BIST 10.123
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.413,85
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Akyurt'ta bağbozumu gezileri başladı

Şarap üreticilerinin tanıtım ve yeni müşteri kazanmak amacıyla başlattığı bağbozumu turları turizm hareketine dönüştü.

Abone ol

Sektörün önde gelen firmaları yıl da fabrikalarını, bağlarını şarap meraklılarına açarak, turlar düzenlemeye başladı.

Hafta sonunda günübirlik veya iki günlük bağbozumu turlarına katılanlar, üzüm türleri, bağcılık, şarap üretimi konularında bilgi alıyor, bölgenin tarihi, turistik yerlerini geziyor ve tadım yapıyorlar.

Bu arada sıcak geçen yazın da etkisiyle bağlarda üzüm erken toplanmaya başladı. Toplanan üzümler traktörler ve kamyonlarla şarap fabrikalarına doğru yola çıkıyor. Bağlar bağbozumu süresince kalabalık grupları ağırlıyor.

Bir yandan şarap üretimi için hazırlıklar sürerken, üreticiler de şarap meraklılarını bağlarına, fabrikalarına götürüyor, ağırlıyor ve bilgilendiriyor. Bu ayın sonuna kadar sürecek turlara katılanlar, üzümün bağlardan kadehlere olan yolculuğuna tanıklık etme şansı yakalıyor.

-KAVAKLIDERE ŞARAPLARININ TURLARI-

Türkiye'nin en eski ve ilk özel sektör şarap üreticilerinden Kavaklıdere de söz konusu etkinlik kapsamında Ankara ve Kapadokya'daki bağlarını gezdiriyor. Firmanın turları Kapadokya'nın eski başkenti Kayseri'den başlıyor. Bölgenin az bilinen tarihi mekanlarından, lüks restoranlarına süren yolculuk sırasında Çavuşin (Aziz Yayha) Kilisesi, Karşı Kilise, Kapadokya, Peri Bacaları, Ürgüp, Mustafapaşa, Pancarlık Vadisi ve Kilisesi, Üçhisar geziliyor.

Firmanın Kapadokya bağlarında üzüm türleri hakkında bilgi veriliyor, Uçhisar'daki Kav Butik'de şarap tadımı yapılıyor. Ayrıca Ankaralılar için de Akyurt Üretim Tesislerinde Kalecik Karası bağları geziliyor. Bağcılık ve üretim hakkında bilgi veriliyor, tadım yapılıyor.

A.A muhabirine bilgi veren Kavaklıdere Şarapları yetkilileri, Anadolu'nun en önemli şarapçılık bölgelerinde 550 hektar bağ alanına sahip olduklarını belirtirken, toprak, iklim ve üzüm cinsi uyumuna sadık kalarak, Anadolu şarabını dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirttiler.

Bu yıl 80'inci yılını kutlayan şirketin üzüm suyu dahil 45 çeşit ürünüyle, depolama kapasitesini 19,5 milyon litreye çıkarttığı, üretimin yüzde 20'sini Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu'ya ihraç ettiği de yetkililer tarafından ifade edildi.

Bu arada alkol yasağı nedeniyle 18 yaşından küçükle bağbozumu turlarına katılamıyor. Bir başka deyişle, bu geziler çocuklu ailelere açık değil