BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.471,86
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tartışmalı BESOB projesine onay

Büyükşehir Meclisi, tüm itirazlara rağmen Kestel'de yapımı öngörülen BESOB sanayi sitesine ilişkin plan değişikliğini onayladı.

Abone ol

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, Kestel'de TOKİ ve Besob işbirliğinde 310 dönüm alanda yapılacak sanayi sitesiyle ilgili 25 binlik nazım imar plan değişikliğini oy çokluğuyla kabul etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu siteyle ilgili planlamaların 2 yıldır yapıldığını belirterek, "Kamulaştırmalar yapıldı, mülkiyetler devredildi. Mahkemelerden yürütmeyi durdurma talebine red kararı çıktı" dedi.

CHP'li meclis üyesi Osman Ayradilli ise, kentte işyeri ihtiyacıyla ilgili bir envanter olmadığını ifade ederek, "Gelin bu konuyu bir ay daha erteleyip, yeni alternatif yerler bulalım. Bütün meslek odaları kötü niyetli mi?" diye konuştu.

BESOB'un 310 dönüm alanda yaptıracağı 2 bin 500 işyeri kapasiteli sanayi sitesinin 25 binlik nazım imar plan değişikliği mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP: GELİN ALTERNATİF YER ARAYALIM

Mecliste ilk olarak muhalif üyeler söz istediler. CHP'li Osman Ayradilli, şunları söyledi:

"Bizim ne kadar küçük sanayiye ihtiyacımız var, sektörel olarak dağıtın. Ondan sonra nereye istersek yaparız. Hepimiz kendimizi kandırıyoruz. Küçük esnafımızı mağdur etmeyecek şekilde çalışmayı başlatalım. Bir envanterimiz yok. BESOB ile belediyelerin entegre çalışması yok. Milyar dolarlık tesisi kurmak için hazırlık yapıyoruz. Meslek odaları toplantılar yapıyor. Bütün meslek odaları kötü niyetli mi. Burada hayır diyenler projenin içeriğine demiyor. Yüzde 20 katılım bedelini kredi alarak veren esnaf sayısı yüzde 30. Bu konuda çok aceleci davranıldı. Bunun altyapısı hazırlanmadı. Fizibilitesi yapılmadı. Nasıl Bursa'nın ulaşımının altyapısı iyi bir firmaya veriliyor. Bunun da fizibilitesi iyice araştırılmalı. Gelin bir ay daha bekleyip alternatif yerler araştıralım. Eğer rantabl ise evet diyelim."

CHP'li üyeler, Kestel'deki sanayi sitesinin Uludağ'ın eteğinde olduğunu, bunun yer altı suları ve Uludağ'ın geleceğine darbe vuracağını öne sürdüler. Ayrıca muhalefet, oylamanın gizli yapılmasını teklif etti.

ALTEPE: TAPULAR TOKİ'YE GEÇTİ

Söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, konunun 2 yıldır altyapısının hazırlandığını kaydederek, eleştirileri şöyle yanıtladı:

"Alan 600 hektardan 310 hektara düştü. Planlar hep yapıldı. 5 bin işyerinden 2 bin 500'e düşürdük. Bu değişikliklerle gündemlerden geçti. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Kamulaştırmalar yapıldı. Köylülerin yerleri alındı. Veraset intikali olanların işlemleri uzadığı için kaldı. Onlar da bitti. Çimento fabrikasıla ilgili sözleşmeler yapılıyor. Artık tapular TOKİ'ye geçti. Burada mülkiyetler devredildi. Yerler TOKİ'nin mülkiyetine geçti. Mahkemelerden yürütmeyi durdurmaya red kararı çıktı. İşlem devam ediyor. İşlem son aşamasına geldi. Bugüne kadar normal sürecinde gelen bir şey. Adımlar çok önceden atıldı. Arsa dahi alınıp TOKİ'ye devredildi."

İRGİL: AMAÇ YATIRIM

CHP'li Ceyhun İrgil de, 10 sene sonra o sanayi sitesinin dolu olmayacağını, kent içindeki işletmelerin de buraya taşınmayacağını, yatırım amaçlı buradan yer aldıklarını öne sürdü.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de "her şeye hayır" diyen muhalefeti eleştirdi. Tartışılan sitenin kentin ihtiyacı olduğunu ifade eden Keskin, "Muhalefet Yıldırım'a kentin doğusuna kazandırılıcak herşeye hayır diyor. Adliye Sarayı'na, Sağlık Kompleksi'ne, üniversiteye hayır dediniz. Kentin ve kobilerin böyle bir ihtiyacı var. O halde neden hayır diyorsunuz" şeklinde konuştu.

OY ÇOKLUĞUYLA ONAY

Yapılan oylamada, CHP ve MHP grubu red verirken, değişiklik oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclisi takip eden BESOB Başkanı Arif Tak da Büyükşehir Belediye Meclisi'ne teşekkür etti