BIST 10.173
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.473,31
HABER /  GÜNCEL

Taşucu Limanı nükleer çöplük mü oluyor?

Akkuyu NGS Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Taşucu Limanı'ndaki araziyle ilgili oratay atılan iddialara yazılı açıklamayla cevap verdi.

Abone ol

Akkuyu NGS Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Taşucu Limanı'ndaki eski SEKA arazisinin, iddia edildiği gibi ''dünyanın nükleer çöplüğü'' haline dönüştürülmeyeceğini, söz konusu arazide bir yapı ve montaj tesisinin kurulmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Akkuyu NGS Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mersin'in Taşucu ilçesinde eski SEKA arazilerinin Akkuyu Şirketi tarafından ''dünyanın nükleer çöplüğü haline getirileceği'' yönündeki iddiaların ve bu iddiaların konu edildiği haberlerin asılsız ve mantık dışı olduğu bildirildi. 

Söz konusu arazinin, Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin hayata geçirilebilmesi için gereken yapı ve montaj tesisine ait ana üretim yerlerinden biri olmasının düşünüldüğü belirtilen açıklamada, arazinin kullanımına ilişkin karar alınması halinde tesisin, 3 bin kişiye istihdam sağlamasının öngörüldüğü kaydedildi.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin hayata geçirilmesinin, insan kaynaklarının, inşaat teknolojilerinin, tekniğin ilgili tesis-yapı gibi gerekli kaynaklar ile desteklenmesini ve inşaat işlerinin aynı anda yürütülerek düzenlenmesini gerektirdiği ifade edilen açıklamada, ''yapı ve montaj tesisinin'' bu inşaat için bir zorunluluk olduğu vurgulandı.

PROJE YAPI VE MONTAJ TESİSİ NEREYE KURULACAK?

Projede yapı ve montaj tesisine ait ana üretim yerlerinin Akkuyu Sahası'nda ve Taşucu Limanı'nda yerleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Yapı ve montaj tesisi, santral inşaatı sırasında iş üreticilerine tahsis edilen çeşitli atölye, depo, ofis, idari ve hizmet binası ve tesislerinden oluşmaktadır. Yapı ve montaj tesisi sahasında, yük taşıtlarının ve inşaat makinelerinin sahanın her noktasına ulaşılabilmesi için gerekli geçiş yolları ve söz konusu araçların rahatça manevra ve dönüş yapabilmeleri için geniş alanlar gerekmektedir. Yolların genişliği, ağır taşıtlar dahil, farklı yöne giden iki yükleme-boşaltma aracının veya iş makinesinin geçmesine imkan sağlamak zorundadır. Taşucu Limanı'ndaki eski SEKA arazisi iddia edildiği gibi Akkuyu NGS AŞ tarafından 'dünyanın nükleer çöplüğü' haline dönüştürülmeyecektir. Söz konusu arazide yukarıda anlatılan gerekçelerle yapı ve montaj tesisi kurulması düşünülmektedir. Bu alanda, betonarme bloklar ve çelik donatıların imalatı, elektrik montajı, türbin ve reaktör bölmesi ekipmanlarının hazırlanması ve borularının birleştirilmesi, metal konstrüksiyonların ve ekipmanların sevk alanı gibi unsurlar yapılacaktır. Tesiste, Türkiye'de benzer üretim ve montajları yapan tüm diğer tesislerde alınacak çevre koruma tedbirlerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası standartların uygulanmasına ilişkin kontrolün sağlanması için 'özel çevre birimi'nin oluşturulması da planlanmaktadır.''

Taşucu Montaj ve Yapı Tesisi'nin inşaatına yönelik gerekli izinlerin alınması sürecinin beklendiği ifade edilen açıklamada, bu izinler tamamlandıktan sonra tesisin kurulması için harekete geçileceği bildirildi.

Açıklamada, tesisin devreye girmesiyle birlikte yöreye sunacağı katkının da büyük olacağı vurgulanarak, ''Boş kalan arazilerin kiralanmasıyla elde edilecek gelir, yöre bütçesinde kullanılacaktır. Yeni işyerlerinin kurulmasıyla birlikte toplam 3 bin kişiye istihdam sağlanacaktır'' denildi.