BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Soma maden faciası: Tutuklu sayısı 8'e çıktı

Soma'daki faciayla ilgili yürütülen soruşturmada aralarında Soma Kömürcülük İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun da bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

Abone ol

Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturmada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun da tutuklanmasıyla, toplam tutuklu sayısı 8'e çıktı.

Doğan Haber Ajansı (DHA), Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada Pazartesi gözaltına alınan Gürkan'ın savcılık sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildiğini, hakkında tutuklama kararı çıkması üzerine de jandarma tarafından Şakran Cezaevi'ne gönderildiğini aktardı.

Can Gürkan avukatıyla birlikte Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadede, şirketin yönetim kurulu başkanı olduğunu fakat 'kendisinin şirketin yapılan işleriyle ilgili bir sorumluluğu olmadığını' öne sürüp 'yetkinin de Genel Müdür Ramazan Doğru da olduğunu' söylediği kaydedildi.

Gürkan'ın Ticaret Sicil Dosyası'ndaki yetki belgesini de delil olarak Savcılığa sunması üzerine Ramazan Doğru hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı. Doğru, sorgusunda Gürkan'ın öne sürdüğü belgeye tepki gösterip 'kendisine ait olduğu öne sürülen imzanın sahte olduğunu, şirketin yönetim kurulu toplantılarına katıldığını fakat kendisine böyle bir yetkinin verildiğinden haberdar olmadığını' iddia etti.

Nöbetçi mahkemeye sevk edilen Ramazan Doğru da tutuklanıp Aliağa Şakran Cezaevi'ne konuldu.

'3 şüpheli olay yerinde hayatını kaybetti'

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada 'Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen toplam şüpheli sayısının 25 olduğu' belirtildi ve şöyle dendi:

"(…) bunlardan 8 kişi hakkında tutuklama kararı verildi, 8 kişi serbest bırakıldı. 9 kişi hakkında adli kontrol altına alınarak (Denetimli Serbestlik Yasası) serbest bırakıldı. 11 zanlının ise mahkemeye sevk edilmeden savcılık tarafından serbest bırakıldığı açıklandı."

Şahiner'in açıklamasında ayrıca, soruşturma kapsamında şüpheli oldukları belirlenen 3 kişinin ise 'olay sırasında hayatını kaybettikleri' belirtildi.

Soma'daki maden ocağında geçen hafta Salı günü meydana gelen kazada 301 kişi yaşamını yitirdi, 486 kişi de yaralandı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda olayla ilgili başlatılan soruşturmada, TCK'nın 85/2 maddesi gereğince 'taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek' suçlamasıyla 25 kişi gözaltına alınmıştı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendisler Ertan Ersoy, Yalçın Erdoğan ve madenin Emniyet Vardiya Amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik de tutuklanmıştı.