosyal medyada, askerlerin televizyon kanallarını da ele geçirdiğine ilişkin haberler dolaşıyor.

Askerin denetimindeki televizyon kanalından yapılan açıklamada "Halkın panik olmasına gerek yok, normal hayatlarına devam edebilirler" dendi.

Tayland, Yingluck'un kardeşi eski başbakan Taksin Şinavatra'nın 2006 yılında askeri darbeyle devrilmesinen bu yana iktidar mücadelesine sahne oluyor.

'Halk meclisi' talebi

Kentli ve orta sınıf elit, yolsuzluk ve gücü kötüye kullanmakla suçladıkları Taksin ve ailesine tepki gösteriyor, Yingluck Şinavatra'nın da kardeşi Thaksin'in gölgesinde hareket ettiğnii savunuyordu.

2008 yılında yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile mahkûm edilen Taksin halen yurt dışında sürgünde.

Taksin ise hakkındaki suçlamaların siyasi nedenlere dayandığını söylüyor.

Fakat Taksin'in kırsal kesimin desteğini topluyor. Darbe sonrası 2001'de yapılan seçimlerde Taksin'in müttefikleri iktidara geldi.

Hükümet karşıtı protestocular aylardır Yingluck yönetimini değiştirmek ve yerine anayasal ve siyasi reform yapmak üzere, seçilmemiş bir "halk meclisinin" gelmesini istiyor.

Hükümet destekçileri ise mevcut geçici yönetimini değiştirmeye yönelik herhangi bir hareketin şiddeti tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.

Bölgeden bildiren muhabirler, sıkıyönetim kararının 'darbe olarak algılanması' durumunda hükümet yanlısı göstericilerin yeniden sokaklara dökülebileceğini belirtiyor.