BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.440,57
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçi sorununda yeni boyut

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik taşeron işçiler ve onların hakları konusunda yeni açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Taşeron ile ilgili sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Çelik, tekliflere açığız dedi.

Bakan Çelik, Taksim Martı Otel’de TÜSİAD tarafından düzenlenen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun Getirdiği Yenilikler ve Uygulama Boyutu” seminerine katıldı.

Burada konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, barış sürecine değinerek, “Ülkemiz açısında olaya bakacak olursak ülkemizde önemli gelişmeler var. Bunların başında 30 yıldır kan kaybettiğimiz ülkemiz gelişmesine büyümesine ve geleceğini çok daha rahat görebilmesine engel teşkil eden terör belasından kurtulma konusunda da hükümet olarak çok ciddi bir riski ve taşın altına bütün gövdemizi koyduğumuzu TÜSİAD olarak en iyi sizler görüyorsunuz. Ülkemizin geleceği için yapılması gereken bir faaliyet diye düşünüyorum. Yüzde 50 oy almış bir siyasi iktidarın Türkiye’nin en kronik sorununu çözmeme gibi bir lüksü olamaz. Bu riski almamız gerekiyordu ve şartlar oluştukça da bu süreçle ilgili alınması gereken önlemler ve neticesinde de terörden alınmış silahtan arınmış bir Türkiye anlayışı noktasında sürecin olumlu ilerlediğini ve bu sürecin başarıya ulaşması halinde Türkiye’nin geleceği açısından çok daha ümit var olacağımız bir süreci yaşacağımızı göreceğimize inanıyorum” dedi.

İŞ KAZALARINDA TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?

Bakan Çelik, 2002 yılında yüz bin işçiden 17 işçi hayatını kaybederken şimdi ise 9 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Bakan Çağlayan, “Hükümet olarak özel sektör merkezliği bir büyümeyi hedeflemiş durumdayız. Hedeflenen bu başarıların altında sizlerin gayretleri olduğunu her platformda belirtiyorum. Genel itibariyle baktığınız zaman her yıl bir Kuveyt nüfusu kadar bir devlet yok olup gidiyor. Makedonya her yıl yok olup gidiyor. İş kazalarında ve meslek hastalarında her yıl 2 milyon üzerinde nüfusu kaybediyoruz. Türkiye’de 2012 yılında bin 27 kişi iş kazalarında hayatını kaybetmiş. 2002 yılında yüz bin işçiden 17 işçi hayatını kaybediyordu, şimdi 9 işçi hayatını kaybediyor. Gelişmiş 15 Avrupa ülkesinde 1 ile 2 arasında işçi hayatını kaybediyor, işte bunun adı kaza. Biz bu dönem içerisinde 326 milyon TL idari para cezası uyguladık. Yaklaşık bin 750 işyerine kapatma cezası verdik” diye konuştu.

Kıdem tazminatı meselesine de değinen Bakan Çelik, “Sendikalar diyorlar ki alt işvereni kaldırınız. Hizmet alım meselesi olmasın deniliyor. Mutlaka alt işverenlikle ilgili taşeron çalışanlarla ilgili emeğin sömürüsüne dönük çok önemli bulgular ve uygulamaları bizzat yakından görmüş bir arkadaşınız olarak söylüyorum, böyle bir şey olamaz. Asgari ücret veriyorsunuz 1 yıl değil 5 yıl vermeye devam ediyorsunuz. Şimdi hayat koşulları ortada çocukların cebinde telefon. Bu ihtiyaçlar sonsuz tabii bunu da frenlemek gerekiyor. Gelir düzenine göre insanın ayağını uzatması gerekiyor” dedi.

TAŞERON İŞÇİ SORUNUNU ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR

Taşeron işçilerinin karşı karşıya bulunduğu çalışma süreleri itibariyle bir sıkıntıları olduğunu da ifade eden Bakan Faruk Çelik sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu işi çözmemiz gerekiyor. Hizmeti alımı mutlaka olmalı. Kamuda çalışan 385 bin işçi var ama taşeron dediğimiz işçi yaklaşık 600 bin kişi. Genelde kıdem tazminatı sorunu iş dünyamız için büyük bir sorun, işçilerimiz için daha da büyük bir sorun. Bunu fona dönüştürelim. Her ay bu iş bitsin tıpkı işsizlik fonuna bir bedel ödüyorsunuz. Bunun gibi bu iş işçinin bireysel hesabına yatsın, geleceğe dönük işçi işveren arasında tartışma söz konusu olmasın diye çalışmalarını bir noktaya taşımak zorundayız. İşverenlerimizden işçilerimizden bu işin topluca bir çözümü konusunda teklif beklediğimiz ifade ediyorum.”