BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Taşerona kadro yeni gelişmeler nedir bu özel statü

Taşeron kadroda son durum ne taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? Taşeronun yıl sonunda kadroya geçeceği açıklanırken memur mu yoksa işçi mi kalacağı merak konusu. Taşerona kadroda son durum 8 Kasım yeni gelişmelere gelin bakalım.

Abone ol

Yaklaşık 800 bin taşeron işçi kadro için geri sayım başladı. Taşeron işçiler merakla hangi statüden kadroda geçeceğini bekliyor. Taşeron ile ilgili tüm gelişmeler internethaber'de.

Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalışılan üç formülün maliyet ve etkilerine yönelik çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduğu belirtildi.

TAŞERONA ÖZEL STATÜ GELİYOR

Seçenekler arasında, ‘özel statülü personel olarak kadroya alınma, özel statüde bir KİT üzerinden yine sınırlı haklarla kadroya alınma ve en düşük olasılık olarak, belirsiz süreli sözleşme ile kadroya alınma’ bulunuyor. Kurulda öne çıkan seçenek ise ‘özel statülü personel’ modelinin iyileştirilerek uygulanması. İşçi konfederasyonları ilk gündeme geldiğini zaman ‘özel statülü personel’ modeline karşı çıkmıştı.

Taşerona kadroda özel statü üzerinden duruluyor. Taşeron işçiler işçi mi yoksa memur olarak mı kalacağı merak edilirken yeni formül özel statü olacak. Taşeronlar özel sözleşmeli olarak kalacak.

Bu model ilk gündeme geldiğinde Mart 2016’da açıklama yapan Maliye Bakanı Nağci Ağbal, modeli şu şekilde açıklamıştı:

“Bu kişiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yıl da bir sözleşme yenilecek. 3 yıllık arayla bu statüler yenilenecek. Kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra sözleşmeler yenilecek. Kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, işçi statüsü var. Yani bu yeni bir statü. Bu kişileri memur kadrosundan almıyoruz. Bu kişileri özel sözleşmeli personel olarak kadroya alacağız. Ama kamuda çalışan, kamu bünyesinde çalışan, yeni statüde çalışacaklar.” Bu modelde, işçiler ne işçi ne de devlet memuru statüsünde olan ancak her ikisinden de uygulamalara tâbi olan bir yapıya alınıyor.

Çalışanlar, işçi ya da memur ne hizmeti yaptığına bakılmaksızın 3 yıllık sözleşme karşılığı çalıştırılıyor. Her dönem sonunda performansa dayalı sözleşme yenilememe imkanı olacak. Bu formül ilk tasarlandığında, işçilerin memur sendikalarına üye olması ve ücret artışlarının buna göre belirlenmesi düşünülmüştü. Ancak taşeron işçilerin emeklilikte SGK işçi statüsünde (4A) olmaları öngörülüyordu.

‘İyileştirilen yeni öneride’, devlet memurluğu düzenlemesi olan 657’ye tabi yeni bir statü açılması ve SGK’nın kamu çalışanları kapsamında (4C) olması düşünülüyor.