BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.447,22
HABER /  GÜNCEL

Tatbikatların iptali İzmir'i mutlu etti

İZTO Başkanı Demirtaş, tatbikatları iptal edenleri kutladı

Abone ol
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatları'nın iptal edildiği haberine sevindiğini belirterek, ''Tatbikatı durduranları, iptal edenleri kutlamak istiyorum. Bundan sonra temenni ederim ki tekrarlanmasın'' dedi.

Demirtaş, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Ortadoğu'dan sonra İspanya'da da Tahrir Meydanı görüntülerinin yaşandığını, Türkiye'de ise böyle bir durum olmadığını; ancak 'olmaz' diye de düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, ''Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı, özel yaşama her yolla müdahale konularında bu ülkeyi yönetenler çok dikkatli olmak zorunda'' ifadesini kullandı.

Seçim sürecinde iktidar partisi adaylarının İzmir ile ilgili İZTO'nun projelerini ortaya koyduğunu ileri süren Demirtaş, tüm partilerin performansından memnun olduğunu ifade etti.

Demirtaş, İzmir'in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İstanbul'da yapılan BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na katılan Uluslararası Sergiler Bürosu üyesi 32 ülke liderleri ile görüşmelerde bulunduğunu, bu görüşmelerin yüzde 99'undan olumlu yanıt alındığını öğrendiklerini, bundan sonraki dönemde ilgili yasanın çıkmasını beklediklerini kaydetti.

EXPO 2015'teki hatalardan ders alarak, 157 ülkede etkin lobi çalışması yapacaklarını dile getiren Demirtaş, oda olarak 200 bin dolarlık kaynak ayıracaklarını söyledi.
BIE Genel Sekreteri Vicente Loscartales'in sağlık ana temasının inovasyon ile bağlantılandırılarak geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, ''Temanın geliştirilmesi konusunda önerileri almak üzere 1 Haziran'da toplantı yapacağız. Tıp fakültesinden dekanlar, hastane başhekimleri, tabipler odası gibi katkı koyacak herkesle ilk toplantımızı yapıyoruz. 14 Haziran'da da Paris'e gideceğiz ve BIE Genel Kurulu'nda bir konuşma yaparak İzmir'in adaylığını duyuracağız'' dedi.

''ÇOK ADAY PROBLEM DEĞİL''
 
İzmir dışında Tayland'ın Ayutaya kentinin ve Rusya'nın Ekatarina kentlerinin de aday olduğunu, Tayland'ın Uzakdoğu ülkelerinden oy alma konusunda kendilerini zorlayabileceğini belirten Demirtaş, aday sayısının fazlalığının problem olmadığını, İzmir'in bu işi öğrendiğini ve daha bilinçli bir çalışma yapacağını kaydetti.
EXPO'nun yapılacağı İnciraltı bölgesinin imar planı düzenlemesiyle ilgili Şehir Plancıları Odası'nın endişelerinin bulunduğunu, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Oda yetkililerini bir araya getirdiklerini ifade eden Demirtaş, ''Şimdi onların da uyarılarını dikkate alan bir çalışma yapılıyor. Umarım ki uyum içinde bu konuyu çözeriz'' diye konuştu.

TATBİKATIN İPTALİ

Demirtaş, Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatları'nın iptal edildiği haberine sevindiğini söyledi.
Çeşme'de jetlerin seslerinden durulamadığı bir ortamın yaşandığına değinen Demirtaş, şöyle konuştu:

''Geçen hafta orada ben duramadım, acaba yan adadaki Yunanlılar hangi duygu içindeydiler. Artık çağımız savaş değil barış, kavga değil, sevgi dünyası. Bu tatbikatı durduranları, iptal edenleri buradan kutlamak istiyorum. Bundan sonra temenni ederim ki tekrarlanmasın. İzmir'de Doğanbey Körfezi'ndeki güzelim yerler, askeri saha. Arazi sahipleri bile kullanamıyor. 40 bin dönüm alan, çok büyük ve güzel bir alan. Burada çok güzel turizm projeleri hayata geçirilebilir. Bu alanı da insanlık için planlamak gerekir. İlk defa biz seslendiriyoruz. Umuyoruz dikkate alınır.''